| Italienska recept | Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Pizza med pizzadeg med jäst

pizzadeg pizza recept

God pizza med recept på pizzadeg som görs med jäst. På bilden ses Hawaii special, min favorit!

Gör god och äkta pizzadeg med jäst enkelt med detta recept.
Timglas Tid: 1 ½ - 2 timmar, varav ½ - 1 timme jäsning
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pizzadeg:

Ev: Fyllning 1: Kebab:

Ev: Fyllning 2: Hawaii special:

Ev: Fyllning 3: Skaldjur:

Ev: Fyllning 4: Zucchini och tomat (vegetarisk):

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix.
vegetariskt Vegetariskt - Välj en vegetarisk fyllning.

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.

Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.

Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.

Lägg på någon fyllning (se förslag i receptet) och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.

pizza med pizzadeg med jäst steg 1-3

OBS! På dessa bilder gör jag 3 satser pizzadeg, så om du bara gör en sats så blir inte din deg lika stor. 1. Smula ner jästen. 2. Värm vattnet till 37°C. 3. Lös upp jästen i lite av vattnet.

pizza med pizzadeg med jäst steg 4-6

4. Häll på resten av vattnet. 5. Tillsätt olja. 6. Tillsätt salt och blanda.

pizza med pizzadeg med jäst steg 7-9

7. Mät upp mjölet. Använd gärna litermått. 8. Tillsätt lite av mjölet i taget till degen. 9. Arbeta ihop till en deg med maskin eller för hand.

pizza med pizzadeg med jäst steg 10-12

10. Låt degen jäsa till dubbel storlek. 11. Den färdigjästa degen (3 satser på bilden). 12. Ta upp degen på bakbord och knåda den. Kavla sedan ut till tunna pizzor. Med tre satser deg så blev det 8 plåtar för mig.

pizza tomatsås

13. Kavla ut degen tunt på plåtar. Formen behöver inte vara så snygg - pizzan blir lika god ändå. 14. Bred ut tomatsås över hela pizzan. Var noga med att breda ut såsen ordentligt i kanterna. Samma sak med fyllningen - ta inte mindre fyllning på kanterna för då kommer kanten bli bränd.

skaldjurspizza och pizza med zucchini

Lägg på den fyllning du önskar. Här är två exempel: 15. Skaldjurspizza med räkor, musslor, champinjoner och paprika. 16. Pizza med zucchini, champinjoner, röd lök och körsbärstomater.

GI GI Tips:

Använd dinkelmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdig pizza går bra att frysa.

Kommentera receptet på Pizza med pizzadeg med jäst

Skriv och läs alla 144 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Anders    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-01-07 03:32
Ja man får kavla ganska tunt. Jag kanske ska förtydliga receptet med mått på ungefärlig lagom yta att kavla ut till som jag får mäta upp.
Om det blev nästan pan-pizza kan du säkert göra dubbelt eller tredubbelt så stor pizza nästa gång. Lycka till! :)
   kommentar  Skrivet av  Anders  2014-01-03 18:54
Hej!

Pizzan blev god, men den jäste lite väl mycket i ugnen så det blev lite pan-pizza över det hela. Vi bakade ut degen på en ugnspanna, nu i efterhand borde jag nog ha reagerat över att det var enkelt att kavla ut degen så att den nådde kanten av ugnspannan.

Ha det!
/Anders
 svar  Svar till  Ubax    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-01-03 02:07
Hur många plåtar det blir beror på hur stora plåtar du har och hur tunt du kavlar ut degen. Så det är svårt att ge något exakt svar.

Skriv och läs alla 144 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pizza med pizzadeg med jäst är skrivet och fotat av Susanne Jarl.