Våfflor
Ingredienser:
- 100 g smör
- eller 50 g smör och 0,5 dl vispgrädde (ovispad)
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,25 tsk salt
- 4 dl mjölk
Tillbehör:
- ev. vispgrädde som vispas
- ev. florsocker
- ev. sylt t.ex. hallonsylt, jordgubbssylt
- ev. färska bär t.ex. blåbär, hallon
Utrustning:
Så här gräddar du våfflor:
-
Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.
Förbered tillbehören. Ta upp ev. bär som ska tinas och vispa grädden.
- 100 g smör
- eller 50 g smör och 0,5 dl vispgrädde (ovispad)
- 100 g smör
-
Mät upp vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda.
-
Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.
- 4 dl mjölk
-
Låt våffelsmeten stå och svälla ca 20-30 minuter.
-
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.
Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut.
-
För varje våffla: Vispa runt i våffelsmeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.
Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.
-
Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!
-
Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!
- Tillbehör:
- ev. vispgrädde som vispas
- ev. florsocker
- ev. sylt t.ex. hallonsylt, jordgubbssylt
- ev. färska bär t.ex. blåbär, hallon
- Tillbehör:
Tips & tricks:
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter |
⭐ webmaster