| Bullar & vetebröd |

Kanelbullar

Kanelbullar

Goda nybakade kanelbullar, redo att avnjutas!

Klassiska goda kanelbullar. Väl beprövat recept. Njut av hembakade bullar. Doften som sprider sig i huset när bullarna gräddas är svårslagen. Mitt bästa tips för saftiga och goda bullar är att inte ta för mycket mjöl - ju mindre desto bättre samt att använda äkta smör.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 2,5 timmar
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

Deg:

Fyllning:

Pensling:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Bulldeg:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det.

    (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)

    (Om det är kallare än 37°C gör däremot inte så mycket, jästen dör inte men jästiden blir lite längre.)

  3. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

    Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

  4. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    (Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)

  5. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.

  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.

  7. Utbakning och fyllning:

  8. Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.

    Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.

  9. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du gör en sats).

  10. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.

    Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats) och rulla ihop.

  11. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.

    Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.

  12. Pensling och garnering:

  13. Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden.

  14. Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

  15. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.

  16. Låt gärna bullarna svalna på galler under bakhandduk.

    Frys helst in de bullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.

Beskrivande bilder

Kanelbullar steg 1
1. Smula jästen.
Kanelbullar steg 2.1
2.1. Smält smöret.
Kanelbullar steg 2.2
2.2. Smöret har smält.
Kanelbullar steg 2.3
2.3. Häll på mjölken.
Kanelbullar steg 3.1
3.1. Rör ut jästen i lite av degvätskan.
Kanelbullar steg 3.2
3.2. Häll på resten. Tillsätt smaksättningen.
Kanelbullar steg 3.3
3.3. Rör om.
Kanelbullar steg 4
4. Mät upp vetemjöl.
Kanelbullar steg 5.1
5.1. Använd gärna elvisp med degkrokar.
Kanelbullar steg 5.2
5.2. Arbeta in mjölet.
Kanelbullar steg 5.3
5.3. Smidig och fin bulldeg.
Kanelbullar steg 6
6. Låt jäsa.
Kanelbullar steg 7.1
7.1. Smör, socker och kanel.
Kanelbullar steg 7.2
7.2. Rör ihop.
Kanelbullar steg 8.1
8.1. Färdigjäst deg.
Kanelbullar steg 8.2
8.2. Knåda degen.
Kanelbullar steg 8.3
8.3. Dela i 2 delar.
Kanelbullar steg 9.1
9.1. Kavla ut degen.
Kanelbullar steg 9.2
9.2. Bred på fyllning.
Kanelbullar steg 9.3
9.3. Rulla ihop.
Kanelbullar steg 10.1
10.1. Skär i bitar.
Kanelbullar steg 10.2
10.2. Lägg i pappersformar.
Kanelbullar steg 11.1
11.1. Knäck ett ägg.
Kanelbullar steg 11.2
11.2. Vispa.
Kanelbullar steg 12.1
12.1. Färdigjästa bullar.
Kanelbullar steg 12.2
12.2. Pensla försiktigt.
Kanelbullar steg 12.3
12.3. Strö över pärlsocker.
Kanelbullar steg 13
13. Grädda bullarna i ugnen.
Kanelbullar steg 14
14. Färdiga kanelbullar.

glödlampa Tips:

Det går bra att göra dubbel sats (eller fler)!

byt ut Variationstips:

Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället! En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g smör, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bullarna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur blir bullarna snabbt torra så de bullar man inte äter upp direkt rekommenderas att frysa in.

Kommentera receptet på Kanelbullar

Skriv och läs alla 499 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  <3  2014-12-14 15:35
Hej jag har en fråga, blir bullarna lika goda ifall man inte ha kardemumma?
   kommentar  Skrivet av  Martina  2014-12-11 03:40
Om jag lägger bullarna i en tätt försluten burk, håller dem sig då färska och mjuka till nästa dag ? Vill inte slösa plats i frysen då den redan är överfull :)
 svar  Svar till  Rondk    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-11-15 23:05
Ja men du måste följa instruktionerna för torrjäst då. Läs på förpackningen.

Skriv och läs alla 499 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Kanelbullar är skrivet och fotat av Susanne Jarl.