| Småkakor |

Hallongrottor

hallongrottor

Goda och enkla småkakor, hallongrottor!

Goda enkla kakor med hallonsylt. Det blir extra gott med kanel i.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 30 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Ställ ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C.

Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker, vaniljsocker och bakpulver. Låt det stå tills smöret blivit rumsvarmt.

Ta en elvisp och kör på högsta hastighet till en jämn smet, alternativ rör med en sked.

Tillsätt kanel och vetemjölet och kör med elvisp till en jämn smet (eller använd sked).

Rulla ut degen till en lång rulle och dela den i 30 bitar. (Om man gjort detta recept någon gång förut så man vet ungefär hur mycket deg det ska vara till varje kaka så behöver man inte rulla ut degen och kan då bara ta en degklutt i taget ur bunken.)

Rulla varje degklutt till en rund boll. Lägg dem i bakformarna.

Ta ditt finger och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

Lägg hallonsylt i fördjupningen.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

hallongrottor steg 1-3

1. Låt smöret bli rumsvarmt. 2. Häll på strösocker, vaniljsocker och bakpulver. 3. Rör till en jämn smet. Använd gärna elvisp eller matberedare.

hallongrottor steg 4-6

4. Häll på kanel och och vetemjöl. 5. Rör till en jämn smet. Använd gärna elvisp eller matberedare. 6. Rulla ut degen till en avlång rulle. Syftet med detta är att man därefter ska kunna dela degen i 30 lika stora bitar.

hallongrottor steg 7-9

7. Dela degen i 30 bitar. 8. Rulla med händerna ut varje degbit till en rund boll och lägg dem i småkakformar. Det är inte jätteviktigt att de är jätterunda för de blir ändå fina. 9. Tryck en fördjupning med fingret i varje boll. Det gör samtidigt att degen trycks ut i formen.

hallongrottor steg 10-12

10. När man trycker fördjupningen så använder jag denna del av fingret, detta är att rekommendera framför fingertoppen, särskilt om man har naglar. 11. Lägg i hallonsylt i fördjupningarna och grädda därefter i ugnen. 12. De färdiga hallongrottorna!

små bakformar

Så här ser de små bakformarna ut. De ska vara ca 3,5 cm i diameter och ca 2 cm höga.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentera receptet på Hallongrottor

Skriv och läs alla 57 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Linn  2014-06-29 18:00
Enkla o goda! Hade kanel i och använde jordgubbssylt istället för hallonsylt.
För att få ihop smeten enkelt värme jag smöret något (skuret i kuber) och sen ett par minuter i frysen (vid behov) innan kakorna skall skäras/rullas. Gick toppenbra: lätt att blanda o sedan lätt att skära/rulla.
 svar  Svar till  Bengt    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-21 08:19
Ta inte för mycket vetemjöl. Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar oftast alldeles för mycket mjöl. Häll upp mjölet i litermått eller väg det så du inte tar för mycket.
   kommentar  Skrivet av  Bengt  2014-04-13 13:39
Alla hallongrottor på bilder är så bulliga och fina men mina grottor sjunker ihop när jag tar ut dem ur ugnen!

Skriv och läs alla 57 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Hallongrottor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne