Mandelmusslor

Baka goda klassiska mandelmusslor. Antingen kan man använda gamla hederliga mandelformar eller också kan man använda nya silikonformar. Med silikonform slipper man smörja och inte en enda kaka går sönder. Storleken och utseendet skiljer dock lite.
mandelmusslor
Mandelmusslor med vispgrädde och lingon.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per kaka (15 g): 74 kalorier, 7 g kolhydrater, 5 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj mandelformarna noga med smält smör. Behöver ej göras med silikonform. Ställ på en plåt.

  2. Mät upp sötmandel och bittermandel, samt strösocker och vaniljsocker i en matberedare med kniv. Mixa fint.

    Mandel och socker i matberedare
    Sötmandel, bittermandel, strösocker, vaniljsocker.
    fint mixad mandel och socker
    Fint mixad mandel och socker.
  3. Tillsätt rumsvarmt smör i bitar, ägg och vetemjöl. Kör tills det blir en deg.

    (Tänk på att hälla upp mjölet eller väga det. Gräv inte med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket.)

    smör, ägg, vetemjöl
    Smör, ägg, vetemjöl tillsatt.
    degen klar
    Degen klar.
  4. Tryck ut deg i formarna. Skär kanterna jämna med en kniv om det behövs. Låt stå i kylskåp ca 15 minuter.

    degen uttryckt
    Degen uttryckt.
  5. Grädda mandelmusslorna i mitten av ugnen, 200°C, ca 8-10 minuter.

    De ska vara lite bruna runt kanterna och torra i mitten. Kakorna ska bli genomgräddade.

    färdiggräddade mandelmusslor
    Färdiggräddade mandelmusslor.
  6. Låt svalna, så att du kan ta i dem. Om du använder mandelformar: vänd dem och knacka på undersidan med t.ex. skaftet på en trägaffel. Kläm försiktigt på formarnas kanter, så lossar kakorna lättare. Om du använder silikonformar kan man lätt trycka ut dem underifrån. Låt dem kallna.

    mandelmusslorna svalnar
    Mandelmusslorna svalnar.
  7. Vid servering: Lägg på en klick vispad grädde och garnera med t.ex. lingon, hallon eller blåbär.

    mandelmusslor utan fyllning
    Mandelmusslor utan fyllning.
    mandelmusslor med fyllning
    Mandelmusslor med fyllning.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Mandelmusslorna håller sig minst 2 veckor i rumstemperatur. De kan också frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Alexandra
Hej Sussane! Jag ville bara säga att jag älskar din sida. Är 25 år och har använt din sida sedan jag var barn/ung tonåring. I mer än 10-13 år vet jag.

Använder nästan bara din sida för att titta på recept! Sidan är gullig och unik, har söta färger och allmänt lätt att hitta recepten på hemsidan. Och recepten är goda!

Även gillar jag att recepten uppdateras!
Kul att denna sida fortfarande är igång! Kram.
✏️ Skrivet av Gunnel
Smörjer aldrig metallformarna innan trycker ut degen i dem. Precis bakat 40 st och alla hela. Ugnen ställer jag på 175 grader, inne ca 10-12 min. Ser på färgen då klara Receptet ungefär som det ovan men inga bittermandlar eller vaniljsocker. Räcker ju med exv frukt, grädde man lägger i då serverar dem.
✏️ Skrivet av Vera🇫🇷🥖😂😂
J'aime cela! (Jag är fransk, det betyder att jag älskar detta recept!)
Det liknar lite en dessert som jag gjorde när jag bodde i Frankrike offa, jag är alltså född i Frankrike men bor i Sverige men har ju kvar mina kära minnen!!! Bringade verkligen fram gamla goda tider på ett bra sätt. Gott. Á bientôt. (”hejdå” på franska )
-Vera
✏️ Skrivet av Solveig
Hej, Så bra och enkelt det verkar med silikonformar jag har t o m kastat bort mina gamla mandelformar, orkade inte hålla på att pressa ut degen i dem. Nu ska jag omgående köpa silikonformar! Kan du tala om för mig hur många mandelmusslor jag bör få ut av degen om jag gör enligt ditt recept? I övrigt är jag väldigt glad över att du ofta har så bra och tydliga recept! Hälsningar, Solveig

Visa alla kommentarer