| Bröd - Matbröd |

Rågsurdegsbröd

rågsurdegsbröd

Rågsurdegsbröd, ett väldigt gott surdegsbröd som inte behöver knådas och är väldigt enkelt att göra.

Jättegott och jätteenkelt surdegsbröd av råg som inte behöver knådas. Perfekt om man är nybörjare på surdeg! Det här brödet är verkligen enkelt att lyckas med!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 12-14 timmar varav 20 minuters jobb
Portioner 1 bröd

Ingredienser:

På morgonen/kvällen:

På kvällen/morgonen:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    På morgonen/kvällen:

  1. Blanda rågsurdeg med vatten (går bra med kallt kranvatten) och rågmjölet. Lägg en bakhandduk över och låt stå 9-12 timmar i rumstemperatur.

  2. På kvällen/morgonen:

  3. Det här steget gäller endast unga surdegar med dålig jäskraft: Om degen har jäst upp ordentligt till dubbel storlek så behöver du inte använda jäst och kan därför hoppa över detta steg. Men har det inte jäst upp så gör så här: Blanda ut jästen i lite vatten så den löser upp sig. Blanda ner den upplösta jästen i degen.

  4. Mät upp rågsikt, häll på vattnet (kallt kranvatten går bra). Tillsätt salt och ev. kummin. Blanda ihop allt med en sked så det är ordentligt blandat. Det ska bli något fastare än gröt men ändå en väldigt kladdig deg.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa ca 2-4 timmar till dubbel storlek.

  5. Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform eller en gryta som tål ugn som rymmer 1,5 liter. Eftersom degen är väldigt kladdig är det enklast att använda bakplåtspapper så att brödet inte fastnar i formen. (Har man en bra form med nonstickbeläggning så behövs inte bakplåtspapper eftersom det ändå inte fastnar.)

    Häll degen i bakformen. Degen sjunker ihop lite men kommer jäsa upp igen. Strö över lite mjöl.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa 1-3 timmar till dubbel storlek.

  6. Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter i 200 °C.

    Låt svalna några minuter. Ta upp brödet ur formen och ta försiktigt bort bakplåtspappret. Linda in brödet i en bakhandduk och låt svalna. Förvara därefter i plastpåse.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 rågsurdegsbröd
1.1. Surdeg, vatten och rågmjöl.
instruktion steg 1.2 rågsurdegsbröd
1.2. Blandat. Låt jäsa.
Rågsurdegsbröd steg 2
2.1. Om degen har jäst bra som den här på bilden så behövs inte jäst.
instruktion steg 2.2 rågsurdegsbröd
2.2. Använd jäst om degen inte har jäst.
instruktion steg 3.1 rågsurdegsbröd
3.1. Tillsätt rågsikt, vatten, salt och kummin.
instruktion steg 3.2 rågsurdegsbröd
3.2. Blandat. Låt jäsa.
instruktion steg 4.1 rågsurdegsbröd
4.1. Färdigjäst.
instruktion steg 4.2 rågsurdegsbröd
4.2. Häll i en brödform.
instruktion steg 5 rågsurdegsbröd
5. Grädda i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bröden håller sig bra i plastpåse i rumstemperatur ca 4-5 dagar, i kylskåp ca 1-2 veckor. Bröden går också bra att frysa och håller sig då ca 3 månader.

Kommentera receptet på Rågsurdegsbröd

Skriv och läs alla 17 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Magnus    kommentar  Skrivet av  Susanne  
När man häller över degen i formen så tror jag effekten blir att man avbryter jäsningen och det får jäsa en gång till. Att baka bröd är ju kemi och troligtvis finns det en kemi-förklaring till detta skulle jag tro. Jag vet inte vad som händer om man bara låter det jäsa en gång direkt i formen. Om du provar, skriv gärna och berätta hur det blev! 
   kommentar  Skrivet av  Magnus  
Varför ska det först jäsa i en bunke och sedan i formen? (steg 3+4) Kan man inte hälla det i formen direkt och låta det jäsa den totala tiden där istället?
 svar  Svar till  Ulrika Wärnberg    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för att du delar med dig av bra tips!

Skriv och läs alla 17 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Rågsurdegsbröd är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus