Wienerschnitzel

En klassisk maträtt som man gör genom att dubbelpanera kalvinnanlår i skivor. Gott, enkelt och lyxigt!
wienerschnitzel
Wienerschnitzel, ett klassiskt recept.
Timglas Tid: ca 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Servering:

Gör så här:

  1. Banka ut köttskivorna så de får större yta och blir tunna. Gör så här: Ta en köttskiva i taget och lägg i en plastpåse och banka ut det med undersidan av en kastrull eller stekpanna.

    Lägg de utbankade köttskivorna i en hög på en tallrik.

    instruktion steg 1.1 wienerschnitzel
    En skiva i plastpåse.
    instruktion steg 1.2 wienerschnitzel
    Banka ut med t.ex. en stekpanna.
    instruktion steg 1.3 wienerschnitzel
    Utbankad.
    instruktion steg 1.4 wienerschnitzel
    Lägg på tallrik.
  2. Mät upp vetemjöl, salt och peppar i en djup tallrik. Blanda.

    instruktion steg 2.1 wienerschnitzel
    Vetemjöl, salt, peppar.
    instruktion steg 2.2 wienerschnitzel
    Blanda.
  3. Knäck äggen i en annan djup tallrik. Vispa upp dem lätt med en handvisp.

    instruktion steg 3.1 wienerschnitzel
    Ägg.
    instruktion steg 3.2 wienerschnitzel
    Uppvispat ägg.
  4. Mät upp ströbrödet i en tredje djup tallrik. Ställ tallrikarna i ordning efter varandra.

    instruktion steg 4 wienerschnitzel
    Ströbröd.
  5. För varje köttskiva: Doppa först i mjölet. Doppa därefter i uppvispat ägg och doppa sist i ströbröd.

    (Tänk på att i varje moment försöka täcka ytan (både under- och översidan).

    instruktion steg 5.1 wienerschnitzel
    Doppa i mjöl på ena sidan.
    instruktion steg 5.2 wienerschnitzel
    Doppa i mjöl på andra sidan.
    instruktion steg 5.3 wienerschnitzel
    Doppa i vispat ägg på ena sidan.
    instruktion steg 5.4 wienerschnitzel
    Doppa i vispat ägg på andra sidan.
    instruktion steg 5.5 wienerschnitzel
    Doppa i ströbröd på ena sidan.
    instruktion steg 5.6 wienerschnitzel
    Doppa i ströbröd på andra sidan.
  6. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka schnitzeln.

    (Ta lite smör i taget. Men tänk på att det behövs mer än man tror. Tar man för lite så fastnar paneringen lätt i stekpannan så ta hellre för mycket än för lite.)

    • ca 100 g smör att steka i
    instruktion steg 6 wienerschnitzel
    Ta rejält med smör.
  7. Stek ca 5 minuter per sida på medelvärme så att schnitzlarna blir gyllenbruna utan att bli brända. (Det kan hända att man behöver prova sig fram lite här med sin spis för att hitta rätta effekten. Själv har jag läge 5 av 9.)

    Tänk på att inte snåla med smöret. Det går åt mycket! När du vänder schnitzlarna kan det hända att du behöver ha på mer smör. Har du för lite smör så fastnar paneringen i stekpannan. 

    instruktion steg 7.1 wienerschnitzel
    Stek på ena sidan.
    instruktion steg 7.2 wienerschnitzel
    Stek på andra sidan.
  8. Servera med kokt potatis och gröna ärtor. Lägg en citronskiva på schnitzeln. Lägg ansjovisfiléerna utmed kanten och lägg kapris i mitten (se bild).

    instruktion steg 8 wienerschnitzel
    Servering på klassiskt vis.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdigtillagad wienerschnitzel håller sig i kylskåp minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Nötkött |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av stefan willers
alldeles för lång stektid föreslår ca 2 min per sida
💬 Svar till Martin ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
✏️ Skrivet av Martin
Låt schnitzeln ligga och torka en halvtimme till en timme så lossnar inte paneringen när du steker.

Visa alla kommentarer