| Småkakor |

Sirapskakor / Kolakakor

sirapskakor med kolasmak

Enklare och snabbare kakor att baka får man leta efter. Ett recept på goda kolakakor!

Klassiska sirapskakor eller kolakakor som de också kallas. Snabba, lätta och rationella kakor som dessutom är jättegoda med kolasmak. Missa inte att prova detta recept!
Timglas Tid: 40 minuter, varav 20 min i ugnen
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.

Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder nedan). Tryck ihop degen till en klump med fingrarna. Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump. Dela den i fyra delar.

Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen.

Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler med en bakhandduk över.

Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock.

kolakakor steg 1-3

1. Lägg smör och socker i en bunke och låt det stå framme en stund så att smöret lite mjukare än kylskåpskallt. 2. Kör smör och socker med elvisp till en jämn smet. 3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap.

kolakakor steg 4-6

4. Kör med elvisp till en jämn smet. 5. Tillsätt vetemjölet, var noga med att mäta upp rätt mängd, se tips nedan. 6. Kör med elvisp, först blir degen lite småsmulig som på denna bild.

sirapskakor steg 7-9

7. Efter en liten stund blir det lite större smulor/klumpar. 8. Därefter blir klumparna större som på den här bilden. Detta tar ca 1-2 minuter med elvisp. Nu är vi färdiga med elvispen. 9. Tryck med fingrarna ihop till en degklump.

sirapskakor steg 10-12

10. Knåda degen så den blir jämn och fin. 11. Dela degen i 4 lika stora bitar. 12. Rulla ut degen till längder. Lägg dem med lite avstånd emellan (de kommer flyta ut) på en plåt med bakplåtspapper.

sirapskakor steg 13-15

13. Grädda i ugnen. 14. De färdiggräddade längderna. Här ser man att mina två längder längst bort har flytit ihop så de låg lite för tätt, men det räddar jag med kniven. 15. Skär dem i sneda bitar ett par minuter efter de är färdiggräddade. Väntar du längre blir de hårda och då blir de svåra att skära. Låt dem därefter ligga och svalna helt och hållet. Man kan lägga en bakhandduk över.

glödlampa Tips:

Tänk på att inte packa decilitermåttet med mjöl när du mäter upp mjölet. Ta alltid luftiga mått, utan råge. Det bästa är att ta ett litermått när man mäter upp eller ännu hellre att väga mjölet. Tar man för mycket mjöl så blir det svårt att rulla ut, degen ramlar sönder även fast man knådat degen. Man kan då tillsätta lite vatten för att rädda degen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentera receptet på Sirapskakor / Kolakakor

Skriv och läs alla 221 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Maria    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-10-27 23:55
Tack så mycket! Du är välkommen på återbesök! ;)
 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-10-27 23:50
Varmluft är bara en funktion på din ugn. Min rekommendation är att använda över- och undervärme för bästa resultat, det är det som avses i alla recept när inget annat anges. Generellt brukar man sänka temperaturen lite och grädda längre tid om man vill använda varmluft, i det här fallet skulle jag nog köra 150°C och kanske 17-18 minuter om jag ska gissa men som sagt jag tycker det oftast är bättre att använda över- och undervärme. Jag använder inte varmluftsfunktionen så ofta.
   kommentar  Skrivet av  Emma  2014-10-22 13:44
Gjorde dessa kakor igår och nästan alla kakor är borta nu. Hela familjen tyckte om kakorna! Men tyvärr så brände jag de en aning i vår varmluftsugn... De var redan brända efter 14 minuter i 175 grader celsius. Vilken temperatur och tid ska man ha i varmluftsugn?

Skriv och läs alla 221 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Sirapskakor / Kolakakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne