Klassiskt recept på ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka som går snabbt och lätt att göra. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Servera med lingonsylt.
Häll smeten i en långpanna ca 30x40 cm. Jag kan rekommendera en ugnsform med keramisk beläggning som inget fastnar på - oerhört lättdiskad. Tar man en annan form så bör den smörjas ordentligt. Man kan också klä den med bakplåtspapper så slipper man diska. En mindre ugnsform går också bra men då så kommer gräddningstiden bli längre.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter till gyllengul färg.
(Tänk på att gräddningstiden blir längre om du tar en mindre ugnsform än ovan angivna mått eftersom ugnspannkakan då blir tjockare. T.ex. så tog ugnspannkakan i en ugnsform på 25x35 cm ca 30-35 minuter att grädda.)
(Om du tycker den fått för mycket färg men inte är färdiggräddad så lägg över ugnsfolie. För att veta om den är färdiggräddad kan man sticka ner en provsticka som ska förbli torr.)
Grädda i ugnen.
Skär ugnspannkakan i bitar och servera med lingonsylt.
Vad roligt att du använder mina recept! Tack för att du skrev! 😊
️ Skrivet av Elin
Jag har följt din sida i många år. Använder dina recept flera gånger i månaden.
️ Skrivet av Marianne
Gott, enkelt, snabbt fixat. Tack för ett tydligt recept.
webmaster
Svar till
Mikael
️ Skrivet av Susanne
Följ gärna mitt recept så bör din ugnspannkaka bli fluffigare. Den blir så som du beskriver att kanterna reser sig. Sedan sjunker den alltid ihop lite när man tar ut den. Men kompakt blir den inte.
Att den blir kompakt när du gör den tror jag definitivt beror på att du vispar äggen med mjölet och sedan har i mjölken. Då vispar du sönder äggen för mycket och då blir det inte så där fluffigt. Om du läser mitt recept så vispar man i äggen på slutet och då vispar man inte så jättemycket. Det blir en annan sak då och du får en fluffigare pannkaka. Bakning och matlagning är kemi och ägg har verkligen olika egenskaper beroende på hur de hanteras och stor betydelse för resultatet. Jag tror inte saltet spelar någon roll alls faktiskt mer än för smaken.
Lycka till och skriv gärna igen om du provar mitt recept och berätta hur det blev!
️ Skrivet av Mikael
Jag brukar vispa upp äggen med mjölet, sedan ha i mjölken eftersom så äggsmeten blir fluffig/luftig.
Dock lyckas jag inte få min ugnspannkaka som jag minns min mormor och mamma fick sina, dvs att kanterna reste sig. Min blir kompaktare. Förutom ovannämnda, så har jag inte i något salt förrän efter gräddning ovanpå - kan det vara förklaringen?
webmaster
Svar till
pauli
️ Skrivet av Susanne
Det beror säkert på mjölet. Tyvärr har glutenfritt mjöl andra egenskaper än vanligt vetemjöl. Exakt hur du ska göra vet jag tyvärr inte. Det kräver ofta ganska mycket experimenterande för att hitta rätt. Kanske ska mjölmängden ökas, kanske behöver den längre tid i ugnen på en lägre temperatur? Annars kan jag rekommendera mitt recept på LCHF fläskpannkaka, den innehåller inget mjöl alls och blir väldigt god.
️ Skrivet av pauli
Hej. Dessvärre misslyckades jag totalt.
Vad kan jag ha gjort för fel?
Använde mig av lailas glutenfria mjöl med angivna doseringar enligt recept, men den blev väldigt kladdig ändå.
Hade den i ugnen i lite över 1 timme ändå så blev den aldrig färdit :( gav upp till sist och smakade på en semi rå ungspannkaka.
Hur kan jag göra till nästa gång? Minska mjölk eller öka mjöl?
webmaster
Svar till
Vide
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den!
️ Skrivet av Vide
Jättegod!!!!
webmaster
Svar till
Vide
️ Skrivet av Susanne
Vad bra att du tyckte om den!
️ Skrivet av Vide
Mmm, väldigt god specielt med sylt
webmaster
Svar till
Sorin Srbu
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Använder man bacon har jag även recept på fläskpannkaka!
️ Skrivet av Sorin Srbu
Var ute efter ett enkelt och snabbt ugnspannkakerecept, fann denna och det blev barnens favorit direkt!
Tips:
Variera baconet (som förvisso är gott!) med smakrik strimlad salami (bara strimla, ingen förberedelse annars som med baconet), eller ta vara på julskinkeresterna (lättstekt eller inte, blir lika bra).
webmaster
Svar till
Mia
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker så! Tack för att du skrev! ❤️
️ Skrivet av Mia
Dina recept är bäst både jag och sonen min har lagat mycket av dem 🙂🙂🙂
webmaster
Svar till
Linda
️ Skrivet av Susanne
Varsågod! ❤️
️ Skrivet av Linda
Tack för alla goda recept med bra instruktioner!❤️❤️
webmaster
Svar till
Regina
️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! 😊❤️
️ Skrivet av Regina
Tänk om alla som har så mycket synpunkter skulle ta och starta ett eget receptforum där ni kunde göra recepten rätt enligt er definition av vegetariskt, så skulle vi andra slippa ett kommentarsfält som bara drar ner humöret 😀
Älskar dina recept, enkelt och tydligt att kunna få med alla åldrar i receptläsningen när bilder och text finns ❤️
webmaster
Svar till
Anders
️ Skrivet av Susanne
Ja det är så tyvärr på flera recept som innehåller ägg, detta är en återkommande synpunkt, dock ändå väldigt få i förhållande totala mängden kommentarer. Men för vissa vegetarianer verkar det vara en väldigt viktig fråga helt klart. Men mitt svar är detsamma även denna gång. Jag använder den här definitionen och så får självklart alla äta precis vad de vill. 😊
️ Skrivet av Anders
Det är helt galet att detta recept har legat ute i mer än 10 år på nätet. Under alla dessa år så har endast positiva kommentarer och tips delats ut här i kommentarerna.
Men nu 2018 så är plötsligt en massa personer kränkta och har synpunkter på om detta verkligen är vegetariskt eller ej.
Skärp er!
webmaster
Svar till
Hej
️ Skrivet av Susanne
Hej! Därför att de flesta personer tycker att det är det som vegetariskt innebär, alltså inte döda djur. Det du syftar på brukar man kalla veganskt. Därför har jag valt den definitionen och kommer fortsätta ha den. Det blir för krångligt att gå in på detaljer med lakto-ovo m.m. Eftersom det är recept med en väldigt tydlig ingrediensförteckning så är det ju bara att läsa den så det finns ju ingen risk att någon blir lurad att äta något som den inte vill ha så jag ser det inte som något problem. Huvudsaken är att alla får äta det de vill tycker jag.
️ Skrivet av Hej
Mat som innehåller ägg men inga andra animalier är ovo-vegetarisk. Mjölk lakto-vegetarisk. Båda ovo-vegetarisk.
Inte konstigt att folk blir förvirrade när till och med matsidor inte kan hålla koll på detta.
Mvh
️ Skrivet av Hej
Hej! Hur kommer det sig att ni kallar rätter som innehåller både mjölk, ägg och smör vegetariska?
Vegetariskt = ej animaliska produkter, det gäller inte enbart kött.