Havretoscarutor i långpanna

Här får du ett recept på en mjuk och saftig sockerkaka med ett seg-krispigt toscatäcke av havre med smak av kola. Perfekt att baka till många i långpanna. Enkel och snabb kaka att göra, som man sedan skär i rutor. En väldigt god kaka med havretosca som uppskattas av gästerna.
havretoscarutor
Goda havretoscarutor som enkelt bakas i långpanna.
Tid: ca 1 timme
42 rutor (6x7) eller 48 rutor (6x8)

Ingredienser:

Sockerkaka:

Havretosca:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Förberedelser: Tag fram en stor långpanna ca 30x40 cm. Min form på bilden är 32x36 cm. Det är innermåtten du ska mäta och det är arean som är viktigt att den är ungefär lika stor som 30x40 cm = 1200 cm2. (En långpanna är en rektangulär ugnsform eller plåt med kant.)

    Om din form inte har en riktigt bra non-stick-beläggning så behöver du klä formen med bakplåtspapper så att inte kakan fastnar alternativt smörja ordentligt och beströ den med ströbröd. Bakplåtspapper har fördelen att det är enkelt att lyfta upp hela kakan ur formen.

    Min form på bilden har en riktigt bra non-stick-beläggning (inget fastnar!) så därför använder jag inget bakplåtspapper.

    havretoscarutor steg 1: långpanna med non-stick-beläggning utan bakplåtspapper
    Långpanna med non-stick-beläggning - behöver inte använda bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 175°C. Mät upp smöret i en kastrull och smält på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, tag bort det från värmen och rör om då och då tills allt har smält.

    (På så vis slipper smöret bli onödigt varmt och sätter då heller inte igång bakpulvrets effekt i förtid.)

    havretoscarutor steg 2: smöret smälter
    Smöret smälter.
    havretoscarutor steg 2: smält smör
    Smält smör.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker.

    Vispa med elvisp med vispar till en ljus pösig smet.

    (Börja på lägsta hastighet och öka lite i taget och kör på högsta hastighet när det är blandat ordentligt och fortsätt vispa ända tills att smeten nästan är vit. Det brukar ta ca 1 minut.)

    havretoscarutor steg 3: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    havretoscarutor steg 3: ägg och strösocker vispat till en ljus pösig smet
    Ägg och strösocker vispat till en ljus pösig smet.
  4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet (använd elvispen).

    havretoscarutor steg 4: bakpulver och vaniljsocker tillsatt
    Bakpulver och vaniljsocker tillsatt.
    havretoscarutor steg 4: smeten vispad
    Smeten vispad.
  5. Tillsätt vetemjölet, mjölken och det smälta smöret.

    Vispa på lägsta hastighet med elvispen till en jämn smet.

    (Vispa inte längre tid än att det är blandat ordentligt.)

    havretoscarutor steg 5: vetemjöl, mjölk och smält smör tillsatt
    Vetemjöl, mjölk och smält smör tillsatt.
    havretoscarutor steg 5: sockerkakssmeten blandad och klar
    Sockerkakssmeten blandad och klar.
  6. Häll smeten i långpannan du förberedde i steg 1. Bred ut smeten så den blir jämnt fördelad med en slickepott.

    havretoscarutor steg 6: smeten utbredd i långpannan
    Smeten utbredd i långpannan.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C i ca 25 minuter tills den fått färg, släpper kanten och om man känner med en provsticka ska den vara torr.

    Under tiden kakan gräddas i ugnen, gör havretoscan (se stegen nedan).

    havretoscarutor steg 7: färdiggräddad sockerkaka
    Färdiggräddad sockerkaka.
  8. Mät upp ingredienserna till havretoscan i en kastrull. Lägg smöret i botten så att det lätt kan smälta. Tillsätt strösocker, havregryn och ljus sirap.

    havretoscarutor steg 8: ingredienser till havretoscan
    Ingredienser till havretoscan.
  9. Sätt kastrullen på svag värme och låt smöret smälta och rör sedan ihop allt till en jämn smet med en sked eller slickepott.

    (Det ska inte koka utan det ska bara bli så varmt att smöret smälter.)

    havretoscarutor steg 9: havretoscasmeten
    Havretoscasmeten.
  10. Bred ut havretoscasmeten på den färdiggräddade varma sockerkakan.

    havretoscarutor steg 10: havretoscasmeten utbredd på sockerkakan
    Havretoscasmeten utbredd på sockerkakan.
  11. Fortsätt grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter tills toscan fått vacker gyllene färg.

    havretoscarutor steg 11: färdiggräddade havretoscarutor
    Färdiggräddade havretoscarutor.
  12. Låt svalna under bakhandduk. Skär kakan i rutor. Beroende på hur stora rutor du vill ha och formens dimension kan du välja själv hur dina rutor ska se ut. Till min form passade 6x7 rutor utmärkt men om din form är exakt 30x40 cm tror jag 6x8 rutor passar bättre.

    Om du använt bakplåtspapper är det enkelt att lyfta ur den och skära med vass kniv på en skärbräda. Utan bakplåtspapper kan man skära den i formen. Jag tog en vass kniv som jag bara skar genom havretoscan för att inte repa långpannan och därefter skar jag ända ner i botten med ett tunt plastredskap.

    Ät och njut av dina goda havretoscarutor!

    havretoscarutor steg 12: havretoscarutor skurna i formen
    Havretoscarutor skurna i formen.

Näringsvärden

Näringsvärde per ruta beräknad på 1 sats = 42 rutor (53 g): 204 kalorier, 26 g kolhydrater, 10 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen. Lägg bakplåtspapper mellan lagren så inte kakorna kladdar ihop.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest