| Småkakor |

Snabba havrekakor

Så mycket enklare kakor än så här kan det knappast bli. Endast tre ingredienser och de är klara på 20 minuter. Mycket goda och knäckiga havrekakor som dessutom är glutenfria.
Snabba havrekakor
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 42 st kakor

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Smör innehåller nästan inget laktos så nästan alla laktosintoleranta kan äta smör men annars finns laktosfritt smör att köpa.
glutenfritt Glutenfritt - Havregryn är glutenfritt men kan innehålla spår av gluten eftersom de ofta tillverkas i samma fabriker som produkter som innehåller gluten. För de som är superintoleranta mot gluten och inte ens tål spår av gluten så finns det ren havre att köpa som är helt glutenfri.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull som rymmer minst en liter (så att hela smeten får plats).

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Placera ut små bakformar på en plåt.

    små bakformar på en plåt
    Små bakformar på en plåt.
  3. Tillsätt havregryn och strösocker till det smälta smöret och rör om tills allt är blandat.

    (Kastrullen ska ha tagits bort från värmen.)

    havregryn och strösocker tillsatt
    Havregryn och strösocker tillsatt.
    kaksmeten klar
    Kaksmeten klar.
  4. Fördela smeten i formarna.

    smeten i bakformarna
    Smeten i bakformarna.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter tills kakorna fått gyllene färg.

    färdiggräddade havrekakor
    Färdiggräddade havrekakor.
  6. Låt svalna och servera eller spara dem i en plåtburk med lock eller frys in dem.

    Kakorna kan fastna lite i pappret och vara lite smuliga men är väldigt goda!

Näringsvärde Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (9 g): 47 kalorier, 4 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur håller de sig minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av magnus oveståhl
kanongoda. gick åt som smör i solsken. bakade dom till mitt jobb, så där tänker man på dom som inte tål visa saker.
✏️ Skrivet av Anna
Funkar även utan formar! Då i en liten långpanna. Skära i rutor. Smuligt men god. Receptet fanns i en "Sju sorters kakor" som vi hade från 40-talet.
✏️ Skrivet av Janne
Fantastiskt recept! Brukar lägga i frysta klickar med Nutella i mitten innan man bakar dom i ugnen.
✏️ Skrivet av Lisa Schröder;Jag
Reklam över receptet!!
💬 Svar till Therese ✏️ Skrivet av Susanne
Ugnen ska vara inställd på över- och undervärme. Det är standard och gäller alla recept om jag inte särskilt skrivit just varmluftsfunktion. Läs gärna mer om varmluftsugn.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest