Plommonrutor

Mycket goda plommonrutor där den söta sockerkakssmeten möter den syrliga plommonsmaken. Enkelt att göra i en långpanna. Gör gärna dubbel sats i en långpanna med måtten 30x40 cm.
plommonrutor
Goda plommonrutor med sötsyrlig smak.
Timglas Tid: ca 1 timme
Portioner 24 rutor
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (33 g): 95 kalorier, 12 g kolhydrater, 5 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Klä en ugnsform ca 20x30 cm med bakplåtspapper.

    (Om du gör dubbel sats så blir en långpanna med måtten 30x40 cm lagom.)

  2. Smält smöret till ungefär hälften och ta sedan bort från plattan och låt resten smälta av befintlig värme.

    (Vi vill inte att smöret ska bli onödigt varmt eftersom det sätter igång bakpulvrets effekt senare.)

  3. Skölj plommonen. Skär dem runt om och ta ur kärnan. Skär dem sedan i klyftor.

    (Jag använder stora köpta plommon på bilden. Det går förstås även bra med  "vanliga" svenska trädgårdsplommon som är mindre i storleken men då får man ta desto fler.)

  4. Mät upp och blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.

  5. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet med en sked.

  6. Tillsätt äggen, ett i taget och rör ihop till en jämn smet med en sked.

  7. Häll ut smeten på bakplåtspappret i formen och bred ut den.

  8. Lägg på plommonklyftorna och strö över mandelspån.

  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått fin färg.

  10. Ta ut kakan från ugnen och låt svalna. Skär i rutor, ca 4 cm breda.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde eller vaniljsås så blir det som en dessert.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Frys helst in de rutor du inte äter upp samma dag, hållbarhet minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer