| Bullar & vetebröd |

Kanelbullar

Kanelbullar

Goda nybakade kanelbullar, redo att avnjutas!

Klassiska goda kanelbullar. Väl beprövat recept. Njut av hembakade bullar. Doften som sprider sig i huset när bullarna gräddas är svårslagen. Mitt bästa tips för saftiga och goda bullar är att inte ta för mycket mjöl - ju mindre desto bättre samt att använda äkta smör.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 2,5 timmar
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

Deg:

Fyllning:

Pensling:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Bulldeg:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det.

    (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)

    (Om det är kallare än 37°C gör däremot inte så mycket, jästen dör inte men jästiden blir lite längre.)

  3. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

    Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

  4. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    (Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)

  5. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.

  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.

  7. Utbakning och fyllning:

  8. Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.

    Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.

  9. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du gör en sats).

  10. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.

    Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats) och rulla ihop.

  11. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.

    Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.

  12. Pensling och garnering:

  13. Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden.

  14. Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

  15. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.

  16. Låt gärna bullarna svalna på galler under bakhandduk.

    Frys helst in de bullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.

Beskrivande bilder

smulad jäst
1. Smula jästen.
smält smör
2.1. Smält smöret.
smöret har smält
2.2. Smöret har smält.
smält smör och mjölk
2.3. Häll på mjölken.
jästen utrörd
3.1. Rör ut jästen i lite av degvätskan.
tillsätter smaksättning
3.2. Häll på resten. Tillsätt smaksättningen.
rör om
3.3. Rör om.
vetemjöl i litermått
4. Mät upp vetemjöl.
använder degkrokar
5.1. Använd gärna elvisp med degkrokar.
arbetar in mjölet
5.2. Arbeta in mjölet.
bulldegen klar
5.3. Smidig och fin bulldeg.
bulldegen jäser
6. Låt jäsa.
ingredienser till fyllningen
7.1. Smör, socker och kanel till fyllningen.
fyllningen klar
7.2. Fyllningen ihoprörd.
färdigjäst bulldeg
8.1. Färdigjäst bulldeg.
bulldeg knådas
8.2. Knåda degen.
degen i 2 delar
8.3. Dela degen i 2 delar.
degen kavlas ut
9.1. Kavla ut degen.
fyllningen breds på
9.2. Bred på fyllning.
degen rullas ihop
9.3. Rulla ihop.
ihoprullad bulldeg skärs i skivor
10.1. Skär i skivor.
bullskivor läggs i bullformar
10.2. Lägg i bullformar.
knäckt ägg i liten skål
11.1. Knäck ett ägg.
uppvispat ägg
11.2. Vispa.
färdigjästa bullar
12.1. Färdigjästa bullar.
uppvispat ägg penslas på
12.2. Pensla försiktigt på uppvispat ägg.
pärlsocker strös över
12.3. Strö över pärlsocker.
kanelbullar gräddas i ugn
13. Grädda kanelbullarna i ugnen.
färdiggräddade kanelbullar
14. Färdiggräddade kanelbullar.

glödlampa Tips:

Det går bra att göra dubbel sats (eller fler)!

byt ut Variationstips:

Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället!

En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g smör, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kanelbullarna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur blir bullarna snabbt torra så de bullar man inte äter upp direkt rekommenderas att frysa in.

Kommentera receptet på Kanelbullar

Skriv och läs alla 515 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Mire    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag brukar ju arbeta ihop degen antingen med elvisp med degkrokar eller i assistent och det blir ju automatiskt då att man arbetar degen minst 5 minuter när man tillsätter lite mjöl i taget och tills degen är klar. Gör man det för hand så borde det ju ta längre tid så jag tror det blir minst de tiderna du skrev hur man än gör.
   kommentar  Skrivet av  Mire  
I detta recept står det inget om att man ska arbeta degen länge för hand eller i maskin. I många andra recept brukar det stå att man ska arbeta degen i 10 min för hand och 5 min i bakmaskin, innan jäsningen i första steget. Vilket är bäst?
 svar  Svar till  Mire    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej Leyla! Tack snälla du!! <3

Skriv och läs alla 515 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Kanelbullar är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus