Ris, potatis, pasta och nudlar
Ris, potatis, pasta och nudlar är populära kolhydratkällor som utgör grunden i många måltider. De är mångsidiga, mättande och passar till nästan alla typer av mat – från husmanskost till asiatiska och italienska rätter.

Ris
- Jasminris – Doftande och lite klibbigt. Passar särskilt bra till asiatiska rätter.
- Basmati – Långkornigt ris med nötaktig smak. Vanligt i indiska rätter.
- Parboiled ris – Håller sig fast efter kokning, bra till vardagsmat.
- Fullkornsris – Fiberrikt men kräver längre koktid.
- Sushiris – Rundkornigt och extra klibbigt, används till sushi och japanska rätter.
- Grötris – Rundkornigt och stärkelsesrikt ris som blir krämigt vid långkok. Används främst till risgrynsgröt och desserter.
Potatis
- Fast potatis – Håller formen vid kokning och är bra i gratänger.
- Mjölig potatis – Passar bäst till mos och soppor.
- Sötpotatis – Rik på smak och näring, god att rosta eller mosa.
- Färskpotatis – Mild smak, vanlig under sommaren, kokar snabbare än vinterpotatis.
Pasta
- Spaghetti – Klassiker till t.ex. köttfärssås och tomatsås.
- Makaroner – Kort pasta, ofta serverad med korv eller ostsås.
- Fusilli, penne, tagliatelle – Fångar upp såser bra och används i gratänger eller sallader.
- Fullkornspasta – Ett mer fiberrikt alternativ till vanlig pasta.
- Färsk pasta – Kortare koktid och mjukare konsistens, ofta fylld.
Nudlar
Nudlar är en kolhydratrik stapelvara i många asiatiska kök. De är snabba att tillaga och finns i flera varianter:
- Äggnudlar – Gjorda med vetemjöl och ägg. Används i wokrätter och soppor.
- Risnudlar – Glutenfria nudlar som ofta används i thailändska och vietnamesiska rätter, som Pad Thai.
- Glasnudlar – Genomskinliga nudlar gjorda av stärkelse (t.ex. mungbönor). Perfekta i sallader och soppor.
- Snabbnudlar – Nudlar som tillagas på bara några minuter. Praktiska men ofta salta.
- Ramen – Vetebaserade nudlar, vanliga i japansk ramensoppa.
Andra spannmålsprodukter
- Couscous – Snabbt och enkelt tillbehör till grytor och sallader. Passar bra både kallt och varmt.
- Matvete – Ger tuggmotstånd, bra i sallader eller som bas istället för ris. Kan ätas både kallt och varmt.
- Mathavre – Fiberrikt alternativ, passar både kallt och varmt.
Användningstips
- Klassiska tillbehör – Serveras med sås, kött, fisk eller vegetariskt.
- I gratänger – T.ex. potatisgratäng, pastagratäng, nudelgratäng.
- Wok och soppor – Ris- och äggnudlar är perfekta i asiatiska rätter.
- Restmat – Kokt ris, pasta eller potatis kan stekas dagen efter eller användas i sallader.
Förvaring
- Ris – Torrt och svalt. Kokt ris bör kylas snabbt och ätas inom 1–2 dagar.
- Potatis – Förvaras svalt och mörkt. Undvik kylskåp för rå potatis.
- Pasta – Torr pasta håller länge i skafferiet. Färsk pasta ska förvaras kallt.
- Nudlar – Håller länge i torr form. Kyl färska eller tillagade nudlar och ät inom ett par dagar.
Hälsa
Dessa livsmedel är bra energikällor. Välj gärna:
- Fullkornsprodukter för mer fiber
- Kombinera med grönsaker och protein för balanserade måltider
- Variera mellan ris, potatis, pasta och nudlar för att få olika näringsämnen
Läs mer om respektive ingrediens nedan. Där hittar du också recept på massor av goda rätter med ris, potatis, pasta och nudlar!