| Sommarmat | Tårtor & bakelser |

Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Jordgubbstårta - Gräddtårta med jordgubbar. Den perfekta sommartårtan.

Sommarens höjdpunkt är jordgubbstårtan, en gräddtårta med vaniljkräm, jordgubbar och grädde. Mmmmm...
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:

Fyllning 1 (vaniljkräm):

  • 2 dl vaniljkräm
    • eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)

Fyllning 2:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter.

    Ett tips är att använda en slickepott för att smörja formen med smör. Låt gärna smörklicken ligga framme en stund så den blir mjuk så går det snabbt och enkelt att smörja formen.

  2. Vispa ägg och socker till en ljus och fluffig smet med elvisp.

  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.

  4. Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (ca 15 sek med elvisp eller rör för hand med en stor slev).

    (Var noga med att det blir ordentligt blandat, rör ordentligt i botten, men blanda det för den skull inte onödigt länge.)

  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter.

  6. Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.

  7. Gör vaniljkrämen, hemgjord är godast. Om du gör marsankräm bör den stå i kylskåp minst 10 minuter.

  8. Skölj jordgubbarna både till fyllningen och garneringen. Skiva eller mosa jordgubbarna till fyllningen. Välj ut de finaste jordgubbarna till garneringen. Snoppa dem eller behåll eventuellt det gröna för att det blir finare (dock opraktiskt när man äter tårtan). Låt jordgubbarna till garneringen ligga och torka under tiden du lägger ihop tårtan.

  9. Vispa grädden hårt. Vispa grädden till både fyllningen och garneringen samtidigt, alltså 5 dl vispgrädde till en jordgubbstårta.

  10. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

  11. Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Bred på vaniljkrämen.

  12. Lägg på nästa tårtbotten (mitten-delen).

    Fördela de mosade eller skivade jordgubbarna jämnt över tårtbottnen och bred eventuellt över lite jordgubbssylt.

    Bred på lite mindre än hälften av den vispade grädden (spara resten till garneringen).

  13. Lägg på den översta bottnen. Bred på resten av grädden runtom och ovanpå. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.

    Fördela jordgubbarna (som nu är torra, torka annars av dem med hushållspapper) ovanpå.

    Strö eventuellt över flagad choklad eller garnera eventuellt med citronmeliss. Jag har inte gjort det på bilderna.

    Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 jordgubbstårta
1.1. Använder slickepott för att smörja.
instruktion steg 1.2 jordgubbstårta
1.2. Smord och bröad form.
instruktion steg 2.1 jordgubbstårta
2.1. Ägg och strösocker.
instruktion steg 2.2 jordgubbstårta
2.2. Vispa med elvisp.
instruktion steg 2.3 jordgubbstårta
2.3. Ljus och fluffig smet.
instruktion steg 3.1 jordgubbstårta
3.1. Vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
instruktion steg 3.2 jordgubbstårta
3.2. Blanda.
instruktion steg 4.1 jordgubbstårta
4.1. Tillsätt mjölblandningen.
instruktion steg 4.2 jordgubbstårta
4.2. Blanda ihop.
instruktion steg 5.1 jordgubbstårta
5.1. Smeten i formen.
instruktion steg 5.2 jordgubbstårta
5.2. Grädda i ugnen.
instruktion steg 6 jordgubbstårta
6. Färdiggräddad tårtbotten.
instruktion steg 7 jordgubbstårta
7. Hemgjord vaniljkräm.
instruktion steg 8.1 jordgubbstårta
8.1. Jordgubbar till fyllningen.
instruktion steg 8.2 jordgubbstårta
8.2. Mosade jordgubbar.
instruktion steg 9 jordgubbstårta
9. Vispa grädden.
instruktion steg 10 jordgubbstårta
10. Dela sockerkakan i 3 delar.
instruktion steg 11.1 jordgubbstårta
11.1. Understa botten på tårtfat.
instruktion steg 11.2 jordgubbstårta
11.2. Bred på vaniljkräm.
instruktion steg 12.1 jordgubbstårta
12.1. Lägg på mitten-tårtbottnen.
instruktion steg 12.2 jordgubbstårta
12.2. Bred på mosade jordgubbar.
instruktion steg 12.3 jordgubbstårta
12.3. Bred på vispad grädde.
instruktion steg 13.1 jordgubbstårta
13.1. Lägg på översta bottnen.
instruktion steg 13.2 jordgubbstårta
13.2. Bred på resten av grädden.
instruktion steg 13.3 jordgubbstårta
13.3. Garnera med jordgubbar.
instruktion steg 13.4 jordgubbstårta
13.4. En tårtbit.
instruktion steg 13.5 jordgubbstårta
13.5. Tårtan i genomskärning.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn, helst inom 1 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.

Kommentera receptet på Jordgubbstårta

Skriv och läs alla 60 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Fredrika    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Så bra att det gick att bygga på höjden! Tack för att du delar med dig av intressant information som hjälper flera! :)
   kommentar  Skrivet av  Fredrika  
Nu är det prövat att bygga i höjden o det gick bra! gjorde 2 x tårtbotten. misslyckades med den ena som sjönk lite ihop, men det gick bra iallafall, satt den högst upp så den blev mindre uppåt., inget man tänkte på när det var grädda på :)
 svar  Svar till  Fredrika    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag vet faktiskt inte hur det blir om man bygger upp den på höjden. Det kanske fungerar. Så om du provar skriv hemskt gärna och berätta hur det blev!

Skriv och läs alla 60 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Jordgubbstårta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus