| Efterrätter | Glutenfritt | Italienskt | Nyårsrecept |

Pannacotta

pannacotta

Panna cotta är italienska och betyder kokt grädde. Den här efterrätten är otroligt god och är faktiskt mycket enkel att göra med detta recept. Har man ingen vaniljstång kan man också använda vaniljsocker så blir det ännu enklare.

Underbar efterrätt med lyxkänsla som ändå är enkel att göra med detta recept. Pannacotta är ett av mina favoritrecept.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj, grädde och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.

  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.

    Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.

  3. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).

    Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.

  4. Fiska upp vaniljstången (och släng den).

  5. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)

    Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.

  6. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.

  7. Strö över (tinade) bär eller frukt samt eventuellt citronmeliss. Servera.

Beskrivande bilder

Gelatinblad i vatten. Pannacotta steg 1
1. Gelatinbladen i vatten.
instruktion steg 2.1 pannacotta
2.1. Snitta vaniljstången.
instruktion steg 2.2 pannacotta
2.2. Skrapa ur vaniljfrön.
instruktion steg 2.3 pannacotta
2.3. Vaniljstång och vaniljfrön.
instruktion steg 3.1 pannacotta
3.1. Låt koka upp.
instruktion steg 3.2 pannacotta
3.2. Koka några minuter för att få ut mer smak.
instruktion steg 4 pannacotta
4. Fiska upp vaniljstången.
instruktion steg 5.1 pannacotta
5.1. Urkramade gelatinblad.
instruktion steg 5.2 pannacotta
5.2. Vispa ner gelatinbladen som då löser sig.
instruktion steg 5.3 pannacotta
5.3. Pannacotta-blandningen klar.
instruktion steg 6 pannacotta
6. Häll upp i portionsglas.
instruktion steg 7 pannacotta
7. Garnera med bär och ev. citronmeliss.

planera Planeringstips:

Pannacottan kan göras 1-2 dagar innan servering. Täck då med plastfolie och låt stå i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig flera dagar i kylskåp.

Kommentera receptet på Pannacotta

Skriv och läs alla 189 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  emelie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det står i receptet. Dock blir det aldrig exakt samma smak med vaniljsocker som vaniljstång. Då får du i så fall använda vaniljpulver, det kanske är det du menar? Vaniljpulver är ju malda vaniljstänger. Jag tror det står på vaniljpulver-burken. Men annars skulle jag ta 1-2 tsk vaniljpulver. Börja med 1 tsk och låt koka någon minut, smaka av och tillsätt mera om du vill ha mer vaniljsmak. Det gör inget om det kokar några minuter extra under tiden du smakar av.
   kommentar  Skrivet av  emelie  
om man använder vanlijsocker istället för vaniljstång, hur mycket ska man använda då för att få samma smak som om jag gjort med vaniljstång?
 svar  Svar till  Lily    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja häll upp direkt!

Skriv och läs alla 189 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pannacotta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus