Kommentarer till Knäck

"Koka din egen jättegoda knäck. Ett klassiskt julgodis med smak av kola och mandel eller nötter. Enkelt recept med tydliga instruktioner."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
penna Skrivet av Maria A
Om du smörjer brickan med formarna med olja eller smör, så håller de sig lättare på rätt köl!
besökare Svar till Eva penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
penna Skrivet av Eva
Jag använder en keramik kanna som går att ha i micron. Så kan du värma på inifrån närdetbörja bli för seg för att hälla. Fungera så jäkla bra.
besökare Svar till Richard penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
penna Skrivet av Richard
Mycket bra recept, får ut tillräckligt för mina behov av det.

Ett egenutvecklat tips för att få knäcken transfererad till formarna:

Ta en såsslev, viktigt är att denna har en pip i ena eller båda ändar. Då kan du enkelt hälla i formarna utan att riskera att spilla hela smeten på en gång.
penna Skrivet av Helene
Smörj en plåt med margarin och ställ formarna där så vickar dom inte.
penna Skrivet av Josefine
jag vart så besviken när jag läste andra recept å det inte står vilken värme man ska ha och jag brände hela allt...här står det ju ändå å tacksam för det.
penna Skrivet av Ulla Lyth
Hej!
Bra recept!
Men det blir inte 100 knäck! Det upptäckte jag också!
Det blev ca 60 st.
Mvh
U.Lyth
besökare Svar till Alex penna Skrivet av Susanne
Vet inte om du kanske fyller knäckformen högre upp eller om det kan vara olika storlek på formarna? Det blir ca 100 st när jag gör dem. :) Tack för bra tips! :)
penna Skrivet av Alex
Vilket bra recept, de blev ju jättegoda och lätta var de att göra. Men 100st?! Jag fick bara ca 50 och gör nu en sats till. Tips är att hälla mandeln i botten på knäckformarna så står de stadigare när man häller i knäcken :)
penna Skrivet av Camilla
Gjorde dessa idag, de blev underbart goda, smakar som när man va liten och mamma gjorde knäck! Mums!!
besökare Svar till Therede penna Skrivet av Susanne
Att man sänker värmen på spisen har inget att göra med att din knäck blev för mjuk. Det har du missuppfattat. Det är knäcksmetens temperatur som är avgörande och den temperaturen uppnås genom att det kokar tillräckligt lång tid. För att veta när tiden är rätt så kan man mäta med termometer eller göra kulprovet. Kulprovet är tillräckligt men kräver att man gör rätt bedömning, vilket inte är helt lätt särskilt första gången/gångerna man gör det. Jag gjorde också sämre bedömning första gångerna jag gjorde knäck. Nu för tiden använder jag alltid digital termometer som jag ställer in så den piper när rätt temperatur uppnåtts. Sedan rör jag om lite och om temperaturen då sjunker får det koka lite till tills rätt temperatur uppnåtts. Det fungerar väldigt bra tycker jag så det är ett tips. Den digitala termometern är även perfekt att använda när man steker kött i ugnen om man inte redan har en inbyggd sådan i ugnen. Lycka till och hoppas knäcken blir bättre nästa gång!
penna Skrivet av Therede
Synd att det står sänka värmen ju mer desto bättre, för min knäck blev jättemjuk, släppte inte ens pappret efter ha stått i kylen. Skulle ha kokat i mycket högre värme! Måste väl skaffa termometer då eftersom kulprovet inte var tillräckligt...:/
besökare Svar till Therese penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
penna Skrivet av Rickard B
Prova att ersätt en deciliter av grädden med en deciliter Valio laktosfri gammeldags vaniljsås. Nedrans va gott det blir!
penna Skrivet av Therese
Har ett tips vad man kan hälla ur. Jag brukar klippa av en vanlig mjölkkartong på mitten (klipper alltså bort överdelen) och häller då ur ett av hörnen. Funkar toppen. Dock kan det vara lite varmt att hålla i så lägg något i mellan handen och kartongen. Stelnar smeten ställer jag bara in mjölkkartongen i micron en liten stund :)
penna Skrivet av Kajsa
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
besökare Svar till Aya penna Skrivet av Susanne
Jag tror inte det blir bra tyvärr.
penna Skrivet av Aya
jag vill så gärna baka knäck nu och det är akut kan jag använda 3% mjölk istället för grädde?
snälla svara snabbt
tack på förhand
besökare Svar till anna penna Skrivet av Susanne
Nej, gräddfil är inte kokbar. Ta i så fall hellre mjölk istället.
penna Skrivet av anna
jag hade bara en och en halv vispgrädde man har ochså gräddfil går det bra att använda en halv dl gräddfil med ´1 och en halv dl vispgrädda snälla behöver svaret så fort som möjligtt!!!!
penna Skrivet av Linda
Min mamma använder en såsskål från tupperware. Den går bra att hälla ur och om knäcksmeten blir för kall så mikrar man den ett tag så den blir varm igen.
besökare Svar till Marie penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Tyvärr verkar den slutsåld överallt just nu - men det tyder ju på att den är poppis så jag ska försöka på tag på en sådan när de finns i lager igen! :)
penna Skrivet av Marie
Det finns en knäcktratt (Chokladtratt/Candy funnel - Wilton). Jag har inte hunnit testa den själv men jag har hört att den ska vara riktigt bra.
besökare Svar till Elin penna Skrivet av Susanne
Jag kan bara hålla med, att hälla knäcken i formarna är helt klart det jobbigaste momentet när man gör knäck. Man skulle behöva något bra att hälla ur som samtidigt håller smeten varm så den inte stelnar utan att man bränner sig om handen när man håller i den. Den prylen som gör det vill jag ha!
penna Skrivet av Elin
Väldigt god knäck blev det, men det är alltid lika knepigt att få i smeten i formarna. Jag fick det till ca 60 st.
penna Skrivet av Sandra
Man kan också sätta vatten i kastrullen och låta det koka tills knäcken har lösts upp. Inte svårare än det. :)
besökare Svar till Maya penna Skrivet av Susanne

Ta varmt vatten och strö i lite maskindiskmedel och låt stå en stund.

Även om man inte har diskmaskin så är det bra att ha maskindiskmedel hemma (i pulverform). Det är bra även när det bränt fast i ugnsformar etc.

penna Skrivet av Maya
Hur gör man för att få bort knäcken från kastrullen???
penna Skrivet av Julia, 15år
Då var man nyss klar med en omgång! Supergott blev det , men tycker de är lite sent att sitta och mumsa nu.. Men dom väntar tills imorgon :)

rekomenderas!! De var inte alls svårt , jag hällde i ingredienserna och sänkte allt eftersom ( ca 10 min ) .. Sedan när jag hade på den näst lägsta så gick jag och kolla på film, de räckte att jag gick dit var tionde minut och rörde om ;)

LYCKA TILL ALLA!
penna Skrivet av Robb
Utmärkt knäck. Mycket gott! Har gjort den flera gånger utan att bränna fast. Lättare än pannkaka och det tar mig ca 1 timma så är allt klart och behöver bara svalna ner lite.
penna Skrivet av julia
Jag gjorde efter detta receptet och det var jätte bra recept.
Varmt rekommenderat till alla!!!
//Julia
penna Skrivet av johanna
jag är 18 år och klarade det
penna Skrivet av Rebecca
Jag e 10 år och jag klara det .
besökare Svar till anonym penna Skrivet av Susanne
Kokade det över? Det är så klart bra om man undviker det genom att bevaka när det kokar upp i början av kokningen. Sedan sjunker smeten och då är det ingen fara längre. Men det går att göra rent, men så klart inte det roligaste på de ställen det bränt fast.
besökare Svar till Kaisa penna Skrivet av Susanne
Ja det är ju en smaksak, men prova högre temperatur nästa gång och notera sedan vilken temperatur som du tycker är den perfekta. Vid 140 grader är knäcken hård så jag rekommenderar dig att prova 130-135 grader. Du kan ju också alltid komplettera med kulprovet för att känna på konsistensen.
besökare Svar till Zascha penna Skrivet av Susanne
Fortsätt koka. Det går väldigt snabbt på slutet. Tips: Använd termometer!
besökare Svar till anonym penna Skrivet av Caroline
Mandlarna ska i när smeten är klar, det står att efter kulprovningen fått godkänt ska dem blandas i! hoppas det blev gott!
penna Skrivet av anonym
det smakade gott men det var inte lätt
penna Skrivet av anonym
det var icke lätt som en plätt nu är ju hela köket fullt av knäck som inte går att ta bort
penna Skrivet av Sanna
När ska man lägga i mandlarna, det står ju inte?!
besökare Svar till sofia penna Skrivet av Kaisa
Mandeln ska vara hackad!
penna Skrivet av Kaisa
De blev alldeles för mjuka, och min termometer visade 125 grader! Knäck ska ju vara mer hård än mjuk, inte vara som vanlig kola.
penna Skrivet av Marie
Oj vad goda dom var.
Fast det blev inte 100 st utan 50 st.
penna Skrivet av sofia
när ska man egentligen lägga i mandlarna?! ska dom vara hela, det tar ju upp hela formen isf.... SNABBA SVAR, PANIK!! DEN KOKAR NU
penna Skrivet av Anders
Om ingen redan har tipsat om det så gör jag det: kör detta recept men koka i mikrovågsugn istället. Mycket enklare, blir alltid bra!
penna Skrivet av Zascha
Hjälp! kokat knäcken i en evighet men det tjocknar inte, och den är mörk? what to do? please snabba svar!
besökare Svar till petra penna Skrivet av Susanne
Fortsätt koka! Beroende på hur stor bottenyta din kastrull har så tar det olika lång tid. Stor yta kort tid, liten yta lång tid. En gång när jag gjorde i min såskastrull så tog det närmare 90 minuter. När jag gör det i min 5-literskastrull så tar det ca 15 min. Så det är jättestor skillnad.
penna Skrivet av petra
vad gör jag om knäcken kokat länge men inte blir seg och hård..hjälp..
besökare Svar till Karin penna Skrivet av Linda
Följde detta receptet och fick drygt 100 knäckar... Dock inte helfulla formar, då jg tycker det är en för stor munsbit för barnen i familjen... :)
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Tack för ditt svar! Jag trodde att de menade att knäcken skulle tillagas i ugnen! :)
besökare Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Vad är vanlig sirap? Ljus sirap är väl vanligast och det blir godast med ljus sirap.
besökare Svar till Sanne penna Skrivet av Susanne
Om knäcken blir för hård så kokar du den för länge. Tips: använd en termometer och sluta koka vid 122 grader.
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Linda
Man kan visst använda ugnen när man gör knäck. Detta om man inte vill bränna sig och kladda med att få ner smeten i småformar när det är nykokt...
Färdigkokt smet hällerpå bakplåtspapper på en plåt. Låt stelna. Dela i lagom stora bitar (när den svalnat) och lägg i knäckformar. In med det i 100 grader i ugnen till de smält i formarna.
Klart att ta ut! Fin knäck utan kladd och brännskador! :)
besökare Svar till sabrina penna Skrivet av LimpAn
Haha, köpa fler kanske?!
penna Skrivet av Anonym
kan man göra knäck med vanlig sirap?
penna Skrivet av Sanne
Min knäck blir alltid hård istället för sådär härligt seg :(
besökare Svar till Karin penna Skrivet av Susanne
Konstigt att antalet skiljer så mycket men kanske är det inte exakt samma storlek på alla sorters knäckformar.
penna Skrivet av Karin
det blir inte så många som 100 st :( men jag behövde bara 40 former!!
besökare Svar till smasigt penna Skrivet av Susanne
Jag tror det blir lite väl stora bitar då, dessutom kanske det fastnar i pappret. Jag skulle rekommendera att du kollar på receptet för kola istället. Kola och knäck är ju nästan samma sak och du kan ju alltid hacka i lite mandel i kolan om du vill. Kolasmeten häller du upp i en form.
penna Skrivet av smasigt
jag har inte hemma knäckformar så går det att andvända muffinsformar??? :D jag vill så ha knäck nu fast det är julgodis :P
penna Skrivet av Susan
Hej!
jag har en kompis som är allargisk mot nötter.
så för er andra som är också allargiska då har jag ett supergott recept på knäck som alla kan äta!
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
koka de tillsammans sedan gör kul-testet.
efteråt lägger du 3 msk ströbröd.
då var det klart.
:) knäcken behöver inte vara hård den går att äta mjuk också supergott!,som Daim.
penna Skrivet av hannah
mm, supergoda knäck :) det går bara inte att sluta äta! ;)
penna Skrivet av ellen
syrran brände knäcken.. men de blev gött ändå
penna Skrivet av anonym
godis gott hehe
penna Skrivet av hanna
Det blev gott med knäck xD
penna Skrivet av Susanne
Svar till ann-britt och Sara: Nej man använder ingen ugn när man gör knäck.
penna Skrivet av Sara
ugnen? Man ska väl för all del inte använda ugnen när man gör knäck?
penna Skrivet av ann-britt
det står väl inte hur mkt man ska ställa ugnen på ? men den va jätte good :D
penna Skrivet av Desirée
mmmm det vart super gott!:)
penna Skrivet av SARA
DEN VAR JÄTTE GOOD
penna Skrivet av Millan
Jättebra recept och gott var det. Räckte dock inte till 100 st, ca 60 fick jag ut.
penna Skrivet av Johanna
Jag kokade i 20 min och de blev stenhårda och min massa var inte ens seg, utan lös...Gör kulprovet ofta!
penna Skrivet av Marre
dom blev jätte goa men det borde stå hur lång tid det yar för dom att stelna....
penna Skrivet av Anonym
Håller förresten också med om att knäcken blir för feg runt 122 grader. Men smaken är som baken. För mig blir knäck perfekt vid 130 grader. Det är ju inte förrän vid 140 som det blir tokhårt. Det är väl bara att testa sig fram om man inte kokat förut.
penna Skrivet av Anonym
Vem det än var som tipsade om att tillsätta 1/2 tsk bakpulver, TACK. Det blev riktigt bra!!!!!
penna Skrivet av Tobbe
OK, litar på dig CH! Drar igång årets omgång nu. God Jul önskas hela "knäck-gänget"!!
penna Skrivet av CH
Mycket bra recept! Gjorde det förra året och nu står årets omgång på spisen! Brukar bli perfekt vid 122 grader.
penna Skrivet av Lollo
God knäck men personligen föredrar jag knäcken lite hårdare så man får den där riktiga "akta tänderna"-känslan. Brukar koka min knäck till 125-130 grader. Det är även bra att tillsätta ett par matskedar smör tycker jag.
penna Skrivet av Evelina
Supergott och framförallt enkelt. Till och med en vandrande katastrof som jag lyckades! :P
penna Skrivet av Lollo
Alltså dom vart så hiiiiiiimla perfekta.. jättegoda.. vi åt upp alla typ direkt! Kokade mina i ungefär 30-35 min.
penna Skrivet av SmeteN
övergott!
penna Skrivet av vickan
Underbart recept första gången som jag lyckas knäcken!!
penna Skrivet av kockarna
det var´ju ett riktig bra och lätt och riktigt gott blev det
penna Skrivet av Linnea 5 år
Supergott, min pappa som inte brukar baka klarade det galant
penna Skrivet av Mmm
Väldigt gott!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Martina: Tänk på att du inte kan göra dubbel sats i en kastrull.
penna Skrivet av Martina
Jätte bra recept! Men det blev inte 100 st. Ska använda det nästa gång men får göra en dubbel sats då.
penna Skrivet av Alma & Carina
knäcken blev SUPERGOD!!
bra recept
det här receptet ska va använda varje gång vi gör knäck:);)
penna Skrivet av jörgen
dom blev jätte bra/////jörgen kanske lite bättre kvfallite:D:D:D:Dannanrs var det kanonn<333
penna Skrivet av Camilla
Et riktigt bra recept på knäck! har aldrig gjort knäck i hela mitt liv med lyckades ! =) rekommenderar detta starkt!
penna Skrivet av Knäck älskaren
Det blev jätte jätte gott verkligen jätte gott/ Tack tack för receptet
penna Skrivet av linda
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
penna Skrivet av Amme
Bra recept som blev supergott :)
penna Skrivet av Millan
Jag blir genast sugen, ska faktiskt baka
snart
penna Skrivet av Knäckiknäck
MMMMMMM
penna Skrivet av Sandra
Tack!
De va länge sen jag åt knäck.
Ha en trevlig jul!
penna Skrivet av sabrina
har bara två former hemma vad ska jag göra då?
penna Skrivet av frida
jag brukar koka knäck i micron... 1dl sirap, 1 dl socker, 1 dl grädde...blanda i en form med lite höger kanter som tål micro...in i ca 10 min sen kan man blanda i mandel eller någon annan nör om man vill o så upp i formar...blir inte mer än ca 30-40 st men går fort så man hinner nog göra 2 satser på 30 min...
penna Skrivet av amanda
Jätte goda knäck, helt perfekta blev dom till mig :D
penna Skrivet av Camilla
Ökade receptet till 2,5 dl av allt. När smeten började koka sänkte jag plattan successivt ner till 2:an (av 6 steg) kokade i 35 min, efter två timmar i kylen var de helt perfekta!!!
Slevade upp i formarna med ett teskedsmått, enkelt och kladdfritt, och lagom med en tesked smet i formarna. Fick ut 132 st.
Ska göra fler imorgon, för dessa kommer gå åt!
penna Skrivet av adam
det var jätte gott!!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till "från Norge": Nja smeten tjocknar lite men den är fortfarande flytande. Du måste göra kulprovet eller använda termometer för att veta när det är klart. Följ det som står i receptbeskrivningen.
penna Skrivet av från Norge
min svenske samboer ønsker seg knäck og jeg har prøvd å lage dette men lurer på: skal ikke blandingen tykne etterhvert som den koker? min er bare veldig flytende og har kokt i ca 80 min! har den kokt på for lav varme kanskje?? Hjelp meg!! :-)
penna Skrivet av Susanne
Svar till anonym: Det är frivilligt. Mandel eller nötter kan uteslutas.
penna Skrivet av anonym
måste man ha i mandel eller nötter eller e de frivilligt
penna Skrivet av Savannah
Ser ut som ett gott recept. Jätte gott, mmm, längtar redan till julafton när vi ska baka knäck, jag längtar också till på tistag, den 10:onde November. För då fyller jag 9 år.
penna Skrivet av anonym
allt gick perfekt fast det stelnar jätte snabbt när man tappar runt om svårt att tvätta bort fast ett tips tvätta med varmt vatten
penna Skrivet av Susanne
Svar till Annika: Jag tror de håller sig ett halvår i frysen. Så om du gör dem nu lär de vara fina till jul, det är ju bara 2 månader kvar!
penna Skrivet av Annika
Hur länge kan man frysa knäck? kan man baka nu (17 okt) och sen ta upp dom på självaste julafton?
penna Skrivet av Susanne
Svar till "besviken knäckälskare": Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Så är det ju när man kokar det mesta att man inte ska stormkoka, utan man sänker plattan när det börjat koka men inte mer än att det fortsätter koka. Jag ska förtydliga det i receptbeskrivningen.
penna Skrivet av besviken knäckälskare
KNÄCKEN BRÄNDES EFTER 15 MIN??? det står ju att den ska koka? i hur hög värme egentligen?
penna Skrivet av Göran Pettersson (Ägare till GMS AB)
Perfekt att göra när man kommit hem från jobbet!
penna Skrivet av sara
OMG VA GOTT!
penna Skrivet av josefine
jag bara älskar knäck o detta recepten är så lätt att göra också juu... :)
weeii!
penna Skrivet av girl_best
aså det är det godaste jag har set yeah
penna Skrivet av hej
muums! jag ällskar knäck!=)
penna Skrivet av ska baka
Ska bara knäck ida:)Med mamsen
penna Skrivet av Susanne
Svar till Linnéa Hagström: Den blir lite mörkare under tiden den kokar.
penna Skrivet av linnea
det var goda knäck :D
penna Skrivet av Linnéa Hagström
Hej, jag gör knäcken nu, men den ser lite ljus ut?:S ska den vara det? ;P
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sandra: Jag tror jag köpte min för ca 150 kr, men som mycket annat så finns det billigare varianter och dyrare varianter. Det brukar finnas i de flesta större mataffärer att köpa. Men kolla gärna IKEA om du bor i närheten om det finns där. IKEA brukar ha bra kvalitet på sina köksgrejer till ett bra pris tycker jag.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Bea: Ja, det ska vara ljus sirap om man vill ha den klassiska goda kolasmaken. Tar man mörk sirap så blir det lite annan smak men det är nog gott det med. Brödsirap var det också någon som provat som skrivit en kommentar här (om du letar) och tyckte det blev bra. Så man kan alltså ta annan sirap än ljus sirap, men det blir lite annan smak.
penna Skrivet av isabelle.
Mina blev jätte goda plus att den inte kostar så jätte mycket. Dessutom så vad det bara jag som tyckde de var goda, resten som smakade vågade ent ta fleeeer, ja men då får man ju alla för sig själv :)
penna Skrivet av Sandra
Mitt tog ca 45 minuter.
Men det var verkligen jätte seg med kulorna och de -.-' iaf vad kan en sån kosta som du sa innan, att den piper så fort den är klar .. vad kan en sån kosta? :D
penna Skrivet av Bea
spelar det någon roll om vilken sirap man använder?
penna Skrivet av Ekhamra
Ett gott tips!
Kör man knäcksmeten i micron istället för
koka den på spisen går det kanonfort!
Fick mycket god knäck på 7min i micron.
penna Skrivet av Susanne
Svar till nina: Det spelar stor roll vilken kastrull och vilken temperatur på spisen man har. Jag har inte upplevt att det handlar om några sekunder för när knäcken är perfekt, men jag håller med om att kulprovet är jobbigt och därför köpte jag mig en termometer förra året och sedan dess blir det perfekt resultat med mindre ansträngning. Den piper när rätt temperatur nåtts så jag behöver inte ens stå och vakta. Rekommenderas!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Cecilia: Man kan inte säga en exakt storlek på gryta utan man måste anpassa värmen på spisen efter den gryta man har. Dock är det bra med en stor gryta och jag ska så fort jag hinner uppdatera det här receptet utifrån alla era synpunkter och tips och nya bilder jag tagit på hur man gör, så det blir så bra och tydligt som möjligt.
penna Skrivet av Susanne

Svar till du som misslyckats med kulprovet: Det är inte helt lätt, men övning ger färdighet och man får vara lite envis. Det allra bästa är dock tycker jag att inhandla en kökstermometer och använda den så slipper man hålla på med kulprovet.

Angående att kritiska inlägg tas bort så är det inte alls så (om du läser igenom alla kommentarer här så ser du det), däremot kan (alla) inlägg anmälas och då syns de inte tills dess att webmaster godkänner dem. Endast oseriösa och irrelevanta kommentarer tas bort.

penna Skrivet av tomte mor
jag tyckte knäcken vad jätte go.. Kul provet gick jätte bra.. tack för ett bra recept god jul önskar tomte mor med familj
penna Skrivet av Besöker ej recepten.se mer.
Jag är besviken på att knäcken var så svårlagad. "Kulprovet" fungerade inte för MIG, (men uttrycker jag det här så blir inlägget borttaget. Här får inläggen bara synas om man uttrycker sig som någorlunda eller mycket nöjd med sin knäck.)
penna Skrivet av cecilia
det står ju inget krav om hur stor kastrullen ska va det kokade ju nästan över!!!
penna Skrivet av Nina
Ska tilläggas att det tog 7 h eftersom jag var tvungen att upprepa proceduren många ggr, för att knäcken skulle få den rätta konsistensen, det handlar om sekunder när det gäller att koka lagom länge, en sekund eller minut för länge o knäcken blir stenhård, en sekund för kort så blir den för mjuk. Lycka till med detta knäckrecept, det lär ni behöva!
penna Skrivet av Nina
Gjorde kulprovet sjuttioelva ggr, men fattar inte vitsen med det, knäcken blev stenhård o bränd till slut, trots att smeten gick att "forma till en kula". Gjorde en sats till, fick koka i flera timmar innan den fick konsistensen som jag gillar. Var så rädd att den skulle bli bränd så jag kokade en stund, hällde upp smeten i en form, lät den kallna, sen visade sig det att den var för mjuk, så då fick jag koka upp smeten igen några minuter, allt som allt tog detta arbete 7 h. Knäcken blev helt okej till sist. Kulprovet är helt meningslöst ville jag bara att folk ska veta.
penna Skrivet av tess
blev hur bra som helst!första gången!=)
penna Skrivet av Dennis
Honungs knäcket blev lyckat! Helt perfekt. Aningen ljusare än vanligt knäck men helt OK i smaken. Det tog 40 min på låg värme med vid kastrull. 108 stycken blev det!
penna Skrivet av Pelle
Ååååh.. detta får mig att minnas julbaket uppe hos morföräldrarna uppe i norrbotten. ställa ut en plåt knäck i vinterkylan, och smyga ut för att snatta en innan dom blev hårda. sådär halvsega i vinterkylan. minnen, minnen.
penna Skrivet av Dennis
Till Webmaster: Jag har nog inget val än att pröva med honing :) Vi får se hur det blir...
penna Skrivet av Linnéa
Faan vad bra det blev tog ca, 10 min goottt!
penna Skrivet av Jessica
Tog ca 45 minuter, kokade på lite svagare värme då det höll på att koka över! Resultatet blev kanon, jättegott!!
penna Skrivet av Viktor
Jättebra recept! Jag kokade i nästan precis 20 minuter på 7 av 9 i värme. Och det resulterade i 73st perfekta knäck(ar?) :)
penna Skrivet av nina
30 minuter tog det, och blev helt perfekt knäck.
Tackar.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Dennis: Jag skulle inte rekommendera det i det här receptet eftersom sirapen ger knäcken sin kolasmak och utan den tror jag inte det smakar som man förväntar sig knäck ska göra utan det blir något helt annat, men kanske kan det bli gott det med, honungsknäck. Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar!
penna Skrivet av Dennis
Kan man använda honung om man inte har tillgång till sirap? Det brukar funka i bakverks recept.
penna Skrivet av Andy
Hur många formar knäcken räcker till beror också till stor del på hur länge man kokar den. Längre koktid = tjockare knäck = mindre volym = förre knäckar (och hårdare ajaj). Det vanligaste felet är att man kokar för länge. Då smälter knäcken inte omedelbart i munnen och är också mycket svårare att hälla upp.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Andreas: Det kanske beror på hur mycket man fyller formarna för jag använder också de formar som funnits typ 100 år ;) Att göra dubbel sats rekommenderas inte, men gör gärna två gånger.
penna Skrivet av Andreas
Receptet funkade bra, däremot blev det bara 40-50 st och inte 100 i vanliga knäckformar, samma sort som har funnits de senaste 100 åren.

Skulle rekommendera att göra dubbel sats, eller att göra den två gånger.
penna Skrivet av Puffsan
Min knäck blev perfekt, kanonrecept. Jag ökade mängderna till 2,5 dl av allt (för enkelhetens skull då jag hade ett amerikanskt cup-mått till hands) och fick 65 bitar. Och tipset med gräddförpackningen var ju to die for, gud vad det förenklade mitt knäckmakeri. :)
penna Skrivet av Sofia
När jag gör knäck blir den alltid perfekt om man får upp temperaturen till 110 grader.
penna Skrivet av Elin
Första gången misslyckades jag (när jag läste kommentararna här såg jag att det var fler som misslyckats). Jag kokade knappt 20 min innan knäcken blev mörk o smakade bränt. Då kokade jag på 4-5:an (på en spis där de finns 1-6) sen sa min mamma att hon brukar koka på 2:an i ca 1 timme, och det blev kanonbra! Ge inte upp ni som misslyckats, sänk bara värmen och testa igen så blir allt kanon :)
penna Skrivet av Tania
Thomas!! Det var det hetastee tipset på länge! Har gjort två omgångar av knäck nu! Vilken fröjd när man kan göra utan att gegga ner halva köket! :) Thanx!
penna Skrivet av Emma
Tack Thomas för tipset om gräddpaketet, ingen stelnad knäck och dessutom inget kladd.
penna Skrivet av Ida
Underbart!
penna Skrivet av Thomas
Ett tips för att smeten inte skall hinna tjockna innan en är hälld i formarna:
Häll smeten i en ursköljt gräddpaket (tetrapak, alltså) så håller den sig varm längre, och det går utmärkt att hälla i en tunn fin stråle utan att kladda ner allt omkring, till skillnad från när man skedar upp den. GOd jul!
penna Skrivet av Emma
Lätt att laga! Passar man på den hela tiden bränner den inte, svag effekt men ändå så den bubblar och så röra med jämna mellanrum. Enda nackdelen är att jag inte hinner hälla den i formar innan den stelnar i kastrullen, men det är ju lätt fixat genom att värma på den igen.
God är den också, hur skall den hålla ända till jul? :)
penna Skrivet av Mikael
Min bästa kola- och knäckgryta är en gammal trotjänare: en aluminiumgryta som är 10 cm hög och 20 cm tvärs över (diametern). Det verkar som om aluminiumet inte gör att det bränner fast. Med de rostfria grytorna är det ett himla passande, även om de är tjockbottnade.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Anita Göthe: Hur lång tid det tar beror på din kastrull. Det kan ta mer än 55 minuter, när jag använde min såskastrull så tog det över 1 timma. Ju mindre bottenyta kastrullen har desto längre tid tar det. Med min 5-litersgryta tar det mindre än 30 minuter. Så man måste ha tålamod och vänta tills kulprovet ger ok resultat och när man märker att det tar alldeles för lång tid så vet man att man provar en större kastrull nästa gång :-)
penna Skrivet av Susanne
Svar till matilda: Man måste vara försiktig och röra om ibland och reglera värmen på spisen så att man ser att det inte bränner fast. Om det ändå bränner fast så ska man inte röra upp det brända på botten utan bara låta det vara för annars blir det svart i formarna. Det här är ett klassiskt knäck-recept. Om du har synpunkter på hur receptet skulle kunna förbättras får du gärna komma med dem.
penna Skrivet av Anita Göthe
Jag kokade sirap, grädde och socker men massan belv aldrig hård (gjorde kulprovet), efter 55 min hällde jag upp massan ändå i långpanna men det bara en lös massa och den blev inte bra.
penna Skrivet av matilda
knäcken bränndes ju redan efter 15 minuter !! när vi skulle hälla i dom i formerna så blev det helt svart... dåligt recept !!!
penna Skrivet av Susanne
Svar till Anders: En tjockbottnad kastrull tycker jag har en botten som är högre än 5 millimeter.
penna Skrivet av Anders
Kanske en dum fråga, men hur vet jag om min kastrull är tjockbottnad eller ej? Finns det en viss tjocklek jag bör komma över innan den kvalificeras som tjockbottnad? Tacksam för svar! :)
penna Skrivet av Clary
Mmm mumma! Ett tips om man inte har någon tjockbottnad kastrull är att lägga några enkronor på plattan under kastrullen. Då bränner det inte fast!
penna Skrivet av Oscar
Hahaha Tomas! Lär dig lite cooking för tusan!!

För övrigt blev knäcken jättegod, använde en ganska tunn och liten grtya.
penna Skrivet av Diana
Knäcken blev jättegott och inte alls bränd! Gjort nåt fel, kanske?
penna Skrivet av Tomas
Knäcken blev bränd redan efter 15 minuter. Dåligt recept!
penna Skrivet av Maja
Jag tycker det var ett jättebra recept, jag har läst många kommentarer över hela sidan, och de flesta som är missnöjda verkar vara de som inte har "köksvett" eller vad man ska säga. Man kan ju inte blint följa ett recept, man måste agera lite själv ibland ;)
penna Skrivet av Johan
Detta ska jag göra på en gång imorgon! det är ju så himla gott med knäck!

