Gräddtårta

Klassisk gräddtårta är aldrig fel. Fyllning och garnering väljer du efter säsong.
Gräddtårta
Gräddtårta med säsongens bär: smultron, blåbär och hallon.
Timglas Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:

Fyllning 1:

Fyllning 2:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Baka gräddtårta så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    gräddtårta steg 1: smord form med ströbröd
    Smord form med ströbröd.
  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en nästan vit pösig smet, använd gärna elvisp med vispar.

    gräddtårta steg 2: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    gräddtårta steg 2: ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  3. Mät upp vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Blanda till en jämn blandning utan klumpar.

    gräddtårta steg 3: vetemjöl, potatismjöl och bakpulver blandat
    Vetemjöl, potatismjöl och bakpulver blandat.
  4. Tillsätt mjöl-blandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa på lägsta hastighet med elvispen till en jämn smet.

    gräddtårta steg 4: mjölblandning tillsatt
    Mjölblandning tillsatt.
    gräddtårta steg 4: smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan släpper kanten och kakan börjar sjunka lite. Prova gärna med en provsticka som ska förbli torr.

    gräddtårta steg 5: smeten i formen
    Smeten i formen.
  6. Låt kakan svalna. Ställ gärna formen på galler och lägg över en bakhandduk. När kakan svalnar sjunker den ihop lite grann.

    Under tiden tårtan svalnar kan man passa på att förbereda fyllningarna. Gör vaniljkrämen och vispa grädden. Om man ska använda frysta bär så tinar man dem.

    (Vill man förbereda kan man gärna låta kakan stå i sin form över natten.)

    gräddtårta steg 6: färdiggräddad tårtbotten
    Färdiggräddad tårtbotten.
  7. Gör antingen vaniljkräm enligt receptet på den eller gör marsankräm så här:

    Mät upp kall mjölk, strösocker och marsanpulver i en kastrull.

    Vispa och låt koka upp under omrörning. När det börjar koka så tjocknar den och tag då bort den från värmen. Är den lite lös kan man sänka värmen och låta koka en liten stund till. Dock så tjocknar krämen ytterligare när den svalnar.

    Låt marsankrämen svalna till rumstemperatur och låt stå i kylskåp minst 10 minuter.

    gräddtårta steg 7: mjölk, strösocker och marsanpulver
    Mjölk, strösocker och marsanpulver.
    gräddtårta steg 7: marsankräm
    Marsankräm.
  8. Vispa grädden både till fyllningen och garneringen på en gång (totalt 5 dl om du bakar en tårta). Den ska vispas ganska fast, det ska bli toppar när man lyfter upp elvispen.

    gräddtårta steg 10: vispad grädde
    Vispad grädde.
  9. När tårtan svalnat kan man lägga ihop tårtan.

    Skär bottnen i 3 delar.

    (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

    (Om man vill kan man vända kakan upp och ner först så blir det lättare att dela i 3 lika höga bottnar.)

    gräddtårta steg 7: skär 2 ggr så det blir 3 tårtbottnar
    Skär 2 ggr så det blir 3 tårtbottnar.
  10. Lägg understa tårtbottnen på ett tårtfat.

    gräddtårta steg 8: understa tårtbotten
    Understa tårtbotten.
  11. Bred på vaniljkrämen.

    gräddtårta steg 11: vaniljkrämen utbredd
    Vaniljkrämen utbredd.
  12. Lägg på nästa tårtbotten (mittendelen).

    gräddtårta steg 12: mittendelen pålagd
    Mittendelen pålagd.
  13. Fördela ut bären och bred eventuellt på sylt. Bred på grädden.

    gräddtårta steg 13: hallon till fyllningen
    Hallon till fyllningen.
    gräddtårta steg 13: vispad grädde ovanpå hallonen
    Vispad grädde ovanpå hallonen.
  14. Lägg på den översta tårtbottnen.

    gräddtårta steg 14: översta tårtbottnen pålagd
    Översta tårtbottnen pålagd.
  15. Bred på grädden först runt kanterna och sedan ovanpå. Fördela ut bär eller frukt.

    Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.

    Ställ in gräddtårtan i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ca 12 timmar innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

    (För att grädden ska hålla sig fräsch i kylen och inte torka på ytan så är det bästa om man har ett tårtlock att ställa över annars kan man använda tandpetare och plastfolie.)

    • ca 1-2 dl säsongens frukt eller bär t.ex. vindruvor
    gräddtårta steg 15: grädden utbredd på kanterna och ovanpå
    Grädden utbredd på kanterna och ovanpå.
    gräddtårta steg 15: gräddtårta med blåbär och smultron
    Gräddtårta med blåbär och smultron.
  16. Servera tårtan, ät och njut.

    gräddtårta steg 16: en tårtbit
    En tårtbit.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.

Se även dessa recept

| Sommarmat | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Arne
Jag gjorde smörgåstårta en gång, oj så god den blev. Den här ser också god ut.
Arne Nilsson, Borås
💬 Svar till Ann-K L ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för ditt fina omdöme, det är verkligen det bästa jag kan få för det är precis det jag försöker uppnå så det är roligt att läsa att du tycker jag lyckats med det! :)
✏️ Skrivet av Ann-K L
Underbart! Återvänder ständigt till dina recept, då något ska lagas eller bakas. Den absolut bästa pedagogiska "receptsamlingen"! Man behöver inte fundera utan bara göra.
💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med förbättrad beskrivning och nya bilder steg för steg.
✏️ Skrivet av Joel
Tårtan blev jättefin, jättegod, uppskattad och komplimerad av alla! Kanske lägger upp en bild så småningom (finns det ett forum för det här? :))