Jordgubbssylt
Ingredienser:
- 2 liter (1 kg) jordgubbar (färska eller tinade frysta)
- 5 dl (475 g) syltsocker
Gör så här:
-
Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull.
- 2 liter (1 kg) jordgubbar (färska eller tinade frysta)
-
Häll på syltsockret och mosa lite med en gaffel.
(Hur mycket man mosar beror på hur stora bitar jordgubbar man vill ha i sin sylt, jag tycker det är gott med lite större bitar så jag mosar inte så mycket. Vill man ha helt slät sylt kan man använda en mixer.)
- 5 dl (475 g) syltsocker
-
Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 10 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.
Om det skummar mycket kan man ta bort skummet med en sked, det gör att jordgubbssylten får längre hållbarhet.
-
Häll upp i rena glasburkar med tätslutande lock.
För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.
Tips & tricks:
Hållbarhet och förvaring: