| Muffins & Mjuka Kakor |

Toscakaka

toscakaka

Mycket god toscakaka som har ett krispigt kolatäcke med smak av mandel.

Recept på en god toscakaka som är enkel att göra om du följer instruktionerna för hur man gör toscasmeten.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 8-10 bitar

Ingredienser:

Till formen:

  • Till att smörja formen: smör eller margarin, fast eller flytande
  • 0.75 dl ströbröd

Toscakaka:

Toscaglasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter, med (Obs: viktigt!) löstagbar kant. Sätt på ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker, gärna med elvisp, till en vit smet. Vispa ner bakpulvret.

Häll på mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa allt till en jämn smet. (Obs: Om smöret fortfarande är varmt tänk på att du snabbt måste in med smeten i ugnen eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt.)

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Under tiden gör du toscaglasyren. Börja med den direkt för den måste vara klar inom 25 minuter.

Toscaglasyr:

Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull. Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter. Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden glasyren blir varmare och börjar tjockna. (Det är viktigt att man håller koll på detta och inte har plattan på för hög värme för då kommer det bli bränt, så gå inte ifrån glasyren utan håll koll och rör om i den sakta och om du märker att det börjar fastna på botten, ta av kastrullen från plattan och sänk värmen, rör om ordentligt i kastrullen och ställ tillbaka på plattan efter en stund.) När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma lite bubblor under 1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.

Förhoppningsvis har nu kakan varit inne i ugnen mellan 20-25 minuter, men om det är tid kvar så sänk plattan till det lägsta, (tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte att röra om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.

Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren. Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan (i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.

Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lossa därefter kakan från formen och lägg den på galler. Låt kakan svalna med toscaglasyren upp och lägg gärna formen ovanpå och/eller en bakhandduk.

Toscakakesmeten

1. Smält smöret. 2. Vispa ägg och socker. 3. Häll på mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa allt till en jämn smet.

Hur man gör toscaglasyren

4. Häll smeten i en rund form, med löstagbar kant (alltså inte en sådan form med fast kant på bilden för då blir det lite jobbigt att få ut kakan hel). Ställ in kakan i ugnen. 5. Börja direkt med toscaglasyren genom att lägga ingredienserna i en kastrull. 6. Låt smöret smälta och rör om under tiden.

Bred på toscaglasyren

7. När toscasmeten är har kokat upp och puttrat några minuter (följ instruktionerna noga!) och blivit tjock och fin är den klar. 8. Ta ut kakan ur ugnen efter 20 minuter. 9. Bred på toscaglasyren och ställ in i ugnen igen.

Toscakakan i ugnen

10. Toscaglasyren bubblar fint i ugnen. 11. Efter ca 20 min har glasyren fått fin färg och bubblorna är mindre och då är det dags att ta ut den. 12. Den färdiga toscakakan.

toscabit

En toscabit.

servera Serveringstips:

Använd en vass kniv när du skär upp toscakakan eftersom glasyren är ganska hård.

glödlampa Tips:

Istället för mandelspån kan man skålla och skala mandel själv och hacka eller hyvla den. Istället för mandelspån kan man också ta hackad mandel.

byt ut Variationstips:

Smaksätt sockerkakssmeten med 1-2 tsk vaniljsocker och/eller rivet skal av en halv apelsin.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Toscakakan går bra att frysa.

Kommentera receptet på Toscakaka

Skriv och läs alla 37 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Anna  2015-07-10 13:24
Hejsan!
Jag blev jättesugen på att göra denna idag, då den verkar jättegod, och min pappa fyller år.
Men problemet är att jag inte har grädde. Kan man använda mjölk istället?
 svar  Svar till  Helen    kommentar  Skrivet av  susnet  2015-07-05 16:56
Att en sockerkaka (som toscakakan är) faller ihop kan kan bero på att du antingen vispat ägg och socker för lite - eller för mycket som är vanligast. Var särskilt försiktig med att inte vispa onödigt mycket efter du tillsatt tyngre ingredienser som vetemjöl. Här finns fler kakbakningstips.
   kommentar  Skrivet av  Helen  2015-07-05 16:14
Min kaka föll ihop när jag tog ut den för att lägga på glasyren. Vad kan man göra för att förhindra det?

Skriv och läs alla 37 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Toscakaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne