200 °C i mitten av ugnen i ca 5 minuter med över- och undervärme
175 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med varmluftsfunktion
Baka havreflarn så här:
Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.
Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.
Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.
Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 5 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.
Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret.
Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.
1. Smält smöret. 2. När smöret smält, ta av kastrullen från plattan. 3. Tillsätt alla övriga ingredienser.4. Rör till en jämn smet. 5. Klicka ut ca en halv matsked smet per kaka och tänk på att ha gått om plats mellan kakorna för de flyter ut i ugnen. 6. De färdiga havreflarnen.
Näringsvärde per kaka (13 g): 57 kcal, 7 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer
Serveringstips
Doppa ena halvan i smält blockchoklad. Eller: Lägg samman ej böjda flarn två och två med smält blockchoklad eller smörkräm emellan. Servera med glass eller vispad grädde. Själv har jag serverat dem doppade i choklad tillsammans med jordgubbsglass, se länk till recept och bild nedan.
Tips & tricks
Tänk på att använda bakplåtspapper av god kvalitet. Om havreflarnen fastnar, prova att pensla med kallt vatten på undersidan av bakplåtspappret.
Hållbarhet och förvaring
Flarnen är spröda. Förvara dem därför torrt och fuktfritt annars mjuknar de. Havreflarnen går bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.
Jättebra recept...ska bjuda på dom imorgon.. Tack.
️ Skrivet av Lars Eriksson
Havreflarnen bli perfekta! Min ugn är lite "slö" så jag gräddar i 200 grader i ca 6 min. Man får kolla så att de flutit ut och hunnit bli lite bruna. Mycket bra recept!
️ Skrivet av fältkommendant
skulle få ut 24 enl. recept, fick ut 9 små 🤣 hatar bakrecept bara amatörer, skulle frågat chatgpt
️ Skrivet av Mary
Tog hälften av ingefäran men ändå smakade kakorna bara ingefära
webmaster
Svar till
Trond
️ Skrivet av Susanne
Jag har även recept på mandelflarn om det är vad som önskas. De blir knäckigare eftersom det är mandel i istället för havregryn.
️ Skrivet av Trond
Kan det vara så att de som är missnöjda hoppades på de ”havreflarn” som kallas knäckflarn eller till och med knäckkakor t ex i Sju sorters kakor? Jag har fått tipset att gå på de recepten när man vill göra det jag kallar havreflarn.
️ Skrivet av Johan
Jag gjorde en drömrulltårta, och och sparade en del av smörkrämen och hade emellan två flarn 🥰
️ Skrivet av Amelia
Gick snabbt och var jätte goda :)
webmaster
Svar till
Emilia
️ Skrivet av Susanne
Så ska det inte bli så något har gått fel. Har smeten stått för länge innan du klickat ut den eller om inte ugnen var varm när din smet var klar så att det fick stå lång tid och vänta innan de kom in i ugnen? Det kan också vara så att du haft kastrullen på spisen och värmt på mer efter smöret smält.
️ Skrivet av Emilia
Receptet fungerar inte. De smälter inte ut i ugnen, så det blir inte flarn och de tar längre tid att bli klara.
️ Skrivet av Jessica
Mycket goda och knäckiga flarn som är goda både till fika och glass!
️ Skrivet av Gunilla
Jättebra att du skriver grader över/undervärme och grader varmluftsugn.
Ibland vet man inte om de menar vanlig ugn eller varmluftsugn i recepten.
️ Skrivet av Marita
Bästa receptet! Jag har aldrig tidigare fått så spröda och knäckiga flarn!
️ Skrivet av Stina
Gott
️ Skrivet av Ulla
Så enkla att göra och de blev jättegoda🤗
️ Skrivet av Christer Bergh
Hjättebra sida har bakat mycket härifrån men min fråga är varför mina havreflarn blir för tunna skulle vilja få dom lite tjockare kan det bero på att jag använder flytande margarin.Vänliga hälsningar Christer älskar din sida.Försöker igen om du inte har haft tid.
️ Skrivet av Christer Bergh
Hjättebra sida har bakat mycket härifrån men min fråga är varför mina havreflarn blir för tunna skulle vilja få dom lite tjockare kan det bero på att jag använder flytande margarin.Vänliga hälsningar Christer älskar din sida.
️ Skrivet av Esther
Jättegoda kakor! En fråga: går det att använda rågflingor istället?
️ Skrivet av Esther
Jättebra och goda kakor! En fråga: kan man ha dem i frys och om ja hur länge?
️ Skrivet av Mid
Jättefint o enkelt recept. Jag tillför lite mandelmjöl och även kakaopulver denna gång. Vet inte hur det blir för de är fortfarande inne i ugnen. 13 minuter totalt. Mer Som kakor. Kanske mer smör för att de ska smälta ut?
️ Skrivet av Maria Gutebring.se
Geniala havreflarn! Superenkla och inget kladd. Inte ett enda
gick sönder! men då lät jag dem sätta sig innan jag lossade försiktigt från plåten ca 10-15 minuter. Passar bäst att göra enkel sats jag fick ut 22 st annars bör man ha två galler för att låta dem svalna. Jag fyllde dem med smörkräm (75 gr smör, 1 msk vaniljsocker, 1 dl florsocker och en äggula) och det blev jättegott. OBS! man ska inte fylla dem förrän stracx innan servering om man inte fryser dem bums.
️ Skrivet av Ingela
Tack för ett jättebra recept , både enkelt att göra och det blev dessutom supergoda kakor.