recepten logo

Solrosfrallor

Solrosfrallor
Solrosfrallor - goda bröd med solrosfrön.

Mycket goda solrosfrallor som är små bröd med solrosfrön som har fått högsta betyg av mina middagsgäster! Passar bra som frukostbröd, måltidsbröd eller bröd till soppa.

Tid Tid: ca 2 timmar

Portioner 24 st

laktosfritt Laktosfritt

vegetariskt Vegetariskt

Du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C.

  2. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

  3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö. Rör om.

  4. Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)

    Tillsätt först rågsikten och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Använd gärna elvispen med degkrokar eller köksmaskin, det tar några minuter.

  5. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

  6. Mjöla bakbordet. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du bakar en sats).

  7. Rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  8. Låt jäsa under bakhandduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.

  9. Pensla med kallt vatten.

    (Var lätt på handen och pensla försiktigt de väljästa bullarna.)

  10. Grädda solrosfrallorna mitt i ugnen i 250°C ca 10 minuter.

    Låt svalna under bakhandduk.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 solrosfrallor
1 .1 . Smulad jäst.
instruktion steg 1.2 solrosfrallor
1 .2 . Värm vattnet.
instruktion steg 2.1 solrosfrallor
2 .1 . Lös upp jästen.
instruktion steg 2.2 solrosfrallor
2 .2 . Upplöst jäst.
instruktion steg 3 solrosfrallor
3 . Degspadet.
instruktion steg 4.1 solrosfrallor
4 .1 . Uppmätt mjöl.
instruktion steg 4.2 solrosfrallor
4 .2 . Tillsätt mjöl.
instruktion steg 4.3 solrosfrallor
4 .3 . Elvisp med degkrokar.
instruktion steg 4.4 solrosfrallor
4 .4 . Färdigarbetad deg.
instruktion steg 5.1 solrosfrallor
5 .1 . Degen jäser.
instruktion steg 5.2 solrosfrallor
5 .2 . Färdigjäst deg.
instruktion steg 6.1 solrosfrallor
6 .1 . Mjölad bänk.
instruktion steg 6.2 solrosfrallor
6 .2 . Knåda degen.
instruktion steg 6.3 solrosfrallor
6 .3 . Dela degen i 2 delar.
instruktion steg 7.1 solrosfrallor
7 .1 . 12 bitar.
instruktion steg 7.2 solrosfrallor
7 .2 . Rulla till släta bullar.
instruktion steg 7.3 solrosfrallor
7 .3 . Lägg på plåtar.
instruktion steg 8.1 solrosfrallor
8 .1 . Låt jäsa.
instruktion steg 8.2 solrosfrallor
8 .2 . Färdigjästa.
instruktion steg 9.1 solrosfrallor
9 .1 . Kallt vatten.
instruktion steg 9.2 solrosfrallor
9 .2 . Pensla med kallt vatten.
instruktion steg 10.1 solrosfrallor
10 .1 . Grädda i ugnen.
instruktion steg 10.2 solrosfrallor
10 .2 . Färdiggräddade.

servera Serveringstips:

Servera med smör och ost.

GI GI Tips:

Byt ut vetemjölet mot hälften grovt rågmjöl eller grahamsmjöl eller fullkornsdinkel och resten siktat dinkelmjöl. Rågsikten kan bytas ut mot fint rågmjöl.

byt ut Variationstips:

Vetemjöl och rågsikt kan bytas ut mot andra mjölsorter efter tycke och smak. Sirap kan bytas ut mot honung eller strösocker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i frysen i minst 3 månader.


Ett recept från recepten.se
URL till detta recept: https://www.recepten.se/recept/solrosfrallor.html
Utskriftsalternativ