| Lunch | Vegetariskt |

Pannkakor

pannkakor

Med detta recept steker du dessa goda pannkakor. Servera t.ex. med hallon och vispad grädde.

Att steka pannkakor är lätt och framförallt så är hemlagade nystekta pannkakor fantastiskt gott! Det här är ett klassiskt recept på pannkakor. Variera med olika tillbehör.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 10 pannkakor
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.

  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

  3. Vispa i äggen.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.

  4. Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt.

    När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.

  5. För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten).

    Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan.

  6. När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt.

    Den andra sidan går fortare (ca 30 sek - 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd.

    Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka.

    Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.

  7. Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.

Beskrivande bilder

Pannkakor steg 1
1.1. Vetemjöl och salt.
Pannkakor steg 1.2
1.2. Vetemjöl och salt blandat.
Pannkakor steg 2
2.1. Tillsätt hälften av mjölken.
Pannkakor steg 2.2
2.2. Vispa till en jämn smet.
Pannkakor steg 2.3
2.3. Vispa ner resten av mjölken.
Pannkakor steg 3
3.1. Vispa ner äggen.
Pannkakor steg 3.2
3.2. Pannkakssmeten klar.
Pannkakor steg 4
4. Stekpanna med smör.
Pannkakor steg 5
5. Häll på pannkakssmet.
Pannkakor steg 6
6.1. Dags att vända.
Pannkakor steg 6.2
6.2. Stek andra sidan.
Pannkakor steg 7
7. Pannkaka serverad med hallon.

servera Serveringstips:

Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt.

glödlampa Tips:

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

GI GI Tips:

Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på pannkakor med lågt GI

byt ut Variationstips:

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade.

Kommentera receptet på Pannkakor

Skriv och läs alla 315 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Linda  2015-08-20 11:54
Bästa pannkaksreceptet jag använt! Svårt att misslyckas! Gott med vaniljsocker i och senaste hade jag både det och squash i smeten = mums! :-)
 svar  Svar till  Elin    kommentar  Skrivet av  susnet  2015-07-30 15:34
Så bra! Tack för att du skrev! :)
   kommentar  Skrivet av  Elin  2015-07-30 08:14
Jag och min sambo använder alltid det här receptet när vi gör pannkakor, och vi lyckas varje gång. Det funkar både när man vill göra lite tunnare eller lite tjockare pannkakor. Viktigt är, som du säger, att vispa med jämna mellanrum så att smeten håller sig jämn.

Skriv och läs alla 315 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pannkakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne