Tillbaka till receptet på Sockerkaka i klassiskt format

Sockerkaka - Steg för steg

En mycket god, mjuk och saftig sockerkaka som är enkel att baka i en sockerkaksform. Använd gärna elvisp så går det snabbt och enkelt. Väl beprövat recept som jag rekommenderar dig att prova.
sockerkaka
Skär upp några skivor av sockerkakan och servera gärna till fika!


Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar
laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot Semper Mix och ta glutenfritt ströbröd.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:


1
sockerkaksform smörjs med smör på en slickepott
Smörj gärna med slickepott.
smord och bröad sockerkaksform
Smord och bröad sockerkaksform.

Smörj och beströ en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter, med ströbröd. Sätt ugnen på 175°C.

(Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)


2
ägg och strösocker i en bunke
Ägg och strösocker.
ägg och strösocker pösigt vispat i en bunke
Ägg och strösocker pösigt vispat.

Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek).


3
tillsätt vaniljsocker och bakpulver
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver.

Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop med elvisp (ca 5 sek).


4
vetemjöl tillsatt till sockerkakssmeten
Tillsätt vetemjöl.
sockerkakssmeten blandad till en jämn smet
Blandat.

Tillsätt vetemjölet och kör med lägsta hastighet på elvispen till en jämn smet. Kör inte längre tid än att det är blandat.


5
smält smör i en kastrull
Smält smör.
vatten tillsätts till smält smör
Häll i vatten.
smält smör och vatten kokar i en kastrull
Smör och vatten kokar.

Smält smöret, häll i vatten och låt få ett uppkok.


6
smör- och vattenblandning tillsätts till sockerkakssmet
Tillsätt smörblandningen.
färdig sockerkakssmet i bunke
Sockerkakssmeten färdig.
sockerkakssmet i sockerkaksform
Smeten i formen.

Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.

(Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)


7
sockerkaka gräddas i ugn
Grädda i ugnen.

Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

(Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)


8
färdiggräddad sockerkaka i sockerkaksform
Färdiggräddad sockerkaka.
sockerkaka uppstjälpt under sockerkaksform
Stjälp upp och låt svalna under formen.
sockerkaka på serveringsfat
Sockerkakan klar att servera.

Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.


servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.

byt ut Variationstips:

För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.


Skriv en kommentar

Tillbaka till receptet på Sockerkaka i klassiskt format