recepten logo

Lammfärsbiffar med timjan

enkla lammfärsbiffar med timjan
Enkla lammfärsbiffar med timjan med lite persilja på.
Supergoda lammfärsbiffar till en lyxigare lunch eller maträtt på helgen. Går enkelt och snabbt att göra och blir det något över passar de även till matlåda.

Tid Tid: ca 30 minuter

Portioner 5-6 portioner

matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

laktosfritt Laktosfritt - Stek i laktosfritt smör. Välj laktosfri grädde till såsen eller gör någon annan sås.

glutenfritt Glutenfritt

Du behöver:

Sås:

Gör så här:

  1. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt timjan, salt och svartpeppar. Pressa ner vitlöksklyftorna. Blanda med en gaffel.

  2. Blanda ner lammfärsen.

  3. Forma till biffar eller köttbullar och lägg dem på en skärbräda.

    (Storleken på mina biffar är ca 6-7 cm i diameter och 2-2,5 cm höga.)

    Hetta upp en stekpanna med en klick smör att steka i. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka. (Angiven mängd smör är bara ungefärlig och bör räcka till två stekomgångar.)

  4. Stek först på hög värme 1-2 minuter och sänk sedan till svag värme och stek ytterligare 5 min. (Om du inte har induktion eller gas-spis så sänk värmen direkt eftersom det tar längre tid för en sådan spis att ändra värme.)

    Vänd på biffarna eller köttbullarna och stek 5 minuter på andra sidan. (Har du induktion eller gas-spis kan du steka 1-2 minuter på hög värme först här också, men det är svårt att få till med en "vanlig" spis så stek då istället kanske någon minut extra på lägre värme.)

    Stek biffarna och/eller köttbullarna i 2 omgångar (om du gör en sats av receptet) eftersom allt inte får plats i en stekpanna. Lägg sedan över på en tallrik.

  5. Häll i vispgrädde i stekpannan och vispa ihop med fettet i stekpannan. Smaksätt med lite salt. Såsen blir jättegod av smaken från stekningen av biffarna.

    Servera biffarna och såsen med t.ex. kokt ris eller kokt eller pressad potatis, gärna något som suger upp såsen blir extra gott. Gröna grönsaker som broccoli, sockerärtor eller vanliga gröna ärtor är gott till liksom lingonsylt.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 lammfärsbiffar med timjan
1 .1 . Mät upp ingredienser.
instruktion steg 1.2 lammfärsbiffar med timjan
1 .2 . Blanda ihop med en gaffel.
instruktion steg 2.1 lammfärsbiffar med timjan
2 .1 . Tillsätt lammfärs.
instruktion steg 2.2 lammfärsbiffar med timjan
2 .2 . Blanda ihop.
instruktion steg 3.1 lammfärsbiffar med timjan
3 .1 . Forma till biffar och/eller bullar.
instruktion steg 3.2 lammfärsbiffar med timjan
3 .2 . Hetta upp smör.
instruktion steg 4.1 lammfärsbiffar med timjan
4 .1 . Stek biffarna i smör.
instruktion steg 4.2 lammfärsbiffar med timjan
4 .2 . Vänd och stek på andra sidan.
instruktion steg 4.3 lammfärsbiffar med timjan
4 .3 . Färdigstekta biffar.
instruktion steg 4.4 lammfärsbiffar med timjan
4 .4 . Lägg över på ett fat.
instruktion steg 5 lammfärsbiffar med timjan
5 . Häll vispgrädde i stekpannan.

servera Serveringstips:

Servera gärna med t.ex. kokt ris eller kokt potatis, pressad potatis eller potatismos. Kanske även lingonsylt. Grönsaker till som blir gott är t.ex. kokt broccoli och sockerärtor.

GI GI Tips:

Tänk på att servera med tillbehör som har lägre GI t.ex. fullkornsris och kokt broccoli.

LCHF LCHF Tips:

Servera lammfärsbiffarna och såsen med grönsaker som har lågt GI t.ex. broccoli eller blomkål.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du använder äkta smör och äkta vispgrädde.

byt ut Variationstips:

Servera lammfärsbiffarna med en god svampsås. Det går även bra att göra köttbullar istället för biffar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara lammfärsbiffarna i kylen där de håller sig minst 5 dygn. De går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.


Ett recept från recepten.se
URL till detta recept: https://www.recepten.se/recept/lammfaersbiffar_timjan.html
Utskriftsalternativ