Minichokladmuffins

Mycket goda små och söta minichokladmuffins toppade med choklad och mandel. Perfekt när man vill ha en liten kaka eller till barnkalas.

Mycket enkelt recept där man bara vispar ihop smeten i kastrullen.

Variera gärna toppingen. Ett förslag är smält choklad och minimarshmallows som man kan lägga på när muffinsarna är färdiggräddade (chokladen smälter av värmen om man använder chokladknappar eller hackad choklad).

minichokladmuffins
Goda små och söta minichokladmuffins.
Tid: ca 30 minuter
26 st

Ingredienser:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 7 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull som rymmer all smet (minst 1,5 liter).

    Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör smält. (Det är viktigt att inte smöret är för varmt när ägg och bakpulver ska tillsättas senare och om man gör så här blir det inte det.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Ställ ut små bakformar på en plåt.

    små bakformar på plåt
    Små bakformar på en plåt.
  3. Förbered garneringen genom att hacka chokladen grovt (om du inte har köpt chokladknappar) och hacka mandeln grovt (om du inte köpt färdighackad mandel).

    grovhackad mandel
    Grovhackad mandel.
  4. Tillsätt ägg och strösocker till det smälta smöret och vispa till en jämn smet, ca 20 sekunder med elvisp med vispar.

    ägg och strösocker tillsatt
    Ägg och strösocker tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp med vispar och kör tills det är blandat. (Man ska inte vispa längre tid än att det är blandat).

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    muffinssmeten klar
    Muffinssmeten klar.
  6. Fördela smeten i formarna, fyll inte formarna mer än 2/3 (två tredjedelar).

    Strö över chokladbitar och hackad mandel.

    muffinssmet i formar
    Muffinssmet i formar.
    chokladknappar och hackad mandel
    Chokladknappar och hackad mandel.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 7 minuter tills de ser färdiga ut vilket de är när de jäst upp ordentligt och sedan börjar sjunka lite grann. Då blir de saftiga och godast tycker jag men vill man ha dem lite mer välgräddade kan man grädda dem ytterligare ca 1-2 minuter.

    Låt muffinsarna svalna och servera. Förvara i plastpåse eller plåtburk med lock. Går bra att frysa.

    färdiggräddade minichokladmuffins
    Färdiggräddade minichokladmuffins.

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins (15 g): 56 kalorier, 7 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara i plåtburk med lock eller plastpåse. De håller sig minst en vecka i rumstemperatur och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest