Hallonkaka

Underbart god hallonkaka, en mjuk och saftig kaka med frasig yta. Superenkelt recept där man hyvlar över smör vilket ger den goda frasiga ytan. Den sötsyrliga kakan med hallon och smak från citron blir ljuvligt god, perfekt att servera till fikat.
hallonkaka
En bit hallonkaka serverad med vispad grädde.
Tid: 60 minuter varav 40 minuter i ugnen
ca 10 bitar

Ingredienser:

Servering:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 35-40 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka hallonkaka så här:

  1. Smörj en form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

    smord form
    Smord form.
  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus och fluffig smet med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  3. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och citronarom.

    Vispa så det blir blandat.

    bakpulver, vaniljsocker, salt, citronarom tillsatt
    Bakpulver, vaniljsocker, salt, citronarom tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjölet. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på att väga eller hälla upp vetemjölet. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen tar man oftast för mycket mjöl och då blir kakan torr och kompakt.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    hallonkaksmeten klar
    Hallonkaksmeten klar.
  5. Bred ut smeten i formen.

    Fördela de frysta hallonen på smeten.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    hallon i smeten
    Hallon i smeten.
  6. Hyvla över smöret med en osthyvel. Det går enklast om smöret är kylskåpskallt. Annars kan man klicka över det också.

    Strö över mandelspån om du vill ha det.

    hyvlat smör ovanpå
    Hyvlat smör ovanpå.
    mandelspån ovanpå
    Mandelspån ovanpå.
  7. Grädda ca 35-40 minuter mitt i ugnen i 175°C tills hallonkakan fått gyllene färg och stelnat i mitten.

    gräddad hallonkaka
    Gräddad hallonkaka.
  8. Låt hallonkakan svalna och servera den ljummen eller rumstempererad med vispad grädde eller glass.

    hallonkakan serverad
    Hallonkakan serverad.
    hallonkakan uppifrån
    Hallonkakan uppifrån.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (104 g): 322 kalorier, 28 g kolhydrater, 22 g fett, 3 g protein

Hållbarhet och förvaring

Hallonkakan håller sig i rumstemperatur i minst 2 dagar. I kylskåp håller den sig minst en vecka. Den går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Celine och Louise
PERFEKT! Super enkelt och bra recept. Kakan blev prima PERFEKTION. Tog insipiration av Ulf och använde annanas istället för hallon. UTMÄRKT! Detta blir definitivt en återkommande efterrätt. JÄTTEGOTT!
Skrivet av Ulf
Enkel att göra. Har gjort denna otaliga ggr. Flera ggr med blåbär och även nån gång med ananas.
Skrivet av Hugo Bergsten
Ser god ut funderar på att göra den
Skrivet av Tamara
Bakat den igår och det var jätte gott!!! Tack för receptet 😊

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest