Nötstek

nötstek
En nötstek, kan finnas både med och utan nät i butiken.

Nötstek är en köttbit av nötkött som lämpar sig till att tillaga som stek i ugnen.

Nötstek kommer oftast från bakdelen av nöt. Styckningsdelar som används till stek är t.ex. ytter- och innanlår, fransyska och rostbiff.

Nötstek med ben ger en mustigare smak när man steker i gryta eftersom benet ger god smak.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för nötstek:

  • Blodig: 65°C
  • Medium: 70°C
  • Genomstekt: 75°C

Tillagningstips

Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.

Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.

Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av nötstek.

Energi: 118 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 22 g
Fett: 4 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

Roast beef.

Hitta Finns i affären:

Nötstek hittar man i köttdisken.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Nötstek förvaras i kylskåp eller frys. Hållbarhet se förpackningen.

Byt ut Ersätt med:

Fransyska.

Liknande ingredienser

| Nötkött |


biffgryta

Biffgryta

Recept på biffgryta! Enkel och mycket god gryta med grytbitar av nöt eller nötstek. Köttet blir mört och gott!

klocka Tid: 1-2 timmar

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Ave
Ühhhh våd jäg tücker dín sìdå är brä 🍕🌹🍗
✏️ Skrivet av Eva
Åhhhh vad jag tycker din sida är bra🍗🍕🌹
💬 Svar till Christina Olsson ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om mina recept! Snöre vet jag inte, jag brukar inte använda det men det beror ju lite på hur köttbiten ser ut, steksnöre är ju bra för att hålla ihop köttbiten. Tiden - beror ju på storlek och form på köttbit och hur välstekt man vill ha, sätt en stektermometer i köttbiten för att se när den är klar, men jag gissar på minst 3 timmar.
✏️ Skrivet av Christina Olsson
Hej. Tack för mycket bra recept. Oavsett om det gäller kött eller kakor. Har en liten fråga angående fransyska som jag ska tillaga i stekgryta på spisen. Steken väger ca 2 kg. Ska jag ta snöre runt köttet och hur lång tid anser du att jag ska steka köttet?
Mvh
Christina

Visa alla kommentarer