| Lunch | Vegetariskt |

Pannkakor

pannkakor

Med detta recept steker du dessa goda pannkakor. Servera t.ex. med hallon och vispad grädde.

Att steka pannkakor är lätt och framförallt så är de hemlagade nystekta pannkakorna fantastiskt goda! Det här är ett klassiskt recept som ger goda frasiga pannkakor. För att pannkakorna ska bli tunna och frasiga så gäller det att inte ta för mycket smet och att inte snåla med smöret och ha stekpannan lagom varm. Variera med olika tillbehör.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 10 pannkakor
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.

  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

  3. Vispa i äggen.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.

  4. Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt.

    När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.

  5. För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten).

    Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan.

  6. När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt.

    Den andra sidan går fortare (ca 30 sek - 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd.

    Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka.

    Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.

  7. Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.

Beskrivande bilder

vetemjöl och salt i en bunke
1.1. Vetemjöl och salt.
vetemjöl och salt blandat i en bunke
1.2. Vetemjöl och salt blandat.
hälften av mjölken tillsatt
2.1. Tillsätt hälften av mjölken.
jämn smet av vetemjöl, salt och mjölk
2.2. Vispa till en jämn smet.
resten av mjölken har vispats ner i smeten
2.3. Vispa ner resten av mjölken.
ägg har tillsatts till pannkakssmeten
3.1. Vispa ner äggen.
pannkakssmet i en bunke
3.2. Pannkakssmeten klar.
stekpanna med smält smör
4. Stekpanna med smör.
stekpanna med ogräddad pannkakssmet
5. Häll på pannkakssmet.
stekpanna med gräddad pannkakssmet redo att vändas
6.1. Dags att vända pannkakan.
stekpanna med gräddad pannkaka
6.2. Stek andra sidan.
pannkaka serverad på tallrik med hallon
7. Pannkaka serverad med hallon.

servera Serveringstips:

Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt.

glödlampa Tips:

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

GI GI Tips:

Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på pannkakor med lågt GI

byt ut Variationstips:

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade.

Kommentera receptet på Pannkakor

Skriv och läs alla 332 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Alice  
Hej, Susanne! Jag gillar verkligen din mat på denna matblogg! Jag har lagat en rad olika recept från dig och på detta recept undrar jag...
Jag undrar om man kan förvara smeten i kylskåpet innan stekning? Alltså så att man kan tex förbereda maten och sedan efter bara någon timme ta ut smeten och steka pannkakorna.
Hoppas du har ett svar!

Med Vänliga Och Smarriga Hälsningar
Alice
 svar  Svar till  Larsa    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra information och synpunkter! Oftast tar man ju för mycket mjöl när man mäter upp med decilitermått och i det här fallet är det ju de som tycker det är för lite mjöl. Men som jag brukar skriva så är det vanligaste problemet att man inte vispar ordentligt i botten av smeten inför varje pannkaka då mjölet sjunker till botten väldigt snabbt. Men annars håller jag med om att man så klart kan ta mer mjöl om man vill det men det blir ju inte lika frasiga och goda pannkakor då precis som du skrev.
   kommentar  Skrivet av  Larsa  
Ser att det finns personer som klagar på att smeten är för tunn.
Jag kan meddela att mjölets ålder kan spela in en del, ett relativt nyinköpt mjöl innehåller mer vätska än ett som stått i ett skåp ett tag, lägg därefter till att mjöl kan ha lite olika densitet så att mäta med dl-mått kan skilja sig beroende på vem som mäter, jag tror det är därför som det blir så mycket bättre om man istället skriver ut vikt (i en parantes kanske)
En billig köksvåg får man för en hundralapp och du får samma resultat varje gång.

Sedan är det ju världens enklaste sak att modifiera om man vill ha en tjockare smet(mer mjöl). risken är att just ordet frasiga kommer att få sig en törn.

Skriv och läs alla 332 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pannkakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus