Pasta

Recept med Pasta
Näringsvärden
Pasta finns i många olika former. Nyttigast är fullkornsalternativen.
Pasta innehåller vanligen durumvete, ägg och vatten. Billigare pasta är ofta utan ägg och med vetemjöl med lägre proteinhalt.
I glutenfri pasta är mjölet utbytt mot bovete eller majsmjöl.
Fullkornspasta är mörkare till färgen och har en kraftigare smak. Fullkornspastan har mer fibrer, mineraler, vitaminer och lägre GI.
En portion pasta (okokt) kan variera mellan ca 60-80 g enligt livsmedelsverket, många restauranger tar 100 g per portion och ibland kan 120 g per portion vara lagom om det är en pastarätt där pastan är huvudingrediensen.
I mina recept har jag oftast valt 80 g okokt pasta per portion.
Tänk på att när man kokar pasta så suger den åt sig mycket vatten så om man kokar 100 g pasta så väger den ca 230 g när den är kokt. Färsk pasta suger åt sig mindre vatten när man kokar den, så om man kokar 100 g färsk pasta kan den väga ca 150 g när den är kokt.
I recept anger man okokt vikt.
Energiinnehållet ändras inte när man kokat pastan. Angivna näringsvärden är för okokt pasta. Det betyder att om man kokar 1 portion = 100 g pasta så är det ca 305 kcal.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Nej
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av pasta.
Energi: | 305 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 60.5 g (varav sockerarter: 3.0 g) |
Protein: | 10.6 g |
Fett: | 1.7 g (varav mättat fett: 0.4 g) |
Fibrer: | 2.6 g |
Tips och info
Engelskt namn:
PastaFinns i affären:
Bland torra varor.GI tips:
Välj fullkornspasta.Hållbarhet och förvaring:
Minst 1 år, se bäst före datum. Färsk pasta håller sig ett par veckor i kylskåp, se bäst före datum.Pris:
ca 20-50 kr/kgErsätt med:
Risnudlar, ris, bulgur, matvete, mathavre