webmaster
Gluten
Några exempel på naturligt glutenfria livsmedel är bovetemjöl, fiberhusk
och mandelmjöl. När du är glutenintolerant bör du bland annat undvika mjöl, pasta och bröd.
Om man är glutenintolerant så bör mat som innehåller gluten undvikas. Här finns information om glutenintolerans och glutenfria recept.
Gluten och glutenintolerans
Glutenintolerans kallas även celiaki och innebär att man inte tål gluten.
Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. Livsmedel som i normala fall innehåller gluten är:
- bröd
- mjöl
- flingor
- kli
- gryn
- pasta
Det finns glutenfria specialprodukter som alternativ och brukar finnas på en särskild hylla i affären. Dessa produkter är ofta baserade på de glutenfria råvarorna; ris, bovete, hirs eller majs.
I många fall finns även bra och naturligt glutenfria produkter man kan ersätta med.
Produkt med gluten | Ersätt med glutenfritt alternativ |
---|---|
Vetemjöl i sås | Potatismjöl, majsstärkelse, arrowrot |
Pasta, bulgur, matvete | Quinoa, Potatis, ris |
Symptom vid glutenintolerans
Symptom för vuxna
- Oförklarlig trötthet
- Låga blodvärden
Symptom för barn
- Viktminskning
- Illaluktande, lös avföring
Glutenfri kost
Uteslut produkter som innehåller vete, råg och korn.
Havregryn
Havregryn kan oftast ätas av glutenintoleranta efter samråd med läkare och dietist. Då rekommenderas särskilda havregryn i affären t.ex. "ren havre" från Semper som är framställd på ett särskilt sätt för att inte innehålla några spår av gluten från vete, råg eller korn.
Spannmålsallergi
Man kan även vara allergisk mot spannmål, vilket inte är samma sak som glutenintolerans.
Vanliga symptom är eksem både hos vuxna och barn. Hos barn är även ont i magen, kräkningar och allergisk snuva vanligt.
Glutenfria recept på recepten.se
Recept på luncher och varmrätter är inte uppmärkta som glutenfria eftersom nästan all vanlig mat är glutenfri eller är väldigt enkel att göra glutenfri. De recept som innehåller vetemjöl eller idealmjöl till sås går att byta ut mot t.ex. arrowrot.
Glutenfria recept på bakverk
Recepten nedan innehåller antingen inte gluten eller också så finns det information om vad man ska ersätta dessa ingredienser med för att resultatet ska bli glutenfritt.
webmaster
MVH Viola
webmaster
Jag bakade 2st glutenfria ambrosiakakor, båda blev väldigt bra! Jag använde mig av ditt recept på kakan men bytte ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl (fint), samma mängd.
Den första gjordes i en för stor form så den blev tunn, trots det så höll den sig ganska fluffig. Den andra gjorde jag i en mindre form och ökade på bakpulvret med 1tsk för att vara på den säkra sidan, den blev riktigt bra också. Höll sig i dagar.
Så det enda man behöver göra är egentligen att byta ut mjölet, extra bakpulver behövs nog inte :)
webmaster
Nej jag tror precis som du att man kan inte säga något generellt utan det varierar från recept till recept. Tyvärr har jag inget recept på glutenfri ambrosiakaka men eftersom kakan är en typisk sockerkaksbotten med glasyr så borde du kunna hitta ett recept på glutenfri mjuk kaka som du sedan gör ambrosiaglasyren till.
Lycka till och skriv gärna ditt glutenfria recept här om det blev bra! :)