Jessica: tror dom kan stå rätt länge, faran är väl att man äter upp dom innan jul :D
penna Skrivet av Jessica Johansson
Hej!

Jag undrar hur långt innan jul jag kan göra knäck utan att den blir dålig?
penna Skrivet av malin
har i alla möjliga frön o nötter.
penna Skrivet av Susanne
Svar till viktoria: Jag har inte provat, det är möjligt att man kan göra det men det blir nog bäst och godast med vispgrädde.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Evert: Tråkigt att höra! Tyvärr är ju inte knäck det allra enklaste receptet att göra men det är viktigt att tänka på att använda en tjockbottnad kastrull för annars bränner det jättelätt fast. Sedan måste man reglera värmen på plattan och testa och röra om då och då för att förvissa dig om att du har rätt temperatur på plattan så att det inte bränner fast. Hoppas du vågar göra ett nytt försök för jag lovar dig att det blir gott om det inte bränner fast. Själv brukar jag använda en sådan kastrull från IKEAs 365+ serie som har ganska tjock botten.
penna Skrivet av Evert
Jag tyckte att det smakade bränt och illa :(
Jag är mycket besviken!

M.V.H Evert
penna Skrivet av Christel
Mitt recept på knäck ser likadant ut förutom att jag skippar nötter/mandel & har i 1/2tsk bakpulver ist. Knäcken blir mer porös & smälter i munnen. Supergott!!
penna Skrivet av Sara
Krossade polkagrisar i knäck är jättegott!
penna Skrivet av viktoria
Kan man inte göra knäck utan vispgrädde?
penna Skrivet av michaela
hej du gör så god godis
penna Skrivet av Jan Carlen
Testa även att byta ut den hackade mandeln mot hackade paranötter. Mandeln har en tendens att bli helt smaklös i knäcken.
penna Skrivet av Jan Carlén
Byt ut det vanliga vita sockret mot brunt råsocker så får man enligt min mening en godare knäck.
penna Skrivet av Susanne
Svar till knäcken: Tyvärr kan jag inte skriva vilken inställning på plattan man ska ha eftersom olika spisar har olika skalor. Vissa spisar har 1-6, vissa spisar har 1-9 och andra har 1-12 och så finns det gasspisar och säkert andra varianter också. Därför skriver jag att "svag värme", "medelhög värme" o.s.v. i recepten. Man måste helt enkelt känna sin egen spis lite för att kunna följa recepten.
penna Skrivet av knäcken
ska testa detta recept nu, men det borde stå villken temperatur på plattan man ska koka knäcken på. sexan?
mvh :D
penna Skrivet av Susanne
Svar till Kristoffer: Hur länge man bör koka beror väldigt mycket på vilken kastrull man använder. Man måste göra kulprovet eller ännu hellre använda en termometer för att veta när det är färdigt.
penna Skrivet av Kristoffer
Man ska koka i 1h 30min så blir den mycke godare !
penna Skrivet av Susanne
Svar till andrea och anastasia: Koka inte så länge så blir de mjukare. Svar till angelica: Jag tror du kokar för länge. Tänk på att smeten alltid kommer vara lös i kastrullen. Det är när den kallnar som den blir seg. Gör kulprovet och/eller använd termometer.
penna Skrivet av Rebecca
Detta receptet är jätte bra om du vill koka din knäck på vanligt vis =)Och det blir klart redigt gott:)
penna Skrivet av Tony
Brukar misslyckas med min knäck. Den blir seg... vad gör jag för fel? Nu skall jag testa detta recept.God jul.
penna Skrivet av madde
Det var ett JÄTTE bra recept på knäck!
Det blev JÄTTE gott!
Super BRA!
penna Skrivet av angelica,tonåring
hej, du jag har en fråga.(ett snabbt svar) när den kokar blir den brun tilllslut (myk brun) och fortfarande lös. luktar bränt. men jag gör precis som receptet.
/tack
penna Skrivet av andrea o anastasia
SKIT goott även om det var lite hårda så var det jätte gott ..tack för receptet ..kramar från oss<33
penna Skrivet av Lene
Jag använder en liten kanna från Tupperware till att fördela knäcken i formarna, det är hur lätt som helst! Borde funka med vilken som helst men gärna en med en liten "öppning".
penna Skrivet av vi två hr2 i bengtsfors:)
de här kommer bli jätte gött:)kramar vi två
penna Skrivet av Sara
För första gången i mitt liv skulle jag göra knäck, och gud så bra det blev! Jätte mumsigt blev det!
penna Skrivet av evelina
bra & gott =)
penna Skrivet av Mellis
Mmm goda knäck
penna Skrivet av Jojo
Mycket bra recept, enkelt och smidigt. Allt gick väldigt fort. Rekommenderas! :)
penna Skrivet av niko
:)
BRA RECEPT
penna Skrivet av Karin
Är precis klar med knäckkokandet, lyckades bara få 66st o inte hundra, då slickepottade jag ur kastrullen o inte alls mycket spill. Har normalstora knäckformar (standard om d nu finns). Tror att man kanske kan få 100st på 3dl av varje. men men då vet jag det till nästa år.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sami: Jag rekommenderar inte dubbel sats.
penna Skrivet av Sami, Anders och Ara 12 år
Hehe det blev lite bränt :P
penna Skrivet av sami 12 år
jag skulle kunna dubbla det va ?
penna Skrivet av sami
oj det stod visst
penna Skrivet av sami innan stod jag som annonym
Hur många knäck bittar blir det ca ?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Evelina: Ja det är ett pilljobb. Själv brukar jag använda två dessertskedar. Men tips mottagas tacksamt om någon har nåt smart sätt!
penna Skrivet av Evelina
Hur får jag ner smeten smidigast i dom små formarna? hur brukar ni göra? :)
penna Skrivet av Tora
Ska testa detta recept återkommer om det :) haha
penna Skrivet av Susanne
Svar till ida: Det ska fungera även med mellangrädde eller matlagningsgrädde.
penna Skrivet av ida
ska testa ;) har ingen vispgrädde, undra hur d blir utan den.. ?
penna Skrivet av viktor j
Blev mycket bra, fin färg också . fast gjorde allt på 3dl
penna Skrivet av viktor j
Idag ska jag göra knäck på detta recept, återkommer och se hur det blev =P
penna Skrivet av Susanne
Svar till T, S, A \& M: Tyvärr kan man inte skriva vilket nummer man ska på sin spis eftersom det är olika på olika spisar. Vissa spisar går från 1-6 andra 1-9 och en del 1-12. Därför skriver jag alltid "hög värme", "medelhög värme" eller "låg värme" i recepten.
penna Skrivet av T, S, A & M
Vi försökte kocka knäcken, men vi var inte så smarta så vi tog på sexan, och vips kockade det över ! Så jag tycker att du kan skriva vilket nummer man ska ha så att det blir bra !
penna Skrivet av 12 årig tjej
Det blev jätte gott xD Asså det går inte att beskriva villka magiska fingrar jag har ... :) Hehe .....!*
penna Skrivet av 13 år.
det va lätt och baka,och det blev jättegott sen:)
penna Skrivet av JOAKIM
DANNE kanske du ska prova att inte maxa din 80-tals spis uppkörd i nån förort nästa gång! Ja koka på 2an i en timme och det blev bra.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Maria: Om du äter knäcken kall så är det lättare att få den att lossna från formarna. Men annars kan det också vara som du skriver att knäcken är för lös och att den borde kokat längre. Hur lång tid den ska stelna beror på hur kallt du ställer den. Om du ställer den i kylskåp borde det gå på ett par timmar.
penna Skrivet av Maria
Hej - har lagat den har knacken... jatte jatte god, fast den fastnade i formarna. Skulle jag ha latit den koka langre? Hur lang tid ska den sta for att stelna? Tack!
penna Skrivet av frida
du ; "JULLAN"
knäck blir segt bara föör sockret och all sirap! :)
penna Skrivet av stina
Nån som vet hur man gör knäck i micron????
penna Skrivet av jullan
har ni ingen fakta om knäck mina frågor om knäck är : Varför äter vi knäck?
vart i från kommer knäck ?
hur blir knäck lagom segt?
penna Skrivet av Susanne
Svar till Danne: Det beror mycket på vilken kastrull man har, ju större bottenyta desto kortare tid. En femliterskastrull är väldigt stor så jag förstår att det tog kortare tid. För mig tog det 45 min.
penna Skrivet av Danne
Ja vill se den som kokar sin knäck i 45 minuter, YEAH RIGHT!... Ja kokade i 20 minuter o all "knäcksmet" blev kolsvart, grattis. Skulle rekomendera 15 minuter. P.S. jag kokade i en Ikea 365+ 5L kastrull.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Sandra Larsson: Ja du kan även använda matlagningsgrädde.
penna Skrivet av Sandra Larsson
Kan jag använda matlagningsgrädde?
penna Skrivet av Maria:
Ja, det gäller alla recept med ljus sirap.
penna Skrivet av Maria
Wedmaster: Tack for forklarningen att ljus cornsyrup kan anvandas till pepparkakor - ar det samma for knack?? Tack!
penna Skrivet av Ida
åhh, knäck är så GOOOTT
penna Skrivet av Sofia Ström 14år
Riktigt gott! Min syster och min pappa (som INTE gillar knäck) älskade dem! Dom sitter nu här i soffan och kan inte röra sig så mätta de är. Mina blev riktigt perfekt. Fastnade inte i pappersformarna, var helt lagom mjuka och goa. Jag tyckte inte det var svårt att få dem i formarna, jag använde en soppslev. Och om det fastnar i grytan har jag ett tips: Häll i varmt vatten och låt de koka (eller bli jätte varmt) Knäcken lossnar då lätt! Går också att skölja under varmt, varmt vatten. Ha det så bra och god jul!
penna Skrivet av 36 årig gravid godissugen.
Välidgt goda. Jag har ett tips till er som tycker att det är svårt att hälla. Häll "knäcksmeten" i en kanna, och ha en sked i andra haden som du håller för där du häller om det kommer för mycket. Det tycker jag är en väldigt bra teknik. Sedan måste man vara väldigt konsentrerad. Lycka till nästa år. :) MVH Marei
penna Skrivet av 14 årig tjej.
jätte gott! :) svårt att få dom i formarna utan att spilla! ;p . men annars riktigt gott :D
penna Skrivet av en 11årig tjej
det var lätt att baka men det va svårta att få dom i formen men det blev jette goot:):):):):):)
penna Skrivet av 12årigtjej
Gott som Piiip Äkta jul stämningen=) I'm loving it!
penna Skrivet av familjen johansson
det var super enkelt , men det fastnar i grytan om man inte är försiktig..
ungarna älskade det....
lycka till
kramar familjen johansson centrala stockholm
  1