Spara pengar när du handlar mat

pengar

Då jag provat på livet som student ganska länge (ca 5 år när jag pluggade till civilingenjör) kommer här några tips på hur man kan spara pengar genom att handla mat smart.

Köp när det är billigt

Bli prismedveten och kolla vad saker och ting kostar så du får en uppfattning av vad som är dyrt och billigt. Framförallt köttpriser och grönsakspriser varierar kraftigt från vecka till vecka. Läs gärna reklamblad för att se vilket som är "veckans klipp". Köttpriserna varierar ofta 30 kr/kg från vecka till vecka eller mer så där finns mycket pengar att tjäna. Samma sak gäller grönsaker. En vecka kostar tomaterna 20 kr/kg och nästa kan de kosta 45 kr/kg. Eftersom oftast några grönsaker är billiga en viss vecka så är det kanske bättre att köpa just de grönsakerna den veckan.

Frys in kött

Framförallt på kött kan du spara mycket pengar eftersom kött går att frysa in. Nästan alla sorters kött är billigt någon vecka så på så sätt kan du om du bara köper kött när det är billigt och fryser in äta billigt kött jämt! Det är ju inte heller så att köttet på något sätt är sämre den veckan det är billigt så du har allt att vinna på att göra på detta sätt. Ett krav är förstås att du har en frys så att du har plats för att frysa in. Så här fryser du in färs.

Ett annat tips vad gäller kött och säsong är att gärna bunkra upp med kött under våren då det är billigt så att du kan köpa mindre kött på sommaren då priserna är mycket högre. Att priserna på kött är högre på sommaren beror på att det slaktas mycket mindre då eftersom uppfödarna tjänar på detta då djuren kan beta ute och äta upp sig så mycket som möjligt innan de slaktas. Allra billigast brukar därför köttet vara på senhösten.

Storpack

Köp gärna storpack, oftast är storpack billigare än små förpackningar, men inte alltid. Kolla alltid jämförpris! Köp dock inte mer än vad du behöver. Det kan vara lätt att gå i fällan att köpa för mycket!

Det finns förstås mycket annat som också är billigt vissa veckor som man kan spara pengar på att köpa då. Det som begränsar är ditt lagringsutrymme och så får man inte köpa mer än man kan hålla ordning på. Det kan annars lätt bli så att man glömmer bort någonting som står långt inne i något skåp som passerar utgångsdatumet och då så förlorar man ju istället för att spara pengar.

Sluta köp matlagningsgrädde

Ett enkelt sätt att spara pengar är att sluta köpa matlagningsgrädde och istället endast köpa äkta vispgrädde. Istället för att ha flera sorters grädde i kylen kan du då istället ha endast en sort. När du vill ha matlagningsgrädde blandar du vispgrädde med vatten eller mjölk till önskad fetthalt. Eftersom vispgrädde och matlagningsgrädde kostar lika mycket blir det betydligt billigare när du blandar vispgrädde med vatten/mjölk som är gratis/billigare. Dessutom slipper du alla E-nummer, andra tillsatser och konstiga ingredienser som tyvärr finns i matlagningsgrädde.

Säsongsvaror - Så grillar du hela sommaren till halva priset!

Man kan också tjäna mycket pengar på att köpa vissa varor som är förknippade med vissa säsonger eller högtider före eller efter säsongen eller högtiden. Som exempel så kan man ofta fynda julskinka efter att julen är slut. Julskinka är samma sak som helgskinka och är du trött på skinka efter julen så kan du frysa in den. Ett annat exempel är att allt kött som går bra att grilla är väldigt dyrt på sommaren. Käp därför kött under våren till detta och du kan grilla hela sommaren för halva priset.

Billiga matvarumärken

Ibland kan man spara pengar på billigare matvarumärken men se upp, ibland kan det vara betydligt sämre kvalitet! Några exempel på detta är lingonsylt som innehåller väldigt lite lingon (men istället innehåller vatten, förtjockningsmedel och mera socker) eller mandelmassa med betydligt mindre procentsats mandel eller blockchoklad eller "block" som innehåller väldigt lite kakao. Läs på förpackningen och jämför med andra märken.

Handla där det är billigt

Även om det kanske är smidigare att handla i den närmaste lite mindre butiken så sparar du otroligt mycket pengar på att handla i en större och billigare mataffär som t.ex Willys, Netto, City Gross, ICA Maxi eller ICA Kvantum. Man kan förstås även göra så att man åker till en billigare affär och storhandlar basmatvaror och fyller på lagren t.ex. en gång i månaden och sedan köper resten i den mindre butiken som ligger närmare de övriga veckorna.

Slutsatsen av allt detta är att om man handlar smart så kan man äta godare mat billigare!

Kommenterarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anders
Känns som att det var ett tag sedan folk var här men jag tänkte komma med lite konkreta tips som gör att man inte behöver byta till billigare varumärken. Om man nu har massor av varumärken som man tycker om så är det ny möjligt tack vare ett antal nya digitala tjänster som ploppat fram som hjälper till att jämföra priset på de varumärken som man tycker om, alltså man kan spara pengar på sina favoritvarumärken.

Dessa tjänster är följande:
www.matsmart.se - främst basprodukter, här har man listat alla möjliga starka brands som är nära slutdatum eller har mindre fel på förpackningarna. Allt är onlinebaserat så man kan köpa på sig riktigt ordentligt.

www.matspar.se - Tror det är sveriges förs prisjämförelsesida för matbutiker på nätet, här bygger man sin inköpslista och får presenterat för sig vilken av matbutikerna som har bäst pris på det varor man har valt. Inköpslistan kan man få med till den butik man vill avsluta köpet i och sedan få det hemkört.

www.discandooo.com - Utländsk sida som bara listar basprodukter från hela europa. Sjukt bra sida och riktigt kul att handla produkter som man ätit när man varit på någon resa och som inte finns i Sverige
✏️ Skrivet av Malin
Om man köper mat från de billigaste varumärkena så måste man även tänka på vad det är för mat man köper. Den billigaste maten är oftast inte fairtrade eller ekologisk. Man bör köpa ekologisk mat eller fairtrade inte bara för sitt eget välmående, utan också för andras välmående ute i världen. Tänk på att vad du köper för mat påverkar inte bara dig själv, utan också många andra. Om du köper fairtrade eller ekologisk mat så stöttar du både arbetare i andra länder att inte behöva jobba med dåliga arbetsförhållanden och miljön. Tänk på att i allra första hand handla mat som odlas lokalt och stötta de lokala bönderna! Välj med hjärtat!

Ett annat bra mattips för att spara pengar är också att minska lite på köttätandet. Ät en vegetarisk måltid istället för en måltid som innehåller kött någon gång i veckan, på det sättet kan du lägga pengarna på ekologisk mat, fairtrade eller lokal mat istället och om du vill spara pengar kan du äta fler vegetariska rätter i veckan istället för att köpa en dyr köttbit.

Välj bra mat till rätt pris, och välj med både hjärnan och hjärtat!
✏️ Skrivet av Bengt
Anton: Använd inte det här mediet till dina tankar om kött. Kan vi inte få dela recept här utan den relativt nykomna idén att kossor är intellgentare än Einstein?
💬 Svar till Alice ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
✏️ Skrivet av Alice
Mitt spartips är att när man gör tex köttfärsås så tar man bara hälften kött och resten vita bönor eller kidneybönor. Eller som anton skrev, skippa köttet helt och gör alla recept som innehåller köttfärs med bönor istället.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest