Stek- och grillguide - rätt innertemperatur för kött

Innertemperaturer

Köttermometer kan användas vid stekning, kokning eller grillning - i ugnen, på spisen eller på grillen.

En köttermometer används för att mäta köttets innertemperatur för att på så vis veta när det är klart.

Stektips - hur du undviker att köttet blir kokt

När du steker kött i stekpanna tänk på att låta det stå framme en stund innan du steker det.

Problemet som uppstår med en kall köttbit i en varm stekpanna är att köttet kan sänka temperaturen i stekpannan så pass mycket att köttet blir kokt och får en gråaktig färg.

Av samma anledning - tänk på att låta stekpannan bli ordentligt varm innan du börjar steka och lägg inte i för många köttbitar på en gång.

Snåla inte med smör när du steker, smör är både hälsosamt, gott och praktiskt. Du vet att det är dags att steka när smöret slutar bubbla.

Varför kan jag behöva en köttermometer / stektermometer?

Det kan vara svårt, i många fall omöjligt att genom att bara se på köttets yta att det är klart, särskilt större köttbitar.

Genom att provskära köttet där köttbiten är som tjockast och titta på köttsaften så kan ofta avgöra om det är klart. Denna metod går oftast bra med kotletter men är det en större köttbit är det svårt. Problemet med att provskära är dessutom att det kan bli många snitt inte är så vackert och dessutom gör köttet torrare.

Lösningen är att använda en köttermometer för perfekt resultat när du steker eller grillar kött.

Köttermometer och stektermometer är samma sak. Likaså är innertemperatur och stektemperatur samma sak. Förväxla inte med ugnstemperatur som inte är samma sak.

Att använda köttermometer

Tänk på att köttermometerns spets alltid ska vara placerad i mitten av köttet, där det är som tjockast. Det är alltså den punkt som har lägst temperatur i köttbiten eftersom då den tillagas höjs temperaturen först från ytan och sprider sig inåt.

Försök att träffa köttets mittpunkt med termometerns spets så gott du kan. Om du när köttet är klart misstänker att termometern varit felplacerad, flytta termometern och mät temperaturen och fortsätt ev. att tillaga köttet.

Låt köttet vila

Efter att köttet tillagats till önskad innertemperatur, låt det gärna vila, gärna med folie över (för att utjämna temperaturen). Det gör köttet saftigare eftersom köttsaften bevaras.

När köttet vilar så stiger temperaturen oftast minst 2°C, för större köttbitar uppemot 5°C. Därför kan man sluta tillaga köttet vid en lägre innertemperatur om man ska låta det vila.

Rare / Blodig, Medium eller Well Done / genomstekt?

Hur du vill ha ditt kött är förstås en smaksak.

  • Rare eller blodigt ger ett rosarött kött med röd köttsaft.
  • Medium ger ett rosa kött med rosaröd köttsaft.
  • Well done är genomstekt och köttet är gråaktigt med genomskinlig köttsaft.

Generellt ger mediumstekt det saftigaste köttet utan att det blir för rått. Min generella rekommendation är därför att välja mediumstekt.

Många personer har för vana att alltid vilja ha köttet genomstekt. Om du aldrig har provat medium så tycker jag att du ska göra det.

Att välja ugnstemperatur

Bästa ugnstemperaturen är generellt så låg som möjligt (men så klart över den innertemperatur du vill uppnå). Ju lägre ugnstemperatur desto saftigare stek men det tar också längre tid innan det blir klart. Jag tycker 125°C är en bra temperatur. Köttet blir saftigt utan att det tar evigheter innan det blir klart.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista köttInnertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns i App Store för iPhone och iPad.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Nötkött innertemperatur

rare / blodig medium well done / genomstekt
Entrecôte 55°C 60°C 68°C
Fransyska 60°C 65°C 70°C
Nötbog 60°C 65°C 70°C
Nötstek 65°C 70°C 75°C
Nötytterfilé 65°C
Ryggbiff 60°C 65°C 70°C
Kalvfilé 63°C 70°C
Kalvstek 65°C 70°C
Oxfilé 55°C 60°C 65°C
Rostbiff 60°C 70°C
Nötfärs 68°C 75°C
Kalvfärs 58-60°C 68°C

Fläskkött innertemperatur

rare / blodig medium well done / genomstekt
Fläskfilé 65°C
Fläskytterfilé 70°C
Fläskkarré 80-85°C
Kotlettrad, fläskkotlett 65-70°C
Skinkstek 68-70°C
Fläskbog 70°C 75°C
Fläskfärs 70°C

Lammkött innertemperatur

rare / blodig medium well done / genomstekt
Lammentrecôte 56-58°C 58-62°C 65-70°C
Lammfilé 56°C 60°C 70°C
Lammkotletter 56-58°C 58-62°C 65-70°C
Lammracks 56-58°C 58-62°C 65-70°C
Lammstek 58°C 62°C 70°C
Lammfärs 58°C 65°C 70°C

Kyckling innertemperatur

rare / blodig medium well done / genomstekt
Hel eller i halvor 80-85°C
Bröstfilé 70°C
Lårfilé 75°C
Ben, klubba 80°C

Kalkon innertemperatur

rare / blodig medium well done / genomstekt
Hel eller halvor 80-85°C
Bröstfilé 65°C 70-75°C
Lårstek 75-80°C

Struts innertemperatur

rare / blodig medium well done / genomstekt
Struts, filé och stek 65°C 75°C

Vilt innertemperatur

rare / blodig medium well done / genomstekt
Älgstek 57°C 60°C 65°C
Rådjursstek 55°C 62°C 68°C
Rådjursfilé 52°C 57°C 65°C
Vildsvin * - 70-75°C 75-80°C

* OBS! För vildsvin gäller att om köttet inte är vetrinärbesiktigat så ska det alltid hettas upp till minst 75°C så att eventuella trikiner dör. Trikiner kan orsaka en otrevlig masksjukdom.

Fisk innertemperatur

rare / blodig medium well done / genomstekt
Lax 48°C 52°C
Vitfiskar (t.ex. torsk , sej , kolja, hoki ) 52°C 56°C
Tonfisk 31°C (ska ha en rå kärna)
Hälleflundra 48-50°C
Rödspätta 50-52°C
Makrill 52°C 56°C
Marulk 47-58°C
Ål 70°C

Tänk på att när du tillagar kött eller fisk i ugn på höga temperaturer så stiger temperaturen i köttet ett par grader efter att du tagit ut det från ugnen. Temperaturerna som anges i tabellerna är den slutliga temperaturen, alltså ska du ta ut köttet eller fisken ur ugnen tidigare än angivna temperaturen uppnåtts.

relaterade artiklar Läs gärna även:

  • Grillar och grillning - Välj rätt grill - kolgrill eller gasolgrill? Grilltips. Massor av grillrecept. Grillar och grillning.
  • Kökshjälpen - ny app - Använd appen Kökshjälpen för att spara tid och lyckas i köket när du bakar och lagar mat.

Kommentera: Stek- och grillguide - rätt innertemperatur för kött

Läs och skriv kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Mi@,    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-03-16 23:12
Tyvärr finns inte alla olika sorters kött och styckdelar med i appen än så länge. Jag har prioriterat de vanligaste, just nu finns 42 st i appen. Det tar tid att samla information, fotografera och skriva. Men roligt att höra att du annars gillar den! Snart kommer en uppdatering som även innehåller tillagningstips!
   kommentar  Skrivet av  Mi@,  2014-03-16 21:26
Varför finns inga temperaturer för ren?
Annars en helt suverän app!
 svar  Svar till  Kim    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-30 07:46
Tack, roligt att höra! Appen Kökshjälpen finns inte än till Android eftersom jag inte hunnit göra klart den än men kommer så småningom!

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne