Blåbärsbullar

Baka enkelt mina goda blåbärsbullar, de blir helt underbara och lyxiga vetebullar med blåbär.
Blåbärsbullar
Blåbärsbullar med mandelmassa och blåbärsfyllning. Mycket goda bullar.
Timglas Tid: ca 2,5 timmar, varav 45 minuters jobb
Portioner 60 bullar
Näringsvärde Näringsvärde per bulle (46 g): 145 kalorier, 19 g kolhydrater, 6 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Bulldeg:

Fyllning:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Smält smöret i en kastrull.

  3. När smöret smält, häll på mjölken och rör om och värm om det behövs på till 34-37°C.

    Eftersom smöret är varmt när det har smält så blir det oftast rätt temperatur direkt när du blandat ner mjölken.

    (Var noga med att röra om i botten innan du mäter. Enklast är att känna med ett finger. När det varken känns varmt eller kallt är det lagom varmt.)

  4. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll därefter över resten av degvätskan.

  5. Tillsätt ägg, salt, kardemumma och strösocker.

  6. Tillsätt därefter mjölet, lite i taget. Använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Kör tills du arbetat in det mesta av mjölet och degen är smidig och släpper bunkens kanter.

  7. Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa till dubbel storlek ca 40-60 minuter. Gör under tiden fyllningen.

    (Jästiden beror på degvätskans temperatur och rumstemperaturen, drag m.m. Om det inte jäser vänta längre tid. Om du väntat över 90 minuter och det inte jäser så har förmodligen jästsvamparna dött av för hög värme på degvätskan.)

  8. Mätt upp smör, mandelmassa, florsocker, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke, låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    Blanda sedan ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar. Man kan även använda en matberedare och mixa ihop det.

  9. När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och knådar den ordentligt och delar den i 4 delar (om du gör en sats).

  10. Blanda de frysta blåbären med potatismjöl till fyllningen.

    (Observera att blåbären ska tas direkt från frysen och inte tinas för de blir mosiga och mer svårhanterliga när de tinar.)

  11. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 30x55 cm.

  12. Bred på (en fjärdedel av*) fyllningen på varje degdel och strö över (en fjärdedel av*) de frysta blåbären blandade med potatismjöl över degplattan.

    * Om du gör en sats och har 4 degdelar.

  13. Rulla ihop degen på längden och skär i 2 cm breda skivor.

  14. Lägg bullskivorna i brödformar. Om det rullat ut några blåbär på bakbordet så tryck i dem i bullarna.

    Låt jäsa under bakhandduk ca 20-30 minuter.

    (Sätt på ugnen så den är varm när bullarna har jäst klart.)

  15. Pensla med uppvispat ägg om du vill (jag har inte gjort det, de blir lite finare om man gör det). Strö över pärlsocker eller kokosflingor efter tycke och smak.

  16. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C i ca 10-13 minuter.

    Låt bullarna svalna på galler under bakhanddukar.

    Om man vill kan man sikta över florsocker vid servering.

servera Serveringstips:

Servera blåbärsbullarna ljumna (upptining i mikron) och pudra därefter över lite florsocker.

glödlampa Tips & tricks:

Tänk på att använda frysta blåbär - direkt från frysen, de tinar snabbt och då blir de svårhanterliga. Man kan trycka i alla blåbären i bullarna när de ligger i bullformarna (före andra jäsningen) istället för att rulla in dem i degen om man vill.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bullar som inte äts upp samma dag rekommenderas att frysas in i plastpåsar. De håller sig ca 3-6 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Bullar & vetebröd | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av lanja almlöf
Vill testa att göra dessa, ser så goda ut.
✏️ Skrivet av Mia
Åh så goda! Tur att det var gott om blåbär i skogen i år!
På söndag är det kanelbullens dag och då snor jag ihop dessa knådfria; lingonochmusslor.com
Kram
✏️ Skrivet av Evysdotter
Gjorde dessa bullar och när dem tillslut blev klara så blev dem så goda! Tack för receptet!

S, Evysdotter
💬 Svar till Leo ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar blåbärsbullarna! :)
Ägget i bulldegen gör degen lite saftigare och mindre torr. Men det som framförallt gör att bullarna inte blir torra är att man inte tar för mycket mjöl. Ju mindre mjöl desto saftigare bullar gäller generellt.
✏️ Skrivet av Leo
Supergoda! Har gjort de här bullarna ett par gånger nu, mamma är helt såld på dem och är alltid lika populärt när det bjuds på fika... :) Gör ägget i degen verkligen sådan skillnad? Använde även samma deg till tex kanelbullar (kanel, smör och råsocker som fyllning), och det blev kanon. ;o

Tack för receptet! Och att strö kokosflingor över bullar blev även en hit, så kommer att fortsätta med det ;)

Visa alla kommentarer