Jeg er bosiddende i Danmark men elsker det svenske.
tack så mycket
Utrustning:
Tvätta limen och riv skalet av den (bara det yttersta gröna). Pressa ur saften.
Om du använder vaniljstång: Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa loss vaniljfröna med en sked.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Jag tar en djup tallrik som gelatinbladen får plats i och häller i tillräckligt mycket kallt vatten så att gelatinbladen täcks av vattnet.
Lägg det rivna limeskalet i en kastrull. Häll på strösocker.
Om du använder vaniljstång: Lägg i vaniljstången och fröna.
Om du använder vaniljsocker: Tillsätt vaniljsocker.
Tillsätt vispgrädden (ovispad) och låt koka upp.
Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.
Om du använder vaniljstång: Fiska upp vaniljstången och släng den.
Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem så att de smälter.
Tillsätt limesaften som du pressade ut tidigare. Vispa så det blir blandat.
Smaka gärna av och tillsätt ev. mer socker och limesaft (extra enkelt om du har pressad lime på flaska) så att du får en lagom syrlig smak. (Eftersom olika limefrukter är olika stora och syrahalten inte heller är exakt samma, beror bl.a. på mognadsgrad så är det att rekommendera att smaka sig fram.)
Häll upp i portionsglas. Låt stå i kylen i minst 2 timmar och stelna.
Garnera gärna med bär och citronmeliss vid serveringen.
GI Tips:
Variationstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Glutenfritt | Italienskt |