| GI Recept | LCHF | Lunch |

Pannbiff med löksås

pannbiff med löksås

Pannbiffen serverad med klyftpotatis, löksås och lingonsylt samt grönsallad. Pannbiffar är enkelt att göra med detta recept!

Pannbiff med löksås är mycket god klassisk svensk husmanskost. Vill man äta den på klassiskt vis serverar man med kokt potatis och lingonsylt.
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pannbiffar:

Löksås:

Servering:

Vintips:

Sandbar Estate (nr 2050)

Gör så här:

Pannbiffar

Ta fram en bunke och häll i vatten, kalvfond och havregryn. Blanda och låt stå och svälla i ca 15 minuter. Hacka under tiden löken fint.

Tillsätt den hackade löken, ägg, salt och peppar och blanda. Tillsätt färsen och rör ihop till en jämn smet, blanda ordentligt så att kryddorna fördelar sig jämnt.

Ta olja eller vatten på händerna och forma färsen till pannbiffar, ca 1 cm tjocka och 10 cm i diameter. Lägg biffarna på en blöt skärbräda eller på smörpapper.

Hetta upp en stekpanna med smör. Stek pannbiffarna ca 4 minuter på varje sida så de får fin färg. När alla biffar är stekta är det dags att göra löksåsen.

Löksås

Gör löksåsen direkt i stekpannan efter du stekt klart biffarna så får man med den goda smaken från biffarna.

Häll ca en tredjedel av grädden i stekpannan. Vispa ner mjölken.

Gör nu en redning: Häll ca en tredjedel av grädden i en liten skål. Häll på vetemjölet. Rör till en krämig och klumpfri smet. Späd med resten av grädden och blanda till en jämnrinnig smet. Anledningen till att man gör så här är för att det inte ska bli klumpar i mjölet.

Vispa ner redningen i stekpannan (rör om ordentligt i redningen precis innan för vetemjölet sjunker snabbt till botten). Låt puttra några minuter, rör om då och då tills såsen blivit tjock och fin. Om den blir för tjock, späd med vatten. Hacka löken under tiden om du inte redan gjort det.

Tillsätt soja, vitpeppar och salt samt den hackade löken. Låt puttra på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera pannbiffen med löksåsen, potatis och lingonsylt.

pannbiff steg 1-3

1. Blanda havregryn, kalvfond och vatten i en bunke. 2. Hacka löken fint. 3. Tillsätt lök, ägg, salt och peppar.

pannbiff med löksås steg 4-6

4. Rör om. 5. Tillsätt färsen och rör ordentligt så det blir väl blandat. 6. Hetta upp en stekpanna med smör och stek 4 minuter på ena sidan.

pannbiff med löksås steg 7-9

7. Vänd på biffarna och stek 4 minuter på andra sidan. 8. När du stekt alla biffarna är det dags att göra såsen i stekpannan (som inte ska diskas mellan). Häll på 0,5 dl av grädden i stekpannan. Vispa ner mjölken.

pannbiff med löksås steg 10-12

10. Häll 0,5 dl grädde i en liten skål och tillsätt vetemjölet. 11. Rör till en tjock och klumpfri kräm. 12. Späd med 0,5 dl grädde och rör till en jämn rinnande smet.

pannbiff med löksås steg 13-15

13. Vispa ner redningen i stekpannan. Tänk på att röra runt ordentligt i redningen precis innan eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten. 14. Låt koka upp och puttra ett par minuter så det blir en tjock sås. Späd ev. med vatten för en tunnare sås. 15. Tillsätt soja, salt, peppar och den hackade löken och låt puttra ytterligare ca 5 minuter tills löken är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

pannbiff med löksås steg 16-18

16. De färdiga pannbiffarna. 17. Löksåsen. 18. Pannbiffarna serverade med löksåsen, klyftpotatis, lingonsylt och grönsallad.

GI GI Tips:

Pannbiffen och gräddsåsen har lågt GI. Ät små portioner av potatis och lingonsylt som har högt GI. Servera gärna med kokt broccoli och blomkål.

LCHF LCHF Tips:

Servera utan potatis och lingonsylt. Servera gärna med kokt broccoli och blomkål istället.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven pannbiff och sås i kylen, hållbarhet ca 5 dygn. Pannbiffarna går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentera receptet på Pannbiff med löksås

Skriv och läs alla 8 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  susnet    kommentar  Skrivet av  Jessica  
Tack så mycket! Tipsen hjälper så mycket!
Du har så mycket bra recept och teknik här! Glad att lära känna dig!
 svar  Svar till  Jessica    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag brukar steka ett par minuter först på medel-hög värme (för att få lite färg) och sedan sänka till låg-medel (och steka tills det blir genomstekt). Nu har jag induktionshäll som reagerar direkt när man sänker värmen så om man har en vanlig spis så släpar temperaturändringen efter så man får ändra till svagare nästan direkt. Sedan så är ju alla spisar lite olika och man får prova sig fram. Om det blev bränt för dig så får du prova nästa gång ett par snäpp lägre effekt.
Dessa tips gäller alla sorts köttfärsbiffar och även köttbitar som inte är lövtunna och ska bli genomstekta t.ex. fläskkotletter och kycklingfilé. Lycka till i köket!
   kommentar  Skrivet av  Jessica  
Det är ett fantastiskt recept. Tack så mycket!
Jag provade och lyckades, alla tycker om löksås jättemycket. Bara pannbiffarna blev lite brända. Kan du berätta med vilken värme steker man pannbiffar, låg eller medium värme eller hög?

Skriv och läs alla 8 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pannbiff med löksås är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus