Hallonkaka

Underbart god hallonkaka, en mjuk och saftig kaka med frasig yta. Superenkelt recept där man hyvlar över smör vilket ger den goda frasiga ytan. Den sötsyrliga kakan med hallon och smak från citron blir ljuvligt god, perfekt att servera till fikat.
hallonkaka
En bit hallonkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 60 minuter varav 40 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Baka hallonkaka så här:

  1. Smörj en form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

    smord form
    Smord form.
  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus och fluffig smet med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  3. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och citronarom.

    Vispa så det blir blandat.

    bakpulver, vaniljsocker, salt, citronarom tillsatt
    Bakpulver, vaniljsocker, salt, citronarom tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjölet. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på att väga eller hälla upp vetemjölet. Gräver man med decilitermått i mjölpåsen tar man oftast för mycket mjöl och då blir kakan torr och kompakt.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    hallonkaksmeten klar
    Hallonkaksmeten klar.
  5. Bred ut smeten i formen.

    Fördela de frysta hallonen på smeten.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    hallon i smeten
    Hallon i smeten.
  6. Hyvla över smöret med en osthyvel. Det går enklast om smöret är kylskåpskallt. Annars kan man klicka över det också.

    Strö över mandelspån om du vill ha det.

    hyvlat smör ovanpå
    Hyvlat smör ovanpå.
    mandelspån ovanpå
    Mandelspån ovanpå.
  7. Grädda ca 35-40 minuter mitt i ugnen i 175°C tills hallonkakan fått gyllene färg och stelnat i mitten.

    gräddad hallonkaka
    Gräddad hallonkaka.
  8. Låt hallonkakan svalna och servera den ljummen eller rumstempererad med vispad grädde eller glass.

    hallonkakan serverad
    Hallonkakan serverad.
    hallonkakan uppifrån
    Hallonkakan uppifrån.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Hallonkakan håller sig i rumstemperatur i minst 2 dagar. I kylskåp håller den sig minst en vecka. Den går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Hallonkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info