| Lunch | Vegetariskt |

Pannkakor

pannkakor

Med detta recept steker du dessa goda pannkakor. Servera t.ex. med hallon och vispad grädde.

Att steka pannkakor är lätt och framförallt så är hemlagade nystekta pannkakor fantastiskt gott! Det här är ett klassiskt recept på pannkakor. Variera med olika tillbehör.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 10 pannkakor
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.

Om du har tid så kan du låta smeten stå och svälla en stund, gärna ca 20 minuter.

Om man vill kan man nu smälta fettet och röra ner det i smeten så behövs det inget extra fett vid gräddningen. Annars smälter du en bit smör i taget i stekpannan mellan pannkaksgräddningarna, vilket jag brukar göra.

Hetta upp stekpannan på medelhög effekt, häll i 0,5 - 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du har och hur tunna pannkakor du vill ha. Man får prova sig fram. När du hällt på smeten, ta upp stekpannan och vinkla den så att smeten rinner ut över hela stekpannans yta.

När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända och grädda andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun. Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka. Glöm inte röra om i smeten då och då så att inte mjölet sjunker till botten.

Pannkakssmet steg 1-3

1. Blanda mjöl och salt i en bunke. 2. Tillsätt hälften av mjölken. 3. Vispa till en jämn smet.

Pannkakssmet steg 4-6

4. Vispa i resten av mjölken till en jämn smet. 5. Vispa sist i äggen ett i taget. 6. Vispa till en jämn smet.

Steka pannkakor steg 7-9

7. Lägg en smörklick i stekpannan och låt smälta tills det slutat bubbla. 8. Häll på pannkakssmet, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Jag gillar tunna så jag häller inte på så jättemycket. 9. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan.

Steka pannkakor steg 10-12

10. Låt steka ca 1-2 minuter tills smeten stelnat och det börjar blir lite färg längst ut på kanten. 11. Lyft upp pannkakan försiktigt med en stekspade. 12. Lyft upp hela pannkakan och vänd snabbt.

Steka pannkakor steg 13-15

13. Tryck ut pannkakan med stekspaden om din vändning inte blev helt perfekt så att pannkakan ligger platt på stekpannan. 14. Låt steka ca en halv minut till en minut. Andra sidan går fortare än första sidan. Pannkakan är klar när den fått färg på baksidan. Lyft över den till ett fat och sedan är det dags att grädda nästa pannakaka. 15. Vispa runt i smeten (eftersom mjölet sjunker till botten) och börja om från bild 7 ända tills pannkakssmeten är slut.

servera Serveringstips:

Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt.

glödlampa Tips:

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

GI GI Tips:

Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på pannkakor med lågt GI

byt ut Variationstips:

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade.

Kommentera receptet på Pannkakor

Skriv och läs alla 306 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Max    kommentar  Skrivet av  susnet  2015-04-14 23:33
Tack för tipset! :)
   kommentar  Skrivet av  Max  2015-04-14 15:46
Lägger man till lite socker eller sirap i smeten så blir det frasigare.

Bästa jag vet med pannkakor som blivit över är att enkelt hacka upp dem i små bitar (ca 2x 3 cm) och steka dem igen med socker och mycket smör. inte så nyttigt men fantastiskt gott. passar utmärkt att göra som efterrätt eller bara för att dämpa sötsuget om man har några överblivna pannkakor i kylen.
   kommentar  Skrivet av  Cecilia  2015-04-01 20:01
Hej, du! vi hade en läxa i skolan att göra ett recept på nått, och jag valde pannkakor. Ditt recept hjälpte mig HUR mycket som hälst! jag ligger ganska efter i plugget, men nu tror jag mina lärare blir överraskade! tack så OTRLIGT mycket! :-)

Skriv och läs alla 306 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pannkakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.