Doppebröd

Gott och lättbakat doppebröd som är ett rågsiktsbröd kryddat med pomeransskal som är gott till dopp i grytan.
doppebröd
Gott doppebröd till dopp i grytan.
Timglas Tid: 30 minuters jobb + ca 3 timmars jäsning + 35 min i ugnen
Portioner 1 limpa

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37°C eller ett par grader lägre.

    (Var noga med att röra om ordentligt i botten när du känner av temperaturen som är enkelt att känna genom att stoppa ner ett finger. När det varken känns varmt eller kallt är det 37°C. Det är bättre att det är något svalare än för varmt. Något svalare ger lite längre jästid (och godare bröd) medan för varmt dödar jästsvamparna och då jäser inte brödet.)

    smält smör
    Smält smör.
    degvätskan
    Degvätskan = smält smör och mjölk.
  3. Rör ut jästen med lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) så att jästen är helt upplöst.

    smulad jäst och lite av degvätskan
    Smulad jäst och lite av degvätskan.
  4. Tillsätt resten av degvätskan, salt, pomeransskal och sirap.

    resten av degvätskan, salt, sirap och kryddor tillsatt
    Resten av degvätskan, salt, sirap och kryddor tillsatt. (På bilden syns även smörklumpar som beror på att degvätskan är lite svalare så att smöret börjat stelna, det spelar ingen som helst roll.)
  5. Arbeta in mjölet, lite i taget. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Degen ska bli blank och smidig men fortfarande vara lite kladdig. Eftersträva lite mjöl. Ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare bröd, men så klart kan inte degen vara hur kladdig som helst.

    (När du mäter upp vetemjöl, häll upp det eller väg det. Gräv inte med decilitermått för då packas mjölet och man tar för mycket.)

    tillsätt mjölet, lite i taget
    Tillsätt mjölet, lite i taget.
    arbeta in mjölet, använd elvisp med degkrokar
    Arbeta in mjölet, använd gärna med elvisp med degkrokar.
    degen är klar
    Degen är klar.
  6. Jäs degen övertäckt med plastlock, plastfolie eller kökshandduk till 2.5 ggr storlek ca 1,5-2 timmar.

    Tiden beror på degvätskans temperatur och inomhusklimat (svalare och dragigt ökar på tiden). En längre jästid ger ett luftigare och finare bröd. Jag jäste mitt bröd i 2 timmar i 21°C inomhustemperatur (ej drag) och degvätskan var ca 35°C.

    degen jäser övertäckt
    Degen jäser övertäckt.
    färdigjäst deg
    Färdigjäst deg.
  7. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den. Forma den sedan till en avlång limpa (eftersom den senare kommer jäsa mest på bredden) och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.

    degen knådad och formad till en limpa
    Degen knådad och formad till en limpa.
    limpan på en plåt
    Limpan på en plåt.
  8. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 45-60 minuter.

    limpan färdigjäst
    Limpan färdigjäst.
  9. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter.

    Låt doppebrödet svalna på galler.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdiggräddat bröd
    Färdiggräddat doppebröd.

servera Serveringstips:

Serveras som dopp-i-grytan-bröd. Går förstås även att äta "som vanligt" bröd med t.ex smör och ost eller skinka, gott även till soppa.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Doppebrödet går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd | Julmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Marcus ✏️ Skrivet av Susanne
Oj! Tack så mycket för att du skrev det! Det ska vara 175°C och jag har nu uppdaterat det. 
✏️ Skrivet av Marcus
15 grader i 35 minuter?

Är det 150 grader det ska stå?

Visa alla kommentarer