Information om Laktos, laktosintolerans, låglaktos och laktosfria produkter

mejeriprodukter
Många mejerivaror innehåller laktos t.ex. mjölk, vispgrädde, crème fraiche och fil.

Laktosfria recept på recepten.se

Recepten som är markerade som laktosfria innehåller inte mjölkprodukter eller också så finns det information om vad man ska ersätta dessa ingredienser med.

pil Laktosfria recept

Vad är laktos

Laktos kallas även för mjölksocker och är en sockerart som finns i mjölkprodukter. Exempel på mjölkprodukter är: mjölk, filmjölk, yoghurt, crème fraiche, gräddfil, mjölkpulver, margarin och smör. Laktos finns i mjölkprodukter från bland annat kor, åsnor, getter och får. Kokosmjölk innehåller inte laktos.

Är du laktosintolerant?

Ca 3-5% av de vuxna personerna i Sverige är laktosintoleranta. Om du känner igen dig i dessa beskrivningar kan du vara laktosintolerant.

 • Får du svullen mage efter att du ätit/druckit mat eller dryck som innehåller laktos?
 • Bubblar och låter din mage efter att du ätit?
 • Får du ofta gaser i magen?
 • Har du ofta problem med lös eller hård mage?

Du kan ta reda på om du är laktosintolerant genom att ta ett blodprov på en vårdcentral. Man kan också själv testa sig fram genom att minska ätandet/drickandet av sådant som innehåller laktos - eller prova låglaktos eller laktosfria produkter och se om besvären försvinner.

Vad ska en laktosintolerant göra?

Det bästa är att försöka minska mängden laktos i det man äter och dricker. De flesta tål upp till 5 g laktos per dag. Det motsvarar ett halvt glas mjölk. Syrade mjölkprodukter som yoghurt innehåller mindre laktos medan hårdost, smör och bregott nästan inte innehåller någon laktos alls och kan därför ätas av de flesta laktosintoleranta. För att inte få kalciumbrist är det därför bra för laktosintoleranta att inte helt utesluta mjölkprodukter utan att välja de mjölkprodukter som naturligt innehåller lite laktos och/eller de låglaktos eller laktosfria produkter som finns.

Låglaktos och laktosfria produkter

För den som är laktosintolerant finns idag en mängd olika produkter att ersätta de vanliga mjölkprodukterna med så att även en laktosintolerant person kan äta av alla maträtter och bakverk som innehåller mjölkprodukter. Det finns också produkter att köpa på apoteket som den som är laktosintolerant kan ta i samband med måltid som innehåller laktos.

 • Låglaktos produkter innehåller lite laktos och kan ätas eller drickas av de som inte är jättekänsliga mot laktos, vilket gäller majoriteten av de som är laktosintoleranta.
 • Laktosfria produkter innehåller ingen laktos alls och kan ätas eller dricka av alla.

Laktosfria produkter

Ytterligare leverantörer: Skånemejerier, Gogreen och Norrmejerier.

Låglaktos produkter

Låglaktosprodukter ska innehålla mindre än 1 g laktos per 100 g.

Laktosinnehåll i vanliga produkter

Ungefärlig laktoshalt per 100 g för vanliga produkter

 • Mjölk: 4,8 g
 • Filmjölk: 3,7 g
 • Yoghurt: mindre än 3 gram
 • Smör: mindre än 1 gram
 • Vispgrädde: 2,9 gram
 • Hårdost: mindre än 0,1 gram

Ungefärlig laktoshalt för låglaktosprodukter

 • Låglaktosgrädde: mindre än 0,5 gram
 • Låglaktosmjölk: mindre än 1 gram
 • Låglaktosfil: mindre än 1 gram

Laktosfria recept

Recepten nedan innehåller antingen inte mjölkprodukter eller också så finns det information om vad man ska ersätta dessa ingredienser med för att resultatet ska bli laktosfritt.

Kommenterarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Dalal ✏️ Skrivet av Susanne
Hej! Tyvärr kan jag inte hjälpa dig, jag är ingen expert på detta. Men fråga personalen på apoteket, de brukar vara väldigt kunniga och hjälpsamma.
✏️ Skrivet av Dalal
Hej!
Min son har laktosintolerans, men jag har inte fått mycket hjälp från läkaren angående att det finns speciella produkter från apotketet och att det fanns tabletter man kunde ta före måltid som innehåller laktos. De tabletterna fick jag höra av en vän och att de hjälper att inte få magont när man äter något som innehåller laktos. Kan du ge mer råd tack.Mvh. Dalal.
💬 Svar till Solveig Jonsson ✏️ Skrivet av Susanne
Tack, det är nu fixat.
✏️ Skrivet av Solveig Jonsson
Om man skriver om laktosinnehåll i gram måste man väl tala om om det är för 100 gr eller 1000 gr?
✏️ Skrivet av Johanna Karlsson
Gå till din vårdcentral och be om ett blodprov på laktos. Dom gör det inte om du inte ber om det, men dom ser det med ett blodprov!!:)