Beräkna mitt BMI

Min längd: cm  
Min vikt: kg 

Vad är BMI?

BMI står för Body Mass Index och det används för att på ett enkelt sätt definiera fetma och för att ta reda på om man ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. Tabellen nedan visar gränsvärdena från WHO (Världshälsoorganisationen) och som gäller för vuxna människor.

Viktklasser BMI
Underviktig BMI mindre än 18,5
Normalviktig BMI mellan 18,5 och 25,0
Överviktig BMI mellan 25,0 och 30,0
Kraftigt överviktig (fetma) BMI över 30

OBS! BMI kan vara missvisande, särskilt för vältränade personer, väldigt långa personer samt barn och ungdomar. BMI är ingen exakt vetenskap och bör endast ses som en fingervisning eftersom det bygger på förenklade modeller av verkligheten. Utgå alltid från ditt sunda förnuft i första hand när du drar slutsatser om din vikt!

Midjemått

Att mäta sitt midjemått är ett bra och enkelt komplement till BMI. Mät med ett måttband din midja (strax ovanför navelhöjd).

  • Kvinnors midjemått bör vara under 88 cm.
  • Mäns midjemått bör vara under 102 cm.

Är dina mått större ligger du i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.

måttband

Midja-höftkvot

Placeringen av fettet på kroppen har stor betydelse och därför är midja-höftkvoten ett intressant tal, som komplement till BMI.

OBS! Om du inte är överviktig enligt BMI-beräkningen ovan så ska du inte göra denna beräkning eftersom det kommer ge missvisande resultat.

Midjemått
Mät runt midjan, strax ovanför navelhöjd.
Höftmått
Mät höftomkretsen, det är det måttet där du är som störst, nedanför naveln.

Beräkna din midja-höftkvot

Midjemått: cm  
Höftmått: cm  
Jag är:
 

Gränsvärden för Midja-höftkvot:

  • Kvinnors midja-höftkvot bör ligga under 0,8
  • Mäns midja-höftkvot bör ligga under 1,0


OBS! Tänk på att dessa beräkningar bör tas med en nypa salt och ses som fingervisningar eftersom de bygger på förenklade modeller av verkligheten. Utgå alltid från ditt sunda förnuft i första hand när du drar slutsatser om din vikt! Är du normalviktig behöver du inte oroa dig!

Kommenterarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Sandra penna Skrivet av Susanne 2015-07-24 00:46
Om du läser texten så står det att midja-höftkvoten endast gäller om man är överviktig. Jag har försökt vara väldigt tydlig med det och markerat med gult m.m. Om du har något tips på hur jag ytterligare kan förtydliga detta för att ingen ska missuppfatta detta så kom gärna med förslag.
penna Skrivet av Sandra 2015-07-21 11:15
Jag har precis gått ner 10 kg. Från överviktigt BMI till normal vikt. Midja-höft kvoten när jag var överviktig var hälsosam men nu när jag har BMI på 21,2 så är min midja-höftkvot i riskzonen.
penna Skrivet av Lukas 2014-08-11 16:45
bra sida! :)

Läs alla 30 kommentarer