Grova rågkakor

Goda och nyttiga grova rågkakor. Mycket enkla att baka om du använder köksmaskin.
grova rågkakor
Grova rågkakor. Mycket goda och nyttiga bröd. Enkelt recept.
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 45 min jobb
Portioner 4 st
Näringsvärde Näringsvärde per rågkaka (334 g): 781 kalorier, 126 g kolhydrater, 18 g fett, 22 g protein

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med varmluftsfunktion

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Smält smöret i en kastrull. Häll på filmjölken och värm till 37°C.

  3. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

  4. Häll på resten av degspadet och tillsätt salt och brödsirap.

  5. Arbeta in rågmjölet. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

  6. Tillsätt därefter vetemjölet lite i taget och arbeta in det också tills degen släpper bunkens kanter.

  7. Låt jäsa under bakhandduk 45-60 minuter.

  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Om du gjort en sats av degen, dela den i 4 delar.

  9. Baka ut varje degbit till en rund och platt kaka ca 17 cm i diameter.

  10. Lägg på bakplåtspapper, 2 st per plåt brukar vara lagom.

    Ta ut ett hål i mitten, använd ett runt litet mått, ca 3 cm i diameter eller en äggkopp. (Den runda degbiten du tryckt ut och tagit bort kan du göra en liten bulle av tillsammans med de övriga eller också baka in i de degbitar du ännu inte bakat ut. Då blir det bara en över på slutet som du kan grädda som den är, som en liten smakbulle.)

    Nagga kakan med en gaffel.

  11. Låt jäsa under bakhandduk ca 30 minuter.

    Pensla med vatten.

  12. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter (med över- och undervärme).

    Om du använder varmluftsfunktion så är det 200°C i ca 15 minuter.

    OBS! När du använder varmluftsfunktion så kan du grädda bröden i flera våningar i ugnen samtidigt (som på bilden). Det kan du inte göra om du gräddar med över- och undervärme.)

  13. Låt svalna under bakhandduk på galler.

    Förvara i plastpåsar i rumstemperatur eller frys in (efter att de svalnat ordentligt).

servera Serveringstips:

Servera gärna med smör, ost och paprika eller leverpastej och gurka.

GI GI Tips:

Använd dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl för att få så lågt GI som möjligt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågkakorna håller sig i plastpåsar i rumstemperatur minst 5 dygn. Frys gärna in brödet, det håller sig då minst 6 månader.

Se även dessa recept

| Bröd | GI |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Kim
Kan man byta ut brödsirap till vanlig sirap eller strösocker alternativ farinsocker?
✏️ Skrivet av Linnea
Nä, de här blev inte alls bra. Platta och kompakta, näst intill oätbara. De fick åka i soporna.
✏️ Skrivet av Samuel Milton
Tack för receptet 😀
Jag bytte ut filen mot 4 dl laktosfri mjölk och 1 dl laktosfri grädde.
Tillsatte, kummin, anis och fänkål..
Såååå gott..
✏️ Skrivet av Jessica
Bakade dom här i går det var en härlig deg att jobba med!!Rågkakorna blev mycket goda med mycket rågsmak kommer att baka dom här igen!!
✏️ Skrivet av Stefan
Hej Susanne.
Varför brödsirap istället för vanlig ljus eller mörk sirap?

Visa alla kommentarer