Löpepannkaka

Recept på löpepannkaka som är en god klassisk dessert, även kallad söndagspannkaka, som är som en blandning mellan ostkaka och pannkaka. En mycket god och förhållandevis nyttig dessert med mycket protein och både lite kolhydrater och fett.
löpepannkaka
Löpepannkaka serverad med vispad grädde och hallon.
Timglas Tid: 15 minuter + 1 timme i ugnen
Portioner 8 portioner

Ingredienser:

Servering:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj en stor ugnsform som rymmer 2 liter (till en sats). Sätt på ugnen på 250°C.

    instruktion steg 1 löpepannkaka
    Smörj en ugnsform.
  2. Vispa ut mjölet i lite av den kalla mjölken i en kastrull. Vispa till en jämn blandning utan mjölklumpar.

    instruktion steg 2.1 löpepannkaka
    Mjölet.
    instruktion steg 2.2 löpepannkaka
    Häll på lite av mjölken.
    instruktion steg 2.3 löpepannkaka
    Vispa ihop.
  3. Vispa ner resten av mjölken och tillsätt sockret. Vispa ner ett ägg i taget. Värm tills det blir 37°C. Ta av kastrullen från plattan.

    (Det är noga att det är 37°C i hela blandningen, rör i botten så att det inte blir för varmt där jämfört med vid ytan.)

    instruktion steg 3.1 löpepannkaka
    Vispa ner resten av mjölken.
    instruktion steg 3.2 löpepannkaka
    Vispa ner äggen.
  4. Häll över blandningen i den smorda ugnsformen.

    (Gör detta direkt, det är viktigt att blandningen är 37°C när ostöpen vispas ner i nästa steg.)

    instruktion steg 4 löpepannkaka
    Häll i formen.
  5. Rör sakta ner ostlöpen i en tunn stråle. Fortsätt att röra sakta med en visp. Efter ca 2 minuter skär sig blandningen och klumpar börjar bildas. Fortsätt röra tills det har bildats åtminstone några klumpar som är ca 2 cm i diameter. Det tar ca 3 minuter. Nu är det dags att stoppa in i ugnen och det måste ske direkt.

    (Om inget händer så är antingen blandningen för kall eller för varm. Är den för kall, häll då tillbaka allt i kastrullen och värm på. Häll tillbaka i formen när du märker att det börjar hända grejer. Är den för varm, vänta tills den svalnar och rör i ny ostlöpe.)

    instruktion steg 5.1 löpepannkaka
    Rör i ostlöpe.
    instruktion steg 5.2 löpepannkaka
    Rör sakta med en visp.
    instruktion steg 5.3 löpepannkaka
    Klumpar bildas.
  6. Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 15 minuter. Sänk till 200°C och grädda i ytterligare ca 45 minuter tills den fått lite färg.

    Om den blir för mörk under tiden så täck över med ugnsfolie.

    instruktion steg 6.1 löpepannkaka
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 6.2 löpepannkaka
    Pannkakan höjer sig.
  7. Servera löpepannkakan ljummen med vispad grädde och färska bär eller sylt.

    instruktion steg 7 löpepannkaka
    Servera ljummen.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde och bär t.ex. hallon, blåbär eller jordgubbar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven löpepannkaka kan förvaras i kylskåp där den håller sig minst en vecka. Går att värma i mikron.

Kommentarer till Löpepannkaka

Skriv en kommentar

Se även dessa recept

| Efterrätter |