| Muffins & Mjuka Kakor |

Toscakaka

toscakaka

Mycket god toscakaka som har ett krispigt kolatäcke med smak av mandel.

Mycket god toscakaka - en mjuk och saftig sockerkaka med ett knaprigt toscatäcke med kolasmak. Passar bra till fikat. Mums!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 8-10 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Toscakaka:

Toscaglasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

  2. Smörj och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter, med (Obs: viktigt!) löstagbar kant.

    Tips: Använd slickepott för att smörja formen med smör så går det snabbt och kladdfritt.

    Sätt på ugnen på 175°C.

  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus (nästan vit) och pösig smet. Använd gärna elvisp (tar ca 30 sek).

  4. Tillsätt bakpulvret och vispa till en jämn smet (ca 5 sek med elvisp).

  5. Tillsätt mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa eller rör allt till en jämn smet.

    (Blanda för hand med en sked eller slickepott eller använd elvisp på lägsta hastighet. Tänk på att inte blanda/vispa längre tid än att smeten är blandad.)

    (Obs: Om smöret fortfarande är varmt tänk på att du snabbt måste in med smeten i ugnen eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt.)

  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 20-25 minuter. Den ska få fin färg och släppa i formens kant (se bild 8.1).

    Under tiden gör du toscaglasyren. Börja med den direkt för den måste vara klar inom 25 minuter.

  7. Mät upp alla ingredienser (mandelspån, smör, strösocker, vetemjöl och mjölk) till toscaglasyren i en kastrull.

    Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter. Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden glasyren blir varmare och börjar tjockna. (Det är viktigt att man håller koll på detta och inte har plattan på för hög värme för då kommer det bli bränt, så gå inte ifrån glasyren utan håll koll och rör om i den sakta och om du märker att det börjar fastna på botten, ta av kastrullen från plattan och sänk värmen, rör om ordentligt i kastrullen och ställ tillbaka på plattan efter en stund.) När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma lite bubblor under 1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.

    Förhoppningsvis har nu kakan varit inne i ugnen mellan 20-25 minuter, men om det är tid kvar så sänk plattan till det lägsta, (tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte att röra om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.

  8. Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren.

    Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan (i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.

  9. Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lossa därefter den löstagbara kanten och ta bort den, skär med något plastredskap runt kanten om glasyren kladdat fast i formen, det lossnar lätt när kakan är varm.

    Låt sedan kakan svalna (med botten av den löstagbara formen kvar och med toscaglasyren upp), gärna på galler och lägg gärna en bakhandduk ovanpå. Flytta över toscakakan till ett serveringsfat när den svalnat (jag brukar använda två stekspadar till det). Servera!

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 toscakaka
1. Smält smöret.
instruktion steg 2.1 toscakaka
2.1. Smörj formen.
instruktion steg 2.2 toscakaka
2.2. Smord och bröad form.
instruktion steg 3.1 toscakaka
3.1. Ägg och strösocker.
instruktion steg 3.2 toscakaka
3.2. Ägg och strösocker vispat.
instruktion steg 4 toscakaka
4. Tillsätt bakpulver.
instruktion steg 5.1 toscakaka
5.1. Tillsätt vetemjöl, mjölk.
instruktion steg 5.2 toscakaka
5.2. Tillsätt smälta smöret.
instruktion steg 5.3 toscakaka
5.3. Blanda till en jämn smet.
instruktion steg 6.1 toscakaka
6.1. Smeten i formen.
instruktion steg 6.2 toscakaka
6.2. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.1 toscakaka
7.1. Ingredienserna till toscaglasyren.
instruktion steg 7.2 toscakaka
7.2. Toscaglasyren när smöret är smält och omrört.
instruktion steg 7.3 toscakaka
7.3. Toscasmeten är klar.
instruktion steg 8.1 toscakaka
8.1. "Halvtidsgräddad" toscakaka redo för toscasmet.
instruktion steg 8.2 toscakaka
8.2. Bred på toscasmeten.
instruktion steg 8.3 toscakaka
8.3. Grädda i ugnen.
instruktion steg 9.1 toscakaka
9.1. Färdiggräddad toscakaka.
instruktion steg 9.2 toscakaka
9.2. Ta bort löstagbara kanten.
instruktion steg 9.3 toscakaka
9.3. En bit toscakaka.

servera Serveringstips:

Använd en vass kniv när du skär upp toscakakan eftersom glasyren är ganska hård.

glödlampa Tips:

Istället för mandelspån kan man skålla och skala mandel själv och hacka eller hyvla den. Istället för mandelspån kan man också ta hackad mandel.

byt ut Variationstips:

Smaksätt sockerkakssmeten med 1-2 tsk vaniljsocker och/eller rivet skal av en halv apelsin.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Toscakakan går bra att frysa.

Kommentera receptet på Toscakaka

Skriv och läs alla 46 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Izza    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det tror jag.
 svar  Svar till  Izza    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Toscakakan kan stå framme i minst en vecka i rumstemperatur. Ska den bara stå några timmar kan du lägga över en handduk bara. Ska den stå längre tid så håller den sig finare om du lägger den i en plastpåse eller på ett tårtfat med lock.
   kommentar  Skrivet av  Izza  
P.s. Går det lika bra att byta ut mjölken till laktosfri mjölk?

Skriv och läs alla 46 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Toscakaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus