Sushiris är en japansk sorts rundkornigt ris. Riset är vitt och blir väldigt klibbigt när man kokar det enligt receptet på sushiris. Sushiris används till att göra sushi.
Man måste dock inte köpa detta särskilda sushiris om man vill göra sushi, rundkornigt ris - grötris (som används bland annat till att koka risgrynsgröt) går också bra.
Så kokar du sushiris
Räkna med att 250 g ris (2,75 dl) räcker till 4 sushirullar - maki sushi, lagom till 4 portioner.
Skölj 250 g (2,75 dl) sushiris noggrant i kallt vatten i en sil och låt rinna av.
Häll sedan riset i en skål och häll på nytt kallt vatten så riset täcks. Låt stå 20 minuter.
Skölj riset igen i en sil och låt rinna av.
Häll riset i en kastrull och häll på 4 dl vatten.
Låt koka upp. Sänk värmen till lägsta och lägg på ett lock. Låt stå 10 minuter eller tills vattnet har absorberats.
Ta bort kastrullen från värmen och låt riset svalna till rumstemperatur.
Blanda 2 tsk risvinäger med 2 tsk strösocker, rör tills sockret lösts upp. Blanda sedan detta med riset.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Ja
Tips och info
Finns i affären:
Bland asiatiskt och andra sushiprodukter.
Hållbarhet och förvaring:
Svalt och torrt, förslut öppnad förpackning eller häll upp riset i en lufttät burk med lock. Håller sig ca 2 år, se bäst-före-datum på förpackningen.
Jag bor utomlands och har hört att man kan använda Sushiris för att koka risgrynsgröt. Jag har precis fått en Slow-Cooker och läser att man kan koka gröten i den, men min fråga är: törs man använda Sushiris att koka gröten i Slow-Cooker?
Ber om ursäkt för min förvirrade fråga! :D
⭐
webmaster
💬Svar till
Daniel
✏️Skrivet av Susanne
Nej det verkar som leverantören gett fel information. Dock är det nästintill rätt om jag tittar på de högst uppmätta värden. Det verkar som mätvärdet kan variera mellan 85 - 95 g om jag kollar olika källor. Så om man väljer det högsta värdet i spannet så är det ju väldigt lite som skiljer till 100 men självklart vill jag ha så rättvisande värden som möjligt. Så jag ändrar nu till att 1 dl sushiris väger 90 g vilket gör att 250 g sushiris blir ca 2,75 dl. Återkom gärna om du har fler synpunkter! Tack för att du påpekade detta! 👍