| Småkakor |

Hallongrottor

hallongrottor

Goda och enkla småkakor, hallongrottor!

Hallongrottor är mycket goda små kakor med hallonsylt i som är enkla att göra. I mitt recept är det kanel i degen vilket jag tycker blir extra gott.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 30 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

  2. Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker. Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel och vispa till en jämn smet.

  4. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.) 

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med). 

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg hallonsylt i fördjupningen.

  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

  8. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

Beskrivande bilder

Hallongrottor steg 1
1. Små bakformar på en plåt.
Hallongrottor steg 2
2.1. Smör och strösocker.
Hallongrottor steg 2.2
2.2. Smör och socker ihopvispat.
Hallongrottor steg 3
3.1. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel.
Hallongrottor steg 3.2
3.2. Ihopvispat.
Hallongrottor steg 4
4.1. Tillsätt vetemjöl.
Hallongrottor steg 4.2
4.2. Arbeta ihop degen. Först blir det små smulor.
Hallongrottor steg 4.3
4.3. Grövre smulor och degen är klar.
Hallongrottor steg 5
5. Bollar i bakformarna.
Hallongrottor steg 6
6.1. Jag använder denna del av fingret för att trycka ut en jämn och fin grop.
Hallongrottor steg 6.2
6.2. Gör en fördjupning.
Hallongrottor steg 6.3
6.3. Hallonsylt i fördjupningarna.
Hallongrottor steg 7
7. Grädda i ugnen.
Hallongrottor steg 8
8.1. Färdiggräddade hallongrottor.
Hallongrottor steg 8.2
8.2. Servera.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentera receptet på Hallongrottor

Skriv och läs alla 60 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Lena  2015-04-28 15:21
De blev jättefina och goda!
   kommentar  Skrivet av  Joana  2015-04-23 18:10
Varför ska dem svalna under bakduk?
   kommentar  Skrivet av  Susanne Hagelin  2015-01-18 12:02
Hade hjortronsylt i grottor och jag följer enligt recept. Men va god det är ! :-)

Skriv och läs alla 60 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Hallongrottor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne