| Jäsmedel |

Jäst

pil Recept med Jäst

Jäst för matbröd och söta degar

Färsk jäst för matbröd (med blå text) och jäst för söta degar (med röd text).

Jäst används när man bakar bröd för att brödet ska jäsa och bli luftigt.

Det finns torrjäst och vanlig färsk jäst och så finns båda dessa sorter för söta degar och för matbröd.

Vilken jäst ska jag välja? För matbröd eller för söta degar?

Jäst för söta degar kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den jästen för matbröd (med blå text).

Jag rekommenderar följande:
  • mindre än 1 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för matbröd
  • mellan 1-3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj vilket som
  • över 3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst - välj jäst för söta degar

Färsk jäst kan ersättas med torrjäst

Oftast så avses färsk jäst i recepten men man kan oftast ta torrjäst istället men då måste man följa de instruktioner som gäller torrjästen (som står på torrjästförpackningen) med att blanda torrjästen med mjölet och värma degvätskan till ca 40°C istället för 37°C för vanlig jäst.

Mäta jäst

Ett tips när man ska ta 25 g jäst, skär diagonalt så är det mycket lättare att ta exakt hälften.

En påse torrjäst innehåller 4 tsk jäst, så vill man ta motsvarande 25 g färsk jäst där så är det alltså 2 tsk.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

yeast

Hitta Finns i affären:

Färsk jäst finns i kyldisken ofta i närheten av smör. Torrjäst finns bland bakgrejer.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara färsk jäst i kylskåp. Se bäst-före-datum. Torrjäst förvaras i rumstemperatur oöppnad, men öppnad förpackning bör förslutas med en klämma i kylskåp max 1 vecka, därefter försämras jäskraften.

Sedlar Pris:

50 g färsk jäst kostar ca 3 kr.

Kundvagn Köptips:

Jag brukar alltid ha torrjäst hemma ifall andan faller på och man vill baka något.

Byt ut Ersätt med:

Torrjäst. 1 frp (50 g) färsk jäst motsvarar 1 frp (12 g) torrjäst. Tänk på att degvätskan oftast ska värmas mera. Läs på torrjäst-förpackningen. Ska man byta jäsmedel till något annat t.ex. bakpulver eller bikarbonat så blir receptet annorlunda och det blir inte heller lika bra.

Liknande ingredienser:


Kommentera ingrediensen jäst

Skriv och läs alla 8 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Håkan    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-01-19 13:48
Om man använder bakmaskin så måste man använda torrjäst men annars så går det bra med färsk jäst. Själv brukar jag nästan alltid använda färsk jäst, dels för att jag gillar det och dels för att det är billigare och dessutom är de flesta recept skrivna för färsk jäst och då kan man följa dem rakt av. Vissa recept där man inte värmer degvätskan fungerar inte med torrjäst, t.ex. kalljäst bröd.
   kommentar  Skrivet av  Håkan  2013-01-19 12:21
Hejsan!
Kanske en dum fråga(finns inga dumma frågor iofs)
Finns det användningsområden som passar bättre eller sämre med torr respektive färsk jäst?
med tanke på hållbarheten så borde man ju bara handla torr, jag har alltid använt färsk men tänkte prova torr idag.
 svar  Svar till  Lena    kommentar  Skrivet av  Susanne  2012-07-09 23:24
Den håller sig lika länge men se till att plasta in den i en plastpåse eller plastfolie så den inte torkar.

Skriv och läs alla 8 kommentarer

Blåbärsbullar

Blåbärsbullar

Baka goda blåbärsbullar med det här enkla receptet! Tydliga steg-för-steg-bilder. Mycket goda bullar med blåbär!

Tid: ca 2 timmar, varav 45 minuters jobb     Recept med bilder steg för steg!
Brytbröd med sesamfrö

Brytbröd

Recept på brytbröd. Mycket goda och dekorativa att servera till middag, frukost eller mellanmål. Smidiga att baka.

Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb     Recept med bilder steg för steg!
Fiberrika brytbröd

Fiberrika brytbröd

Nyttigt och gott bröd, brytbröd, med mycket fibrer. Detta recept är enkelt och bröden bakas snabbt och läggs tätt på en plåt.

Tid: 2 timmar
grova rågkakor

Grova rågkakor

Recept på goda och nyttiga Grova Rågkakor. Enkla att göra. Bilder steg för steg.

Tid: 2,5 timmar varav 45 min jobb     Recept med bilder steg för steg!
hamburgerbröd

Hamburgerbröd

Recept på goda och saftiga hamburgerbröd som du enkelt bakar själv. Bilder steg för steg.

Tid: 2 timmar     Recept med bilder steg för steg!
Jordgubbsbullar

Jordgubbsbullar

Mycket goda somriga jordgubbsbullar bakar man enkelt med detta recept. Till fyllningen kan man välja mellan mandelmassa och kokosmassa.

Tid: ca 2 timmar, varav 45 minuters jobb     Recept med bilder steg för steg!
kalljästa dinkelbaguetter

Kalljästa dinkelbaguetter

Recept på jättegoda baguetter med dinkelmjöl som får kalljäsa i kylskåpet. Bilder steg för steg.

Tid: 1 timmes jobb + minst 9 timmars jäsning     Recept med bilder steg för steg!
Kanelbullar

Kanelbullar

Recept på klassiska kanelbullar. Mycket goda och väl beprövat recept. Bilder steg för steg på hur du bakar bullarna.

Tid: ca 2,5 timmar     Recept med bilder steg för steg!
korvbröd med fullkorn

Korvbröd med fullkorn

Baka dina egna korvbröd! Enkelt recept med eller utan fullkorn.

Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb     Recept med bilder steg för steg!
Recept lussekatter

Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

Recept på lussekatter / lussebullar / saffransbullar. Kesella i degen gör lussekatterna saftiga. Prova detta välbeprövade och uppskattade recept.

Tid: 2 timmar     Recept med bilder steg för steg!
baguetter

Matiga baguetter

Passar bra till utflykten eller att skiva och servera till maten. Ett enkelt recept på goda baguetter.

Tid: ca 2 timmar     Recept med bilder steg för steg!
minisemlor

Minisemlor

Recept på goda och enkla minisemlor. Supergoda och gulliga små semlor som är något mindre än hälften av en normalstor semla. Recept med bilder steg för steg!

Tid: 2,5 timmar     Recept med bilder steg för steg!
Morotsbröd utbakade till morotsbullar

Morotsbröd

Ett recept som ger dig gott och nyttigt morotsbröd som bakas ut till morotsbullar eller morotslimpor.

Tid: 1 h 45 min
frukostbullar recept

Nyttiga frukostbullar

Baka goda nyttiga frukostbullar. Recept på frukostbröd. Enkla att göra.

Tid: 1 timme 50 minuter varav 70 minuters jäsning och 10 minuter i ugnen
piroger recept

Piroger, Pirogdeg, Pirogfyllning

Recept på goda piroger. Matig pirogdeg med fullkorn och två olika fyllningar med köttfärs! Mums! 10 portioner.

Tid: 2 ½ timme     Recept med bilder steg för steg!
pizzadeg pizza recept

Pizza med pizzadeg med jäst

Baka din egen pizza med det här receptet på pizzadeg med jäst. Bilder steg för steg! Hawaii, skaldjur, kebab och vegetarisk.

Tid: 1 ½ - 2 timmar, varav ½ - 1 timme jäsning     Recept med bilder steg för steg!
Rågflingebullar - Bröd

Rågflingebullar GI-bröd

Recept på Rågflingebullar. Mycket gott, nyttigt bröd med lägre GI som du bakar enkelt. Mycket fibrer.

Tid: 2 timmar vara 1 timme jäsning och 15 min i ugnen     Recept med bilder steg för steg!
Skärgårdsrutor

Rågrutor

Recept på gott och fiberrikt rågbröd. Goda rågrutor som går snabbt och enkelt att baka ut.

Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb     Recept med bilder steg för steg!
Rågsiktskakor recept

Rågsiktskakor

Recept på rågsiktskakor. Dessa klassiska bröd med hål i mitten bakas enkelt. Bilder steg för steg.

Tid: 2 timmar varav 1 timme jäsning     Recept med bilder steg för steg!
rågsurdegsbröd

Rågsurdegsbröd

Enkelt recept på jättegott rågsurdegsbröd. Perfekt för dig som är nybörjare på surdeg!

Tid: 12-14 timmar varav 20 minuters jobb     Recept med bilder steg för steg!
recept saffransbröd, längder och flätor

Saffransbröd - klippta längder och flätor

Recept på goda och vackra saffranslängder och saffransflätor med bilder hur du gör längderna steg för steg av saffranbröd.

Tid: ca 2 timmar     Recept med bilder steg för steg!
semlelängd

Semlelängd

Recept på semlelängder, perfekt till 4-6 personer. Bilder steg för steg!

Tid: 2 timmar     Recept med bilder steg för steg!
Semmeltårta

Semletårta

Recept på semletårta. Perfekt att servera till många personer! Godare eftersom mandelmassan blir jämnare fördelad. Enkelt recept med bilder steg för steg.

Tid: 1 timme och 45 minuter     Recept med bilder steg för steg!
Semla recept

Semlor

Recept på Semlor. Bilder steg för steg! Godaste semlorna bakar du själv!

Tid: 2 timmar     Recept med bilder steg för steg!
Sesamsnurror

Sesamsnurror

Ett recept på goda och vackra portionsbröd att servera till middagen. Enkelt recept med bilder steg för steg.

Tid: 1 ½ timme     Recept med bilder steg för steg!
Solrosfrallor

Solrosfrallor

Recept på jättegoda och enkla bröd med solrosfrön. Servera till middag eller som frukostbröd. Beskrivning med bilder steg för steg.

Tid: ca 2 timmar     Recept med bilder steg för steg!
äppelbullar

Äppelbullar

Recept på äppelbullar. Saftiga och goda bullar med kanel och rivet äpple som fyllning. Enkla att göra. Bilder steg för steg.

Tid: ca 2 timmar och 30 min     Recept med bilder steg för steg!
Äppelmosbullar

Äppelmosbullar

Ett recept på goda och framförallt mycket enkla bullar med äppelmos. Degen jäser bara en gång och degen klickas ut vilket sparar mycket tid!

Tid: 1 ½ timme     Recept med bilder steg för steg!
äppelvetebröd i långpanna

Äppelvetebröd i långpanna

Recept på äppelvetebröd som bakas i långpanna. Mycket saftiga och goda äppelrutor. Enkelt recept med bilder steg för steg.

Tid: 3 timmar varav 1 timmes jobb     Recept med bilder steg för steg!

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne