Kommentarer till Knäck - Sida 1

"Klassiskt recept på knäck. Gott julgodis med smak av kola och mandel eller nötter. Bilder steg för steg."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1   2   3   4   5   nästa sida
penna Skrivet av Maria A 2017-10-09 20:18
Om du smörjer brickan med formarna med olja eller smör, så håller de sig lättare på rätt köl!
person Svar till Eva penna Skrivet av Susanne 2015-12-23 14:09
Tack för bra tips!
penna Skrivet av Eva 2015-12-23 00:15
Jag använder en keramik kanna som går att ha i micron. Så kan du värma på inifrån närdetbörja bli för seg för att hälla. Fungera så jäkla bra.
person Svar till Richard penna Skrivet av Susanne 2014-12-23 14:08
Tack för tipset!
penna Skrivet av Richard 2014-12-21 14:03
Mycket bra recept, får ut tillräckligt för mina behov av det.

Ett egenutvecklat tips för att få knäcken transfererad till formarna:

Ta en såsslev, viktigt är att denna har en pip i ena eller båda ändar. Då kan du enkelt hälla i formarna utan att riskera att spilla hela smeten på en gång.
penna Skrivet av Helene 2014-12-20 13:30
Smörj en plåt med margarin och ställ formarna där så vickar dom inte.
penna Skrivet av Josefine 2014-12-19 20:29
jag vart så besviken när jag läste andra recept å det inte står vilken värme man ska ha och jag brände hela allt...här står det ju ändå å tacksam för det.
penna Skrivet av Ulla Lyth 2014-12-15 15:12
Hej!
Bra recept!
Men det blir inte 100 knäck! Det upptäckte jag också!
Det blev ca 60 st.
Mvh
U.Lyth
person Svar till Alex penna Skrivet av Susanne 2014-12-13 14:05
Vet inte om du kanske fyller knäckformen högre upp eller om det kan vara olika storlek på formarna? Det blir ca 100 st när jag gör dem. :) Tack för bra tips! :)
penna Skrivet av Alex 2014-12-11 15:48
Vilket bra recept, de blev ju jättegoda och lätta var de att göra. Men 100st?! Jag fick bara ca 50 och gör nu en sats till. Tips är att hälla mandeln i botten på knäckformarna så står de stadigare när man häller i knäcken :)
penna Skrivet av Camilla 2014-12-03 21:10
Gjorde dessa idag, de blev underbart goda, smakar som när man va liten och mamma gjorde knäck! Mums!!
person Svar till Therede penna Skrivet av Susanne 2013-12-28 19:46
Att man sänker värmen på spisen har inget att göra med att din knäck blev för mjuk. Det har du missuppfattat. Det är knäcksmetens temperatur som är avgörande och den temperaturen uppnås genom att det kokar tillräckligt lång tid. För att veta när tiden är rätt så kan man mäta med termometer eller göra kulprovet. Kulprovet är tillräckligt men kräver att man gör rätt bedömning, vilket inte är helt lätt särskilt första gången/gångerna man gör det. Jag gjorde också sämre bedömning första gångerna jag gjorde knäck. Nu för tiden använder jag alltid digital termometer som jag ställer in så den piper när rätt temperatur uppnåtts. Sedan rör jag om lite och om temperaturen då sjunker får det koka lite till tills rätt temperatur uppnåtts. Det fungerar väldigt bra tycker jag så det är ett tips. Den digitala termometern är även perfekt att använda när man steker kött i ugnen om man inte redan har en inbyggd sådan i ugnen. Lycka till och hoppas knäcken blir bättre nästa gång!
penna Skrivet av Therede 2013-12-28 12:27
Synd att det står sänka värmen ju mer desto bättre, för min knäck blev jättemjuk, släppte inte ens pappret efter ha stått i kylen. Skulle ha kokat i mycket högre värme! Måste väl skaffa termometer då eftersom kulprovet inte var tillräckligt...:/
person Svar till Therese penna Skrivet av Susanne 2013-12-12 17:17
Tack för bra tips!
penna Skrivet av Rickard B 2013-12-11 16:48
Prova att ersätt en deciliter av grädden med en deciliter Valio laktosfri gammeldags vaniljsås. Nedrans va gott det blir!
penna Skrivet av Therese 2013-11-20 13:56
Har ett tips vad man kan hälla ur. Jag brukar klippa av en vanlig mjölkkartong på mitten (klipper alltså bort överdelen) och häller då ur ett av hörnen. Funkar toppen. Dock kan det vara lite varmt att hålla i så lägg något i mellan handen och kartongen. Stelnar smeten ställer jag bara in mjölkkartongen i micron en liten stund :)
penna Skrivet av Kajsa 2012-12-15 09:28
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
person Svar till Aya penna Skrivet av Susanne 2012-08-21 13:08
Jag tror inte det blir bra tyvärr.
penna Skrivet av Aya 2012-08-17 15:00
jag vill så gärna baka knäck nu och det är akut kan jag använda 3% mjölk istället för grädde?
snälla svara snabbt
tack på förhand
person Svar till anna penna Skrivet av Susanne 2011-12-29 14:34
Nej, gräddfil är inte kokbar. Ta i så fall hellre mjölk istället.
penna Skrivet av anna 2011-12-28 18:38
jag hade bara en och en halv vispgrädde man har ochså gräddfil går det bra att använda en halv dl gräddfil med ´1 och en halv dl vispgrädda snälla behöver svaret så fort som möjligtt!!!!
penna Skrivet av Linda 2011-12-20 20:20
Min mamma använder en såsskål från tupperware. Den går bra att hälla ur och om knäcksmeten blir för kall så mikrar man den ett tag så den blir varm igen.
person Svar till Marie penna Skrivet av Susanne 2011-12-19 02:10
Tack för tipset! Tyvärr verkar den slutsåld överallt just nu - men det tyder ju på att den är poppis så jag ska försöka på tag på en sådan när de finns i lager igen! :)
penna Skrivet av Marie 2011-12-17 19:44
Det finns en knäcktratt (Chokladtratt/Candy funnel - Wilton). Jag har inte hunnit testa den själv men jag har hört att den ska vara riktigt bra.
person Svar till Elin penna Skrivet av Susanne 2011-12-14 00:23
Jag kan bara hålla med, att hälla knäcken i formarna är helt klart det jobbigaste momentet när man gör knäck. Man skulle behöva något bra att hälla ur som samtidigt håller smeten varm så den inte stelnar utan att man bränner sig om handen när man håller i den. Den prylen som gör det vill jag ha!
penna Skrivet av Elin 2011-12-13 17:55
Väldigt god knäck blev det, men det är alltid lika knepigt att få i smeten i formarna. Jag fick det till ca 60 st.
penna Skrivet av Sandra 2011-12-07 14:14
Man kan också sätta vatten i kastrullen och låta det koka tills knäcken har lösts upp. Inte svårare än det. :)
person Svar till Maya penna Skrivet av Susanne 2011-12-05 16:51

Ta varmt vatten och strö i lite maskindiskmedel och låt stå en stund.

Även om man inte har diskmaskin så är det bra att ha maskindiskmedel hemma (i pulverform). Det är bra även när det bränt fast i ugnsformar etc.

penna Skrivet av Maya 2011-12-04 17:06
Hur gör man för att få bort knäcken från kastrullen???
penna Skrivet av Julia, 15år 2011-01-09 00:25
Då var man nyss klar med en omgång! Supergott blev det , men tycker de är lite sent att sitta och mumsa nu.. Men dom väntar tills imorgon :)

rekomenderas!! De var inte alls svårt , jag hällde i ingredienserna och sänkte allt eftersom ( ca 10 min ) .. Sedan när jag hade på den näst lägsta så gick jag och kolla på film, de räckte att jag gick dit var tionde minut och rörde om ;)

LYCKA TILL ALLA!
penna Skrivet av Robb 2010-12-30 19:50
Utmärkt knäck. Mycket gott! Har gjort den flera gånger utan att bränna fast. Lättare än pannkaka och det tar mig ca 1 timma så är allt klart och behöver bara svalna ner lite.
penna Skrivet av julia 2010-12-29 15:34
Jag gjorde efter detta receptet och det var jätte bra recept.
Varmt rekommenderat till alla!!!
//Julia
penna Skrivet av johanna 2010-12-22 21:53
jag är 18 år och klarade det
penna Skrivet av Rebecca 2010-12-22 17:33
Jag e 10 år och jag klara det .
person Svar till anonym penna Skrivet av Susanne 2010-12-22 17:01
Kokade det över? Det är så klart bra om man undviker det genom att bevaka när det kokar upp i början av kokningen. Sedan sjunker smeten och då är det ingen fara längre. Men det går att göra rent, men så klart inte det roligaste på de ställen det bränt fast.
person Svar till Kaisa penna Skrivet av Susanne 2010-12-22 16:57
Ja det är ju en smaksak, men prova högre temperatur nästa gång och notera sedan vilken temperatur som du tycker är den perfekta. Vid 140 grader är knäcken hård så jag rekommenderar dig att prova 130-135 grader. Du kan ju också alltid komplettera med kulprovet för att känna på konsistensen.
person Svar till Zascha penna Skrivet av Susanne 2010-12-22 16:54
Fortsätt koka. Det går väldigt snabbt på slutet. Tips: Använd termometer!
person Svar till anonym penna Skrivet av Caroline 2010-12-22 14:49
Mandlarna ska i när smeten är klar, det står att efter kulprovningen fått godkänt ska dem blandas i! hoppas det blev gott!
penna Skrivet av anonym 2010-12-22 14:34
det smakade gott men det var inte lätt
penna Skrivet av anonym 2010-12-22 14:26
det var icke lätt som en plätt nu är ju hela köket fullt av knäck som inte går att ta bort
penna Skrivet av Sanna 2010-12-22 13:08
När ska man lägga i mandlarna, det står ju inte?!
person Svar till sofia penna Skrivet av Kaisa 2010-12-22 12:16
Mandeln ska vara hackad!
penna Skrivet av Kaisa 2010-12-22 12:15
De blev alldeles för mjuka, och min termometer visade 125 grader! Knäck ska ju vara mer hård än mjuk, inte vara som vanlig kola.
penna Skrivet av Marie 2010-12-22 10:07
Oj vad goda dom var.
Fast det blev inte 100 st utan 50 st.
penna Skrivet av sofia 2010-12-22 00:15
när ska man egentligen lägga i mandlarna?! ska dom vara hela, det tar ju upp hela formen isf.... SNABBA SVAR, PANIK!! DEN KOKAR NU
penna Skrivet av Anders 2010-12-21 21:49
Om ingen redan har tipsat om det så gör jag det: kör detta recept men koka i mikrovågsugn istället. Mycket enklare, blir alltid bra!
penna Skrivet av Zascha 2010-12-21 18:21
Hjälp! kokat knäcken i en evighet men det tjocknar inte, och den är mörk? what to do? please snabba svar!
person Svar till petra penna Skrivet av Susanne 2010-12-20 17:43
Fortsätt koka! Beroende på hur stor bottenyta din kastrull har så tar det olika lång tid. Stor yta kort tid, liten yta lång tid. En gång när jag gjorde i min såskastrull så tog det närmare 90 minuter. När jag gör det i min 5-literskastrull så tar det ca 15 min. Så det är jättestor skillnad.
penna Skrivet av petra 2010-12-20 17:33
vad gör jag om knäcken kokat länge men inte blir seg och hård..hjälp..
person Svar till Karin penna Skrivet av Linda 2010-12-14 07:32
Följde detta receptet och fick drygt 100 knäckar... Dock inte helfulla formar, då jg tycker det är en för stor munsbit för barnen i familjen... :)
  1   2   3   4   5   nästa sida