| Bullar & vetebröd | Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Semlor

Semla recept

Detta recept på semlor - fettisdagsbullar har jag gjort många gånger liksom många av besökarna på recepten.se. Prova det du också!

Det är inte så svårt att göra egna semlor eller fettisdagsbullar som de också heter med detta recept och riktigt goda blir de!
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 14 st

Ingredienser:

Semledeg:

Pensling:

Fyllning med köpt mandelmassa:

Fyllning med egen mandelmassa:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Semlebullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna kallna.

Välj en av fyllningarna.

Fyllning med köpt mandelmassa:

Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.

Fyllning med egen mandelmassa:

Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet. Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla 14 bullarna skulle det gå åt 125 g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.

Garnering:

Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

Semmeldegen steg 1-3

1. Lös upp jästen i lite av degvätskan. 2. Häll på resten och tillsätt kryddor, socker och ägg. 3. Tillsätt mjölet, lite i taget och kör till en fin deg. Använd gärna elvisp med degkrokar som på bilden.

Semmeldegen steg 4-6

4. Allt mjöl har arbetats in och degen är blank och smidig. 5. Strö lite mjöl över degen och lägg över en bakduk och låt jäsa. 6. Efter jäsning har degen blivit dubbel så stor.

Knåda semmeldegen

7. Den färdigjästa degen. 8. Ta upp degen på bakbordet. Dela i 2 delar. 9. Knåda degen så gasbubblor som bildas under jäsningen trycks ut.

Utbakade semlebullar

10. Baka ut till släta och fina bullar och lägg dem på en bakplåt. Eftersom jag har teflonplåtar behövs inte bakplåtspapper. Låt dem jäsa. 11. De färdigjästa bullarna. 12. Vispa upp ägg och pensla med det och grädda dem därefter.

Nygräddade semlor.

13. De nygräddade semlorna, blanka och fina. Skär av locken och gröp ur lite inkråm. 14. Jag gör egen mandelmassa. Lägg mandel och socker i en mixerskål. 15. Lägg på inkråmet som du gröpt ur bullarna.

Mandelmassa till semlor

16. Häll på varm mjölk, det gör att sockret löser sig. 17. Mixa till en slät massa. Späd ev. med mer mjölk så att det blir en lagom trögflytande massa.

servera Serveringstips:

Servera gärna traditionellt i djup tallrik med varm mjölk, s.k. hetvägg.

glödlampa Tips:

Det är samma deg till minisemlor, semletårta och semlelängd. Degen räcker till 14 bullar eller 32 minisemlor eller 2 semletårtor eller 3 semlelängder. Så om man vill kan man t.ex. baka 1 semletårta och 7 semlebullar eller 1 semletårta, 1 semlelängd och 2 bullar. Se respektive recept för utbakning, tider i ugnen och andra tips. Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha fler semlor.

GI GI Tips:

Ta dinkelmjöl istället för vetemjöl.

byt ut Variationstips:

För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Semlorna går bra att frysa (utan fyllning).

Kommentera receptet på Semlor

Skriv och läs alla 122 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Elsa  2014-03-09 13:48
Hur mycket mandelmassa och mjölk ska man ha till fyllingen ungefär? :)
 svar  Svar till  mojib    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-02-28 04:19
Menar du jäst för söta degar? I så fall är svaret nej det måste inte vara det men det fungerar bäst så jag rekommenderar att använda jäst för söta degar för bästa resultat. Semmeldeg är en söt deg.
   kommentar  Skrivet av  mojib  2014-02-27 19:58
måste det vara sötdeg man ska använda

Skriv och läs alla 122 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Semlor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.