Glutenfritt

Glutenfria livsmedel
Några exempel på naturligt glutenfria livsmedel är bovetemjöl, fiberhusk och mandelmjöl. När du är glutenintolerant bör du bland annat undvika mjöl, pasta och bröd.

Om man är glutenintolerant så bör mat som innehåller gluten undvikas. Här finns information om glutenintolerans och glutenfria recept.

Gluten och glutenintolerans

Glutenintolerans kallas även celiaki och innebär att man inte tål gluten.

Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. Livsmedel som i normala fall innehåller gluten är:

  • bröd
  • mjöl
  • flingor
  • kli
  • gryn
  • pasta

Det finns glutenfria specialprodukter som alternativ och brukar finnas på en särskild hylla i affären. Dessa produkter är ofta baserade på de glutenfria råvarorna; ris, bovete, hirs eller majs.

I många fall finns även bra och naturligt glutenfria produkter man kan ersätta med.

Produkt med gluten Ersätt med glutenfritt alternativ
Vetemjöl i sås Potatismjöl, majsstärkelse, arrowrot
Pasta, bulgur, matvete Quinoa, Potatis, ris

Symptom vid glutenintolerans

Symptom för vuxna

  • Oförklarlig trötthet
  • Låga blodvärden

Symptom för barn

  • Viktminskning
  • Illaluktande, lös avföring

Glutenfri kost

Uteslut produkter som innehåller vete, råg och korn.

Havregryn

Havregryn kan oftast ätas av glutenintoleranta efter samråd med läkare och dietist. Då rekommenderas särskilda havregryn i affären t.ex. "ren havre" från Semper som är framställd på ett särskilt sätt för att inte innehålla några spår av gluten från vete, råg eller korn.

Spannmålsallergi

Man kan även vara allergisk mot spannmål, vilket inte är samma sak som glutenintolerans.

Vanliga symptom är eksem både hos vuxna och barn. Hos barn är även ont i magen, kräkningar och allergisk snuva vanligt.

Glutenfria recept på recepten.se

Recept på luncher och varmrätter är inte uppmärkta som glutenfria eftersom nästan all vanlig mat är glutenfri eller är väldigt enkel att göra glutenfri. De recept som innehåller vetemjöl eller idealmjöl till sås går att byta ut mot t.ex. arrowrot.

Glutenfria recept på bakverk

Recepten nedan innehåller antingen inte gluten eller också så finns det information om vad man ska ersätta dessa ingredienser med för att resultatet ska bli glutenfritt.

Kommenterarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Emma
Hej igen!
Jag bakade 2st glutenfria ambrosiakakor, båda blev väldigt bra! Jag använde mig av ditt recept på kakan men bytte ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl (fint), samma mängd.

Den första gjordes i en för stor form så den blev tunn, trots det så höll den sig ganska fluffig. Den andra gjorde jag i en mindre form och ökade på bakpulvret med 1tsk för att vara på den säkra sidan, den blev riktigt bra också. Höll sig i dagar.

Så det enda man behöver göra är egentligen att byta ut mjölet, extra bakpulver behövs nog inte :)
💬 Svar till Emma ✏️ Skrivet av Susanne

Nej jag tror precis som du att man kan inte säga något generellt utan det varierar från recept till recept. Tyvärr har jag inget recept på glutenfri ambrosiakaka men eftersom kakan är en typisk sockerkaksbotten med glasyr så borde du kunna hitta ett recept på glutenfri mjuk kaka som du sedan gör ambrosiaglasyren till.

Lycka till och skriv gärna ditt glutenfria recept här om det blev bra! :)

✏️ Skrivet av Emma
Jag har hört att man kan byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl i nästan alla recept. Enligt rykten , om man byter ut vetemjölet, ska man dubbla mängden jäst/bakpulver och lägga till 1-2st ägg.
Vet du något om det? 1-2 ägg borde väl inte gälla för varje recept pga att smetstorleken varierar?
Jag tänkte baka en glutenfri ambrosiakaka om det går, men är lite nervös över vad jag behöver ändra i receptet för att det ska bli bra
💬 Svar till "Tellma" ✏️ Skrivet av Susanne
Att man går upp i vikt beror på att man stoppar i sig fler kalorier än man gör av med. Äter man sötsaker så är det lätt att man äter för mycket eftersom det dämpar mättnadskänslan och ökar suget efter mera mat. Dessutom är det mycket kalorier i sötsaker. Så dra ner på sockret, ät mindre portioner och motionera mera så borde vågen vända neråt.
✏️ Skrivet av "Tellma"
Sen kan tilläggas att jag äter en hel del sötsaker, men även dessa är fria från vetemjöl och mejeriprodukter. Varför går jag upp i vikt av sötsaker som varken innehåller vetemjöl eller mejeriprodukter? Det kan knappast vara sockret som orsakat ALLA extrakilon?