Havretoscarutor i långpanna

Här får du ett recept på en mjuk och saftig sockerkaka med ett seg-krispigt toscatäcke av havre med smak av kola. Perfekt att baka till många i långpanna. Enkel och snabb kaka att göra, som man sedan skär i rutor. En väldigt god kaka med havretosca som uppskattas av gästerna.
havretoscarutor
Goda havretoscarutor som enkelt bakas i långpanna.
Timglas Tid: ca 1 timme
Portioner 42 rutor (6x7) eller 48 rutor (6x8)
Näringsvärde Näringsvärde per ruta beräknad på 1 sats = 42 rutor (53 g): 204 kalorier, 26 g kolhydrater, 10 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Sockerkaka:

Havretosca:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

 • 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
 • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

 1. Förberedelser: Tag fram en stor långpanna ca 30x40 cm. Min form på bilden är 32x36 cm. Det är innermåtten du ska mäta och det är arean som är viktigt att den är ungefär lika stor som 30x40 cm = 1200 cm2. (En långpanna är en rektangulär ugnsform eller plåt med kant.)

  Om din form inte har en riktigt bra non-stick-beläggning så behöver du klä formen med bakplåtspapper så att inte kakan fastnar alternativt smörja ordentligt och beströ den med ströbröd. Bakplåtspapper har fördelen att det är enkelt att lyfta upp hela kakan ur formen.

  Min form på bilden har en riktigt bra non-stick-beläggning (inget fastnar!) så därför använder jag inget bakplåtspapper.

 2. Sätt ugnen på 175°C. Mät upp smöret i en kastrull och smält på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort det från värmen och rör om då och då tills allt har smält.

  (På så vis slipper smöret bli onödigt varmt och sätter då heller inte igång bakpulvrets effekt i förtid.)

 3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker.

  Vispa med elvisp med vispar till en ljus pösig smet.

  (Börja på lägsta hastighet och öka lite i taget och kör på högsta hastighet när det är blandat ordentligt och fortsätt vispa ända tills att smeten nästan är vit. Det brukar ta ca 1 minut.)

 4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet (använd elvispen).

 5. Tillsätt vetemjölet, mjölken och det smälta smöret.

  Vispa på lägsta hastighet med elvispen till en jämn smet.

  (Vispa inte längre tid än att det är blandat ordentligt.)

 6. Häll smeten i långpannan du förberedde i steg 1. Bred ut smeten så den blir jämnt fördelad med en slickepott.

 7. Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C i ca 25 minuter tills den fått färg, släpper kanten och om man känner med en provsticka ska den vara torr.

  Under tiden kakan gräddas i ugnen, gör havretoscan (se stegen nedan).

 8. Mät upp ingredienserna till havretoscan i en kastrull. Lägg smöret i botten så att det lätt kan smälta. Tillsätt strösocker, havregryn och ljus sirap.

 9. Sätt kastrullen på svag värme och låt smöret smälta och rör sedan ihop allt till en jämn smet med en sked eller slickepott.

  (Det ska inte koka utan det ska bara bli så varmt att smöret smälter.)

 10. Bred ut havretoscasmeten på den färdiggräddade varma sockerkakan.

 11. Fortsätt grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter tills toscan fått vacker gyllene färg.

 12. Låt svalna under bakhandduk. Skär kakan i rutor. Beroende på hur stora rutor du vill ha och formens dimension kan du välja själv hur dina rutor ska se ut. Till min form passade 6x7 rutor utmärkt men om din form är exakt 30x40 cm tror jag 6x8 rutor passar bättre.

  Om du använt bakplåtspapper är det enkelt att lyfta ur den och skära med vass kniv på en skärbräda. Utan bakplåtspapper kan man skära den i formen. Jag tog en vass kniv som jag bara skar genom havretoscan för att inte repa långpannan och därefter skar jag ända ner i botten med ett tunt plastredskap.

  Ät och njut av dina goda havretoscarutor!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen. Lägg bakplåtspapper mellan lagren så inte kakorna kladdar ihop.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer