| Fläskkött | Lunch | Varma såser |

Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är ett recept på klassisk svensk husmanskost.
stekt fläsk med löksås
Stekt fläsk med löksås och kokt potatis. Gott, enkelt och en riktig klassiker!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Löksås:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Börja med att sätta igång med att koka potatisen i lättsaltat vatten. Under tiden den kokar hinner du göra resten.

  2. Skär fläsket i ca 1-2 cm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna med lite smör.

  3. Stek fläsket några minuter på varje sida tills det fått lite färg och är genomstekt. Lägg över på ett fat. Under tiden du steker fläsket kan du göra såsen.

  4. Löksås:

  5. Hacka löken.

  6. Hetta upp en såskastrull med lite smör. Stek löken i smöret tills den blivit genomskinlig.

  7. Häll på grädde, vatten, kalvfond och soja och vispa runt. Låt koka upp.

  8. Gör en redning genom att blanda vetemjöl med knappt dubbelt så mycket vatten d.v.s. knappt 4 msk vatten till 2 msk vetemjöl. Använd en sked och rör tills alla mjölklumpar är borta.

  9. Vispa ner redningen i såsen. Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du vispar ner den eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

  10. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra några minuter. Smaka under tiden av med salt och peppar.

  11. Servera den kokta potatisen tillsammans med det stekta fläsket och löksåsen.

    Servera även gärna med några grönsaker till t.ex. kokt broccoli eller gröna ärtor.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 stekt fläsk med löksås
1. Koka potatis.
instruktion steg 2 stekt fläsk med löksås
2. Skär fläsk i skivor.
instruktion steg 3.1 stekt fläsk med löksås
3.1. Stek fläsket.
instruktion steg 3.2 stekt fläsk med löksås
3.2. Stek på båda sidor.
instruktion steg 3.3 stekt fläsk med löksås
3.3. Lägg över på fat.
instruktion steg 4 stekt fläsk med löksås
4. Hacka lök.
instruktion steg 5.1 stekt fläsk med löksås
5.1. Såskastrull med smör.
instruktion steg 5.2 stekt fläsk med löksås
5.2. Stek tills löken är genomskinlig.
instruktion steg 6.1 stekt fläsk med löksås
6.1. Häll på grädde m.m.
instruktion steg 6.2 stekt fläsk med löksås
6.2. Vispa runt.
instruktion steg 7.1 stekt fläsk med löksås
7.1. Gör en redning.
instruktion steg 7.2 stekt fläsk med löksås
7.2. Blanda.
instruktion steg 8 stekt fläsk med löksås
8. Vispa ner redningen.
instruktion steg 9 stekt fläsk med löksås
9. Låt koka upp. Smaka av.

LCHF LCHF Tips:

Servera med t.ex kokt broccoli eller blomkål istället för potatis och gör eventuellt såsen tunnare med mindre vetemjöl, dock är mängden vetemjöl väldigt liten ändå per portion. Tänk också på att rimmat fläsk innehåller en mindre mängd socker och/eller druvsocker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Rimmat fläsk innehåller oftast en hel del tillsatser, mer eller mindre nödvändiga. Läs på förpackningen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Petra
Jättegod sås men jag håller med de tidigare kommentarena, ha i stekfettet från fläsket. Hade även i en grönsaksbuljong för o få lite lite extra piff på den :) väldigt enkel = perfekt!
penna Skrivet av Patrick
tycker som stefan, när man gör det hemma så ta dom underbara smakerna från stekpannan ner i såsen !
penna Skrivet av Stefan
löksåsen gör man i stekpannan efter man stektfläsket, annars får man inte den rätta smaken.