Sushirullar - Maki Sushi
                Ingredienser:
- 2 st noriblad
 
Sushiris:
- 125 g (1,25 dl) sushiris
 - 2 dl vatten
 - 1 tsk risvinäger
 - 1 tsk strösocker
 
Sushirulle med gravad lax:
- 50 g gravad lax
 - 2 msk majonnäs
 - 30 g gurka
 - ev. 1 msk färskriven pepparrot
 
Sushirulle med skinka:
- 30 g rökt skinka eller liknande t.ex. kassler, rökt kalkon
 - 2-3 msk (30 g) guacamole
 - 20 g paprika
 
Servering:
- japansk soja
 - inlagd ingefära
 - wasabi
 
Utrustning:
- ev. bambumatta
 
- 
                                                
Skölj riset noggrant i kallt vatten i en sil och låt rinna av.
Häll sedan riset i en skål och häll på nytt kallt vatten så riset täcks. Låt stå 20 minuter.
- 125 g (1,25 dl) sushiris
 
                                                                    Skölj sushiris i en sil. 
                                                                    Sushiriset i en skål med kallt vatten.  - 
                                                
Skölj riset igen i en sil och låt rinna av.
Häll riset i en kastrull och häll på vatten.
Låt koka upp. Sänk värmen till lägsta och lägg på ett lock. Låt stå 10 minuter eller tills vattnet har absorberats.
- 2 dl vatten
 
                                                                    Avrunnet sushiris i kastrull. 
                                                                    Sushiris och vatten i kastrull.  - 
                                                
Ta bort kastrullen från värmen och låt riset svalna till rumstemperatur.
Blanda risvinäger med strösocker, rör tills sockret lösts upp. Blanda sedan detta med riset.
- 1 tsk risvinäger
 - 1 tsk strösocker
 
                                                                    Färdigkokt sushiris. 
                                                                    Risvinäger och strösocker. 
                                                                    Sushiriset är klart.  - 
                                                
Lägg ett noriblad med den blanka sidan nedåt på bambumattan.
Bred ut riset i ett ungefär 1 cm tjock lager. Spara några centimeter i toppen.
- 2 st noriblad
 
                                                                    Noriblad på bambumatta. 
                                                                    Sushiris fördelat på noribladet.  - 
                                                
Bred ut majonnäs på riset.
Strimla lax och gurka och fördela ovanpå majonnäsen.
Fördela ev. färskriven pepparrot.
- 50 g gravad lax
 - 2 msk majonnäs
 - 30 g gurka
 - ev. 1 msk färskriven pepparrot
 
                                                                    Utbredd majonnäs. 
                                                                    Gravad lax fördelad. 
                                                                    Gurka fördelad.  - 
                                                
Bred ut guacamole på riset.
Strimla skinka och paprika och fördela ovanpå.
- 30 g rökt skinka eller liknande t.ex. kassler, rökt kalkon
 - 2-3 msk (30 g) guacamole
 - 20 g paprika
 
                                                                    Sushirulle med guacamole. 
                                                                    Skinka och paprika som fyllning.  - 
                                                
Rulla ihop varje rulle med hjälp av bambumattan. Tryck ordentligt så att fyllningen kommer in i ordentligt och så att rullen pressas ihop (så att det inte blir en massa luft i rullen).
Fukta den sparade biten av noribladet med lite vatten. Rulla hårt med försiktigt ihop hela rullen med hjälp av bambumatta. Rullen ska bli rund och innehållet ska vara ihop-pressat däri.
                                                                    Tryck ihop sushirullen med bambumattan. 
                                                                    En ihoprullad sushirulle.  - 
                                                
Skär sushirullarna i skivor.
Servera med japansk soja, inlagd ingefära (gari) och wasabi.
- japansk soja
 - inlagd ingefära
 - wasabi
 
                                                                    Sushirulle med gravad lax i skivor. 
                                                                    Sushirulle med skinka i skivor.  
							
                              Tacorulle
                          
                              Laxrullar med pepparrot
                          
                              Tunnbrödsrulle med lax
                          
                              Guacamole