| Lunch | Vegetariskt |

Pannkakor

pannkakor

Med detta recept steker du dessa goda pannkakor. Servera t.ex. med hallon och vispad grädde.

Att steka pannkakor är lätt och framförallt så är de hemlagade nystekta pannkakorna fantastiskt goda! Det här är ett klassiskt recept som ger goda frasiga pannkakor. För att pannkakorna ska bli tunna och frasiga så gäller det att inte ta för mycket smet och att inte snåla med smöret och ha stekpannan lagom varm. Variera med olika tillbehör.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 10 pannkakor
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.

  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

  3. Vispa i äggen.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.

  4. Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt.

    När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.

  5. För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten).

    Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan.

  6. När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt.

    Den andra sidan går fortare (ca 30 sek - 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd.

    Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka.

    Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.

  7. Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.

Beskrivande bilder

vetemjöl och salt i en bunke
1.1. Vetemjöl och salt.
vetemjöl och salt blandat i en bunke
1.2. Vetemjöl och salt blandat.
hälften av mjölken tillsatt
2.1. Tillsätt hälften av mjölken.
jämn smet av vetemjöl, salt och mjölk
2.2. Vispa till en jämn smet.
resten av mjölken har vispats ner i smeten
2.3. Vispa ner resten av mjölken.
ägg har tillsatts till pannkakssmeten
3.1. Vispa ner äggen.
pannkakssmet i en bunke
3.2. Pannkakssmeten klar.
stekpanna med smält smör
4. Stekpanna med smör.
stekpanna med ogräddad pannkakssmet
5. Häll på pannkakssmet.
stekpanna med gräddad pannkakssmet redo att vändas
6.1. Dags att vända pannkakan.
stekpanna med gräddad pannkaka
6.2. Stek andra sidan.
pannkaka serverad på tallrik med hallon
7. Pannkaka serverad med hallon.

servera Serveringstips:

Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt.

glödlampa Tips:

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

GI GI Tips:

Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på pannkakor med lågt GI

byt ut Variationstips:

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade.

Kommentera receptet på Pannkakor

Skriv och läs alla 326 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Andreas    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja receptet är korrekt, jag har gjort det 100 gånger minst och det har legat på nätet i nästan 10 år så det är många som gjort det här receptet så jag vågar lova att det är korrekt. Tråkigt förstås att det misslyckades för dig. Det du kan ha gjort fel är att du tagit för lite mjöl, glömt äggen? Sedan är det jätteviktigt att vispa ordentligt i botten precis innan man häller smeten i stekpannan, för varje pannkaka. Mjölet sjunker snabbt till botten och då blir smeten lövtunn som du skriver. Jag skulle säga att detta är det vanligaste felet att man glömmer vispa och det ska vara ordentligt så att mjölet som sjunkit till botten kommer upp och smeten blir jämn. Läs gärna igenom receptet en gång till och fundera över vad du kan ha gjort annorlunda. Skriv gärna och berätta om du kommer på vad det var eller om du har något förslag på hur jag kan göra receptet ännu tydligare. Mitt mål är att det ska vara omöjligt att misslyckas.
   kommentar  Skrivet av  Andreas  
Hej! Jag gjorde precis som du skrivit på pannkakorna. Men 6 dl mjölk? Är inte det för mycket? Det gick åt helvete rent ut sagt. Smeten var tunn som vatten även när den "svällde" i 20 min. Och gick inte steka dom när dom var så tunna.
 svar  Svar till  Anonym    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Krispighet på pannkakor beror till största del på hur mycket smör man tar och hur tunn smeten är i stekpannan och vilken värme man steker på. Sedan beror det även på vilken stekpanna man har och pannkakssmeten. Så det är många parametrar.

Skriv och läs alla 326 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pannkakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus