| Efterrätter |

Våfflor

Våfflor

Våfflor, klassiska frasvåfflor serverade med blåbär, hallon och grädde samt strösocker.

Ett recept på frasiga och goda klassiska våfflor, frasvåfflor som är enkla att göra. Frasvåfflor innehåller inte ägg.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 6-10 st

Ingredienser:

Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.

Förbered tillbehören. Ta upp bär som ska tinas och vispa grädden.

Våffelsmet

Använd gärna en vanlig handvisp när du gör våffelsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.

Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.

Hetta upp ett våffeljärn. Innan man gräddar första våfflan så penslar man laggen med smör.

För varje våffla: Vispa runt i smeten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.

Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!

Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!

våfflor steg 1 - 3

1. Smält smöret och låt det svalna. 2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. 3. Vispa ut med hälften av mjölken.

våfflor steg 4 - 6

4. Vispa ner resten av mjölken och det smälta smöret och ev. grädden. 5. Hetta upp ett våffeljärn och smörj både undre och övre laggen med smör. 6. Häll på smet.

våfflor steg 7 - 9

7. Häll på ca 0.75 - 1 dl smet. Man får testa sig fram för att hitta rätt mängd för just sitt våffeljärn. Stäng locket och vänta 1-2 minuter. Även denna tid får man testa sig fram till. 8. En färdiggräddad våffla. 9. Lägg de färdiga våfflorna på galler. Lägg dem helst inte på varandra som på bilden. Det är jätteviktigt om man vill att de ska hålla sig frasiga.

GI GI Tips:

Gör recept på GI-våfflor.

byt ut Variationstips:

Våfflor utan ägg blir frasigare än våfflor med ägg. Med ägg blir våfflorna mjukare. Här finns recept på goda våfflor med ägg. Dessa våfflor kan man göra på vanligt vetemjöl om man inte vill göra GI-varianten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras på en tallrik övertäckt med plastfolie i kylen. Hållbarhet några dagar, men frasigheten försvinner och våfflorna blir mjuka.

Kommentera receptet på Våfflor

Skriv och läs alla 117 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Chris    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-21 03:32
Tråkigt att höra! Vispade du ordentligt i botten av bunken? Mjölet sjunker ner och lägger sig på botten så det är viktigt att man verkligen vispar i botten.
   kommentar  Skrivet av  Chris  2014-04-14 17:02
De fastnade rejält och fick slängas, trots att järnet är helt nytt, jag smorde på rejält med smör och vispade smeten mellan varje våffla. Men det är nog jag som är världens sämsta människa på allt och inte receptets fel.
 svar  Svar till  sören    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-03-10 18:29
Det beror på våffeljärnet. Jag har också recept på våfflor med ägg i och det är samma tid i mitt våffeljärn som det här receptet. Tiden det tar får man alltså prova sig fram till.

Skriv och läs alla 117 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Våfflor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne