Stekt fläsk med löksås





Ingredienser:
Löksås:
- 1-2 st gula lökar
- 2-3 msk smör
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl vatten
- 1,5 msk kalvfond
- 0,5 msk soja
- 2 msk vetemjöl
- ca 0,5 tsk salt
- ca 1 krm vitpeppar
Utrustning:
Gör så här:
-
Börja med att sätta igång med att koka potatisen i lättsaltat vatten. Under tiden den kokar hinner du göra resten.
- ca 750 g potatis
Koka potatis. -
Skär fläsket i ca 1-2 cm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna med lite smör.
Skär fläsk i skivor. -
Stek fläsket några minuter på varje sida tills det fått lite färg och är genomstekt. Lägg över på ett fat. Under tiden du steker fläsket kan du göra såsen.
Stek fläsket. Stek på båda sidor. Lägg över på fat. -
Hacka löken.
- 1-2 st gula lökar
Hacka lök. -
Hetta upp en såskastrull med lite smör. Stek löken i smöret tills den blivit genomskinlig.
- 2-3 msk smör
Såskastrull med smör. Stek tills löken är genomskinlig. -
Häll på grädde, vatten, kalvfond och soja och vispa runt. Låt koka upp.
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl vatten
- 1,5 msk kalvfond
- 0,5 msk soja
Häll på grädde m.m. Vispa runt. -
Gör en redning genom att blanda vetemjöl med knappt dubbelt så mycket vatten d.v.s. knappt 4 msk vatten till 2 msk vetemjöl. Använd en sked och rör tills alla mjölklumpar är borta.
- 2 msk vetemjöl
Gör en redning. Blanda. -
Vispa ner redningen i såsen. Tänk på att röra om i botten av redningen precis innan du vispar ner den eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.
Vispa ner redningen. -
Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra några minuter. Smaka under tiden av med salt och peppar.
Låt koka upp. Smaka av. -
Servera den kokta potatisen tillsammans med det stekta fläsket och löksåsen.
Servera även gärna med några grönsaker till t.ex. kokt broccoli eller gröna ärtor.
Löksås:
LCHF Tips:
Servera med t.ex kokt broccoli eller blomkål istället för potatis och gör eventuellt såsen tunnare med mindre vetemjöl, dock är mängden vetemjöl väldigt liten ändå per portion. Tänk också på att rimmat fläsk innehåller en mindre mängd socker och/eller druvsocker.
Tips för att undvika tillsatser:
Rimmat fläsk innehåller oftast en hel del tillsatser, mer eller mindre nödvändiga. Läs på förpackningen.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven mat i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.
| Fläskkött | Lunch | Varma såser |