| Småkakor | Snabbt & Lätt |

Havreflarn

havreflarn

Goda spröda havreflarn. Doppa i choklad eller servera naturell. Ett mycket enkelt recept.

Tunna knäckiga havreflarn. Ett mycket enkelt recept som går snabbt att göra!
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 24 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.

Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.

Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.

Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.

Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.

Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.

Havreflarn steg 1-3

1. Smält smöret. 2. När smöret smält, ta av kastrullen från plattan. 3. Tillsätt alla övriga ingredienser.

Havreflarn steg 4-6

4. Rör till en jämn smet. 5. Klicka ut ca en halv matsked smet per kaka och tänk på att ha gått om plats mellan kakorna för de flyter ut i ugnen. 6. De färdiga havreflarnen.

servera Serveringstips:

Doppa ena halvan i smält blockchoklad. Eller: Lägg samman ej böjda flarn två och två med smält blockchoklad eller smörkräm emellan. Servera med glass eller vispad grädde. Själv har jag serverat dem doppade i choklad tillsammans med jordgubbsglass, se länk till recept och bild nedan.

glödlampa Tips:

Tänk på att använda bakplåtspapper av god kvalitet. Om havreflarnen fastnar, prova att pensla med kallt vatten på undersidan av bakplåtspappret.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de. Havreflarnen går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentera receptet på Havreflarn

Skriv och läs alla 114 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Bodhild    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-11-11 17:42
Sirap ger en kolasmak som är god. Jag skulle nog hellre minska på strösockret i så fall. Men det är inget som jag provat.
   kommentar  Skrivet av  Bodhild  2014-11-11 15:52
Hej,,,kan man vara utan sirap i havreflanen,,tycker det var nog socker.
 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-10-21 21:43
Varsågod! :)

Skriv och läs alla 114 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Havreflarn är skrivet och fotat av Susanne Jarl.