| Tårtor & bakelser |

Prinsesstårta

prinsesstårta

God klassisk prinsesstårta är inte så svårt att göra själv med detta recept.

Den klassiska tårtan med grönt marsipanlock är alltid god. Det här receptet på prinsesstårta är väldigt enkelt och går snabbt om man köper färdigt marsipanlock.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 ½ timme, varav 40 min i ugnen
Portioner 12-14 bitar

Ingredienser:

Bottnar:

Fyllning:

Garnering:

Ev: Marsipanros (om man vill göra själv):

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Tårtbotten:

  1. Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

  2. Knäck äggen i en bunke och häll på strösockret.

    Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp.

  3. Tillsätt bakpulvret och vispa så det blir blandat.

  4. Tillsätt vetemjöl och potatismjöl.

    Vispa eller rör till en jämn smet. Blanda inte längre tid än att det är blandat.

  5. Häll smeten i formen.

    Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter. (Kakan ska släppa kanten och man kan även känna med en provsticka att den är klar, provstickan ska vara torr.)

  6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat, en skärbräda eller något annat lämpligt.

    Lägg över en bakhandduk och låt svalna.

  7. Fyllning:

  8. Gör vaniljkrämen enligt receptet eller koka marsankrämen enligt anvisningar på förpackningen. Ta bort kastrullen från plattan.

  9. Vispa grädden (till vaniljkrämen) tjock, den ska vara ganska fast.

    Blanda den vispade grädden med vaniljsocker och vaniljkrämen när vaniljkrämen svalnat lite så den är ljummen. Blanda till en jämn smet. Ställ sedan i kylskåp där den kan stå tills det är dags att lägga ihop tårtan.

  10. Skär tårtbotten i 3 delar. Detta görs enklast med en lång brödkniv och man skär lite runt om innan man skär igenom.

  11. Lägg den understa tårtbotten på ett tårtfat. Bred drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den understa tårtbotten.

  12. Lägg på den mittersta tårtbotten. Bred på drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den mittersta tårtbotten.

  13. Lägg sedan på den översta tårtbotten och bred ut den resterande vaniljgrädde-krämen ovanpå.

  14. Vispa grädden (till "foder") ganska så fast.

    Bred ut grädden ovanpå vaniljkrämen och runtom på kanten på tårtan.

    (Det är viktigt att inte vaniljkrämen eller tårtbotten kommer i kontakt med marsipanen. Grädden fungerar alltså som ett "foder" mellan tårtan och marsipanen, syftet är att motverka att marsipanen börjar "svettas".)

  15. Garnering:

  16. Lägg på marsipanlocket.

    (Om du gör eget marsipanlock så färgar du marsipanen och kavlar ut den till en rund platta som du sedan lägger på tårtan.)

    Pudra över florsocker.

  17. Dekorera tårtan med marsipanros och blad som går att köpa färdigt om man inte vill göra själv.

    (Gör om du vill en egen marsipanros: Färga en liten klutt marsipan med röd karamellfärg och en annan klutt med grön karamellfärg. Forma små blad av den röda marsipanen och med bladen bygger du ihop en ros. Forma löv av den gröna marsipanen. Tryck med kniv i bladen om du vill ha mönster i bladen. Dekorera tårtan med ros och blad.)

  18. Tårtan är nu klar. Prinsesstårtan blir godare om den får stå i kylskåp mellan 4 och 12 timmar innan servering. Förvara tårtan i kylskåp.

Beskrivande bilder

smord och bröad form
1. Smord och bröad form.
ägg och strösocker
2.1. Ägg och strösocker.
ägg och strösocker vispat
2.2. Ägg och strösocker vispat.
bakpulver tillsatt
3. Bakpulver tillsatt.
vetemjöl och potatismjöl tillsatt
4.1. Vetemjöl och potatismjöl tillsatt.
smeten blandad och klar
4.2. Smeten blandad och klar.
smeten i formen
5.1. Smeten i formen.
tårtbotten gräddas i ugnen
5.2. Tårtbotten gräddas i ugnen.
färdiggräddad tårtbotten
6.1. Färdiggräddad tårtbotten (som skulle kunna varit några minuter mindre i ugnen).
uppstjälpt tårtbotten
6.2. Uppstjälpt tårtbotten. Låt svalna under bakhandduk.
vaniljkräm
7. Vaniljkräm (mitt recept).
vispad grädde till vaniljkrämen
8.1. Vispad grädde till vaniljkrämen.
vaniljkräm och vispad grädde
8.2. Vaniljkräm och vispad grädde.
vaniljgrädde-kräm
8.3. Vaniljgrädde-kräm.
tårtbotten skärs i 3 delar
9. Tårtbotten skärs i 3 delar.
understa tårtbottnen på tårtfat
10.1. Understa tårtbottnen på tårtfat.
understa tårtbottnen med fyllning
10.2. Understa tårtbottnen med fyllning.
mittersta tårtbottnen pålagd
11.1. Mittersta tårtbottnen pålagd.
mittersta tårtbottnen med fyllning
11.2. Mittersta tårtbottnen med fyllning.
den översta tårtbottnen pålagd
12.1. Den översta tårtbottnen pålagd.
vaniljgrädde-krämen utbredd
12.2. Vaniljgrädde-krämen utbredd.
vispad grädde till "foder"
13.1. Vispad grädde till "foder".
prinsesstårtan "fodrad"
13.2. Prinsesstårtan "fodrad".
marsipanlocket pålagt
14.1. Marsipanlocket pålagt.
prinsesstårta pudrad med florsocker
14.2. Prinsesstårta pudrad med florsocker.
prinsesstårtan dekorerad med marsipanros och blad
15. Prinsesstårtan dekorerad med marsipanros och blad.
prinsesstårtan klar att servera
16. Prinsesstårtan klar att servera.

planera Planeringstips:

Tårtan kan göras kvällen före servering. Förvara i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Marsipanen kan börja "svettas" efter några dygn beroende på hur bra man "fodrat" den (läs i receptbeskrivningen). Min tårta på bilderna höll sig 4-5 dygn innan den började "svettas". Fodrar man inte alls så kan marsipanen börja svettas redan efter 1 dygn. Tårtan går dock utmärkt att äta även om marsipanen "svettas", den bara ser inte lika fin och fräsch ut.

Kommentera receptet på Prinsesstårta

Skriv och läs alla 53 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Emil    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag använder en brödkniv och så skär jag kanske 1 cm in runtom hela tårtan, jag snurrar tårtan vartefter jag skär och sedan fortsätter jag och skär lite längre in runtom och till slut så når man mitten och då är det klart.
   kommentar  Skrivet av  Emil  
Hej, hur skär man tårtbotten bäst?
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning steg för steg också med bilder. Vaniljkrämen finns två alternativ, antingen gör man själv enligt recept som är mycket enkelt och mycket godare än marsansås eller så gör man marsansås. Jag har även tagit bort gelatin ur receptet, även om det var valfritt tidigare så anser jag inte det behövs, det blir tillräckligt fast ändå. Jag har även ändrat receptet så att man "fodrar" med vispad grädde. Om man inte "fodrar" så kan marsipanen börja "svettas" redan efter ett dygn men när man gör som det nu står i receptet så dröjer det 4-5 dygn enligt mitt test, men förhoppningsvis har ni redan ätit upp tårtan då. ;) Å andra sidan går den ju lika bra att äta då med men den ser ju inte lika fin ut. Hoppas ni gillar!

Skriv och läs alla 53 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Prinsesstårta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus