| Småkakor |

Sirapskakor / Kolakakor

sirapskakor med kolasmak

Enklare och snabbare kakor att baka får man leta efter. Ett recept på goda kolakakor!

Klassiska sirapskakor eller kolakakor som de också kallas. Goda knapriga kakor med kolasmak. Går snabbt och enkelt att göra. Måste provas!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 40 minuter, varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och strösockret. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt.

    Arbeta ihop till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.)

  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap. Blanda till en jämn smet.

  3. Tillsätt vetemjölet. OBS! När man mäter upp vetemjöl bör man inte gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    Kör sedan med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större och större, det behöver inte gå ihop till en deg, det kan man enkelt trycka ihop för hand när degen ser ut som grova smulor.

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du tagit för mycket mjöl. Du kan då rädda upp det genom att tillsätta mera (rumsvarmt) smör eller olja med neutral smak och kanske lite vatten.)

  4. För en sats kolakakor: Tryck ihop degen till två lika stora klumpar med fingrarna. Ta upp degklumparna på bänken och knåda gärna lite så det blir jämna och fina klumpar. Dela degklumparna så det blir fyra delar.

    (Gör du flera satser samtidigt får du dela degen i flera delar.)

  5. Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med stort mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning.

    (Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen. Är det stora problem med detta har du förmodligen tagit för mycket mjöl, se mätningstipsen ovan.)

  6. Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

  7. Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler.

    Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock.

Beskrivande bilder

Sirapskakor / Kolakakor steg 1
1.1. Smör och strösocker.
Sirapskakor / Kolakakor steg 1.2
1.2. Smör och strösocker blandat.
Sirapskakor / Kolakakor steg 2
2.1. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, sirap.
Sirapskakor / Kolakakor steg 2.2
2.2. Blanda.
Sirapskakor / Kolakakor steg 3
3.1. Tillsätt vetemjöl.
Sirapskakor / Kolakakor steg 3.2
3.2. Arbeta ihop degen.
Sirapskakor / Kolakakor steg 4
4.1. Två degklumpar.
Sirapskakor / Kolakakor steg 4.2
4.2. Fyra delar av degen.
Sirapskakor / Kolakakor steg 5
5. Rulla ut till längder.
Sirapskakor / Kolakakor steg 6
6. Grädda i ugnen.
Sirapskakor / Kolakakor steg 7
7.1. Färdiggräddade sirapskakor.
Sirapskakor / Kolakakor steg 7.2
7.2. Skär på snedden.

glödlampa Tips:

Tänk på att inte packa decilitermåttet med mjöl när du mäter upp mjölet. Ta alltid luftiga mått, utan råge. Det bästa är att ta ett litermått när man mäter upp eller ännu hellre att väga mjölet. Tar man för mycket mjöl så blir det svårt att rulla ut, degen ramlar sönder även fast man knådat degen. Man kan då tillsätta lite vatten för att rädda degen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentera receptet på Sirapskakor / Kolakakor

Skriv och läs alla 226 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  susnet  2015-07-24 00:42
Kul att du gillar receptet och tack för ditt tips!
   kommentar  Skrivet av  Emma  2015-07-22 21:43
Älskar detta recept, men ett tips om man vill ha sega och saftiga kakor är att göra 3 längder istället för 4 och låta de vara i ugnen i ca 12 min istället. Blir mycket bättre enligt mig, och jag har fått beröm från alla som smakat dem.
   kommentar  Skrivet av  ottto  2015-05-05 19:15
tack detta var jätte gott




hejj Emma

Skriv och läs alla 226 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Sirapskakor / Kolakakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne