Vitlöksbaguetter
Ingredienser:
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin med degkrokar - ev. 2 st baguetteplåt
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smula ner jästen i en degbunke.
- 25 g jäst
-
Värm vattnet till något svalare än 37°C, ca 32°C. Rör om i botten av kastrullen och känn med ett finger, vattnet ska kännas lite svalt.
(Med lite lägre temperatur kan man jäsa brödet lite längre tid. Har man bråttom går det bra att värma till fingervarmt så blir jästiden lite kortare.)
- 5 dl vatten
-
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den är upplöst.
-
Häll på resten av vattnet. Tillsätt salt, strösocker och olja.
Skala och hacka vitlöken i små bitar. Tillsätt den också.
- 1,5 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 2 msk olja
- 2 klyftor vitlök
-
Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket.)
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta in mjölet i degen. Använd elvisp med degkrokar eller köksmaskin.
Ta så pass mycket mjöl att degen blir blank och börjar släppa bunkens kanter, den ska fortfarande vara lite kladdig. Det är viktigt att inte ta för mycket mjöl för då blir brödet torrare och jäser sämre.
- ca 13 dl vetemjöl
-
Låt degen jäsa övertäckt i bunken till 2,5 ggr storlek, ca 2 timmar.
(Tiden det tar beror på degvätskans temperatur, 32°C ger lite längre jästid än 35-37°C. Även inomhustemperaturen och drag påverkar. En längre jästid ger ett godare och luftigare bröd.)
-
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda med lite mjöl så att degen känns bra och formbar.
-
Dela degen i 6 delar om du gör en sats och om dina plåtar är 40 cm breda, annars går det bra att baka ut dem i vilka längder som helst.
Baka ut degdelarna till avlånga längder som är nästan lika långa som plåten. Lägg baguetterna på bakplåtspapper på vanliga plåtar med lite avstånd mellan eller om du har baguetteplåtar lägger du dem där.
-
Låt vitlöksbaguetterna jäsa ca 40-60 min i rumstemperatur utan bakduk till dubbel storlek.
-
Snitta baguetterna genom att skära på snedden med en vass kniv på ca 3-4 ställen.
-
Grädda mitt i ugnen i 250°C i 12-15 min till gyllene färg.
-
Pensla vitlöksbaguetterna med kallt vatten. Låt dem sedan svalna utan bakduk på galler.
Serveringstips:
GI Tips:
Tips för att undvika tillsatser:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring: