Kaffekladdkaka

Baka den här goda kaffekladdkakan till efterrätt eller fikat. Mycket enkelt recept! Choklad och kaffe passar perfekt ihop smakmässigt och kakan brukar uppskattas även av de som inte gillar kaffe.
kaffekladdkaka
En bit kaffekladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 25 min varav 15 min i ugnen
Portioner ca 8 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per portion (67 g): 248 kalorier, 31 g kolhydrater, 12 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Baka kaffekladdkaka så här:

  1. Smält smöret i en kastrull som rymmer all smet.

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten av smöret smälta av den befintliga värmen.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och kakao till det smälta smöret.

    Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar och kör ca 20 sekunder på högsta effekt.)

    socker, vanilj, salt, kakao tillsatt
    Socker, vanilj, salt, kakao tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  3. Blanda vatten och snabbkaffepulver till kaffe.

    (Man kan också använda färdigbryggt kaffe, men det ska helst vara lite starkare smak på det än det man dricker.)

    kaffe
    Kaffe.
  4. Tillsätt kaffet och vetemjöl till kladdkakesmeten.

    Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar och kör på lägsta effekt tills det blivit blandat.)

    kaffe och vetemjöl tillsatt
    Kaffe och vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  5. Häll smeten i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    (Tiden i ugnen är helt avgörande för hur kladdig kladdkakan blir. Har man en större form så blir tiden kortare. För att se när den är klar så öppna ugnsluckan och skaka försiktigt, när kakan svajar i mitten men inte längst ute i kanten så tycker jag den är lagom.)

    ogräddad kaffekladdkaka
    Ogräddad kaffekladdkaka.
    färdiggräddad kaffekladdkaka
    Färdiggräddad kaffekladdkaka.
  6. Låt kladdkakan svalna och sedan stelna i rumstemperatur och sedan gärna även i kylskåp.

    Servera med vispad grädde eller glass.

    kaffekladdkakan har stelnat
    Kaffekladdkakan har stelnat.
    kaffekladdkakan serverad
    Kaffekladdkakan serverad.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer