Sushirullar - Maki Sushi
Att göra sin egen sushi - sushirullar (maki sushi) är enklare än man tror och man kan fylla dem med de ingredienser man gillar. I det här receptet har jag gjort två olika fyllningar. Mängden av de olika ingredienserna är inte jättenoga, jag har angett måttenheter, vissa i gram bara för att ha något att utgå ifrån men man behöver absolut inte stå och väga något.
Tid: ca 1 timme men om man förbereder riset ca 20 min
Mängd: 2 rullar = 2 portioner
Ingredienser:
- 2 st noriblad
Sushiris:
- 125 g (1,25 dl) sushiris
- 2 dl vatten
- 1 tsk risvinäger
- 1 tsk strösocker
Sushirulle med gravad lax:
- 50 g gravad lax
- 2 msk majonnäs
- 30 g gurka
- ev. 1 msk färskriven pepparrot
Sushirulle med skinka:
- 30 g rökt skinka eller liknande t.ex. kassler, rökt kalkon
- 2-3 msk (30 g) guacamole
- 20 g paprika
Servering:
- japansk soja
- inlagd ingefära
- wasabi
Laktosfritt - Sushirullen med gravad lax är laktosfri. (Guacamole kan innehålla laktos.)
Glutenfritt
Vegetariskt - Välj en vegetarisk fyllning. Ersätt gravad lax och skinka med något vegetariskt du gillar.
Utrustning:
- ev. bambumatta
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Planeringstips
Sushiriset kan göras flera dagar i förväg och förvaras i kylskåp. Vill man använda hemgjord majonnäs eller guacamole i fyllningen så kan även dessa göras i förväg och förvaras i kylskåp.
Hållbarhet och förvaring
Förvara sushibitarna i kylskåp. Är godast färska men håller sig åtminstone några dagar i kylskåp.
️ Skrivet av
Något som är jätte gott, sötpotatis som du rostat i ugnen med mycket chili tillsammans med cream cheese, avocado eller gurka beroende på om du föredrar crunchy eller inte och om man vill räkor eller kräftor (såna i lag funkar också)