Zucchini

zucchini eller squash
Zucchini eller squash är en gurkliknande grönsak. Man skär bort ändarna och kan sedan skiva eller strimla den och äta rå som gurka eller använda i pajer eller grytor.

Zucchini eller squash är olika namn på samma grönsak.

Zucchini är en gurkliknande grönsak och är god i pajer, i grytor och som ugnsstekt grönsak. Den kan också precis som gurka ätas rå i sallader.

Tänk på att zucchinin har väldigt kort tillagningstid. Om du gör en gryta så lägg i zucchinin bara de sista minutrarna.

Zucchini går bra att woka och grilla. Man kan även skära dem i halvor, gröpa ur fruktköttet och göra olika fyllningar och sedan gratinera i ugn.

Storleken variera mycket, från ca 15 cm till en zucchini som kan väga 1,5 kg. Även formen varierar mycket. Avlånga gurkliknande zucchini är vanligast men de finns också i former som liknar en rund boll. Färgen kan vara ljusgrön, mörkgrön eller gul.

Den zucchini som säljs i svenska affärer har skördats innan de har blivit färdigmogna och då man kan äta allt på zucchinin, både kärnor och skal.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av zucchini.

Energi: 17 kcal
Kolhydrater: 2.2 g
Protein: 1.2 g
Fibrer: 1 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

squash, courgette(s)

Hitta Finns i affären:

I grönsaksdisken året runt. Importeras från Europa. På hösten kan svensk zucchini finnas.

Tummen upp GI tips:

GI-värdet för Zucchini varierar mycket beroende på när den har skördats. Det blir högre ju mognare (och därmed sötare och träigare) zucchinin är.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara svalt, helst 7-10 grader. Håller sig då 1-2 veckor.

Sedlar Pris:

Varierar på säsongen, ca 15-40 kr/kg

Kundvagn Köptips:

Zucchinin är billigast på hösten när den kan skördas här i Sverige så passa på då!

Byt ut Ersätt med:

Gurka. I grytor och pajer kan den bytas ut mot andra grönsaker som t.ex. aubergine, morötter, palsternacka.

Liknande ingredienser

| Grönsaker |


auberginegratäng

Auberginegratäng

Gott och enkelt recept på auberginegratäng med zucchini och tomat. Vegetarisk gratäng med franska influenser. Passar även perfekt att servera till kött. Passar LCHF.

klocka Tid: 40 min varav 15 min i ugnen
fetaostlax

Fetaostlax

Gott och enkelt recept på lax med fetaost. Bilder steg för steg. Lågt GI och LCHF.

klocka Tid: 20 minuter, varav 15 minuter i ugnen
grillad lax

Grillad lax

Så här grillar du lax utan att det fastnar på enklaste vis. Recept på grillad lax med enkla förslag på tillbehör att servera med.

klocka Tid: 30 minuter
Kycklingfilé med zucchini

Kycklingfilé med zucchini

Snabbt och enkelt recept på kycklingfilé med morötter och zucchini. Klart på 25 min. Nyttigt och gott! Bilder steg för steg.

klocka Tid: 25 minuter
pestopaj

Pestopaj

Mycket god pestopaj. En vegetarisk paj med ugnsrostade grönsaker och pesto. Innehåller paprika, röd lök, zucchini, ägg, pesto.

klocka Tid: 1 ½ timme, varav 40 minuters jobb
pizzadeg pizza

Pizza med pizzadeg med jäst

Baka din egen pizza med det här receptet på pizzadeg med jäst. Förslag på fyllningar: Hawaii, skaldjur, kebab och vegetarisk.

klocka Tid: 1 ½ - 2 timmar, varav ½ - 1 timme jäsning
Sötsura kotletter

Sötsura kotletter

Recept på fläskkotletter i sötsur sås kryddad med chili. Gott och enkelt.

klocka Tid: 25 minuter
grönsaker i ugn

Ugnsstekta grönsaker

Recept på ugnsstekta grönsaker. Lätt, nyttigt och gott! Perfekt tillbehör.

klocka Tid: 40 minuter, varav 25 i ugnen.
zucchinikaka

Zucchinikaka

Recept på zucchinikaka. Vegetariskt med lågt GI. Gott och enkelt. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 30 minuter

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Richard ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för det upplysande svaret!
💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av Richard
Susanne! Förmodligen är det så som precis med gurkor att om de blir pollinerade så blir de väldigt beska och det sätter sig inte bara i skalet tyvärr. mina gurkor är ofta beska när de är lite blekare. alla grönfina gurkor smakar bra. peace richard
💬 Svar till GillaMat ✏️ Skrivet av Susanne
Jag gissar att det beror på hur mogen den är. Du kan ju alltid smaka på den rå och om den är för bitter så kan du ju alltid skala den helt eller delvis.
✏️ Skrivet av GillaMat
Zucchini är god i generellt men ibland blir den mycket bitter i smaken trots att den ser hel och fin ut. Tacksam om någon har en förklaring för detta.

Visa alla kommentarer