| Bröd - Matbröd | Tillbehör |

Vitlöksbaguetter

Otroligt goda vitlöksbaguetter med knaprig yta som är mjuka och luftiga inuti och som är mycket enkla att baka. Perfekta att servera till en varmrätt eller soppa. Vitlöksbaguetter passar till det mesta! De blir otroligt goda och fina när de får jäsa lite längre som i detta recept.
vitlöksbaguetter
Goda vitlöksbaguetter.
Timglas Tid: 30 minuters jobb + 3 h jäsning och gräddning
Portioner 6 st à 35 cm långa

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Värm vattnet till något svalare än 37°C, ca 35°C. Rör om i botten av kastrullen och känn med ett finger, vattnet ska kännas lite svalt.

    (Med lite lägre temperatur kan man jäsa brödet lite längre tid. Har man bråttom går det bra att värma till 37°C så blir jästiden lite kortare.)

  3. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den är upplöst.

  4. Häll på resten av vattnet. Tillsätt salt, strösocker och olja.

    Skala och hacka vitlöken i små bitar. Tillsätt den också.

  5. Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket.)

    Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta in mjölet i degen. Använd elvisp med degkrokar eller köksmaskin.

    Ta så pass mycket mjöl att degen blir blank och börjar släppa bunkens kanter, den ska fortfarande vara lite kladdig. Det är viktigt att inte ta för mycket mjöl för då blir brödet torrare och jäser sämre.

  6. Låt degen jäsa övertäckt i bunken till 2,5 ggr storlek, ca 2 timmar.

    (Tiden det tar beror på degvätskans temperatur, 35°C ger lite längre jästid än 37°C. Även inomhustemperaturen och drag påverkar. En längre jästid ger ett godare och luftigare bröd.)

  7. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda med lite mjöl så att degen känns bra och formbar.

  8. Dela degen i 6 delar om du gör en sats och om dina plåtar är 40 cm breda, annars går det bra att baka ut dem i vilka längder som helst.

    Baka ut degdelarna till avlånga längder som är nästan lika långa som plåten. Lägg baguetterna på bakplåtspapper på vanliga plåtar med lite avstånd mellan eller om du har baguetteplåtar lägger du dem är.

  9. Låt vitlöksbaguetterna jäsa ca 40-60 min i rumstemperatur utan bakduk till dubbel storlek.

  10. Snitta baguetterna genom att skära på snedden med en vass kniv på ca 3-4 ställen.

    Grädda mitt i ugnen i 250°C i 12-15 min till gyllene färg.

  11. Pensla vitlöksbaguetterna med kallt vatten. Låt dem sedan svalna utan bakduk på galler.

Beskrivande bilder

smulad jäst i degbunke
1. Smulad jäst i degbunke.
värm vattnet
2. Värm vattnet.
jästen upplöst i lite av vattnet
3. Jästen upplöst i lite av vattnet.
vatten, salt, socker, olja och hackad vitlök tillsatt
4. Vatten, salt, socker, olja och hackad vitlök tillsatt.
arbeta in mjölet
5.1. Arbeta in mjölet.
degen är klar
5.2. Degen är klar. Låt jäsa.
färdigjäst deg
6. Färdigjäst deg.
degen knådad med mjöl
7. Degen knådad med mjöl.
degen i 6 delar
8.1. Degen i 6 delar.
lägg på plåtar
8.2. Lägg på plåtar.
färdigjästa vitlöksbaguetter
9. Färdigjästa vitlöksbaguetter.
snittade baguetter
10.1. Snittade baguetter.
grädda i ugnen
10.2. Grädda i ugnen.
färdiggräddade baguetter
11.1. Färdiggräddade baguetter.
pensla med vatten
11.2. Pensla med vatten.
vitlöksbaguetterna klara
11.3. Vitlöksbaguetterna klara.

servera Serveringstips:

Vitlöksbaguetterna är otroligt gott att servera som tillbehör till en god varmrätt eller soppa.

GI GI Tips:

Byt ut vetemjölet mot siktat dinkelmjöl.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

byt ut Variationstips:

Vitlök kan bytas ut mot örtkryddor. Ta t.ex. 2 tsk rosmarin, basilika eller oregano istället för vitlök.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Ät helst baguetterna nygräddade samma dag eller frys in dem. Vitlöksbaguetterna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentarer