| Tårtor & bakelser |

Prinsesstårta

prinsesstårta

God klassisk prinsesstårta är inte så svårt att göra själv med detta recept.

Den klassiska tårtan med grönt marsipanlock är alltid god. Det här receptet på prinsesstårta är väldigt enkelt och går snabbt om man köper färdigt marsipanlock.
Timglas Tid: 2 ½ timme, varav 40 min i ugnen
Portioner 12-14 bitar

Ingredienser:

Bottnar:

Fyllning:

Garnering:

Marsipanros:

vegetariskt Vegetariskt - Uteslut gelatin.

Gör så här:

Bottnar:

Använd gärna elvisp till att göra smeten till bottnarna.

Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt.

Vispa ner bakpulvret. Blanda till sist ner vetemjöl och potatismjöl och rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter.

Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat eller något annat lämpligt. Lägg över en bakhandduk och låt svalna.

Fyllning:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka marsankrämen enligt anvisningar på förpackningen. Ta bort kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Lägg ner dem i den varma krämen och rör om tills de stelnat. Låt svalna.

Vispa under tiden grädden tjock, den ska vara ganska fast.

Blanda ner grädden i krämen när krämen börjar tjockna. Låt krämen bli nästan stel.

Skär tårtbotten i 3 delar. Detta görs enklast med en lång brödkniv och man skär lite runt om innan man skär igenom.

Fördela fyllningen mellan bottnarna, men spara lite. Bred sedan resten av fyllningen ovanpå och lite runtom kanten.

Garnering:

Lägg på marsipanlocket.

Om du gör eget marsipanlock så färgar du marsipanen och kavlar ut den till en rund platta som du sedan lägger på tårtan.

Sikta över florsocker.

Marsipanros:

Gör om du vill en marsipanros. Färga liten klutt marsipan med röd karamellfärg och en annan klutt med grön karamellfärg. Forma små blad av den röda marsipanen och med bladen bygger du ihop en ros. Forma löv av den gröna marsipanen. Tryck med kniv i bladen om du vill ha mönster i bladen. Dekorera tårtan med ros och blad.

Servera! Tårtan blir godare om den får stå i kylskåp mellan 4 och 12 timmar innan servering. Förvara tårtan i kylskåp.

princesstårtbit

En tårtbit av prinsesstårta med vanilj- och grädde i fyllningen och grönt marsipanlock pudrad med florsocker.

planera Planeringstips:

Tårtan kan göras kvällen före servering. Förvara i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp, men redan efter 1-2 dygn börjar marsipanen att svettas och florsockret smälter så då ser tårtan inte lika fräsch ut. Så ät upp tårtan snabbt eller gör följande: Fodra marsipanen mot grädden för att marsipanen inte ska börja svettas efter att ha legat på grädden en längre stund. Det kan man göra genom att pensla sidan av marsipanen som ska vara mot grädden med flytande smör/margarin eller smält avsvalnat smör/margarin. Det gör ingen skillnad på smaken, men tårtan håller sig finare längre.

Kommentera receptet på Prinsesstårta

Skriv och läs alla 47 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  nettann    kommentar  Skrivet av  Amanda  2014-05-24 14:24
Den klassiska prinsesstårtan innehåller inte sylt. Om den innehåller sylt och har rosa marsipan är det en operatårta, inte prinsesstårta.
   kommentar  Skrivet av  nettann  2014-05-24 02:23
har du glömt hallonsylten? en prinsesstårta ska alltid ha ett lager hallonsylt.i alla fall i skåne!
 svar  Svar till  Sanna    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-05-19 14:16
Tack så jättemycket för alla dina suveräna tips! :) Jag ska prova det när jag gör prinsesstårtan nästa gång och uppdatera receptet så det blir bättre! Skriv gärna om du har fler tips på det här receptet eller andra recept! Tack igen! :)

Skriv och läs alla 47 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Prinsesstårta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.