Aubergine

aubergine, äggplanta
Aubergine, kallas även äggplanta.

Aubergine är en grönsak som är god att steka, grilla eller rosta i stekpanna. Den är även god att ugnssteka tillsammans med andra grönsaker. Olivolja och tomat är gott till.

Aubergine kallas även äggplanta. Skalet är mörklila men fruktköttet är ljust, nästan vitt. Om fruktköttet är mjukt och brunt så är auberginen dålig och bör slängas. En normalstor aubergine väger 300-700 g.

Auberginer är temperaturkänslig och bör förvaras mellan +8-10°C men får lätt köldskador om de förvaras under +7°C i kylskåp. Köldskadorna syns i form av bruna prickar eller fläckar. En färsk aubergine har vitt fast fruktkött. Några bruna prickar är ingen fara så länge fruktköttet är fast men det är ett tecken på köldskador och att det är dags att äta upp auberginen innan den blir dålig.

Grilla aubergine

Skär aubergine i skivor på längden eller tvären. Marinera i olja, citron eller vinäger, kryddor och salt. Undvik soja. Kryddor som är goda är vitlök, curry, chili, färsk riven ingefära. Låt marinera minst 20 minuter. Grilla på varje sida tills skivorna fått lite färg.

Steka aubergine

Stek aubergine i skivor, ca 1 cm tjocka i olivolja i en rätt så varm stekpanna några minuter på varje sida tills de fått lite färg. Salta.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av aubergine.

Energi: 25 kcal
Kolhydrater: 4 g
Protein: 1 g
Fett: 0 g
Fibrer: 3 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

Eggplant

Hitta Finns i affären:

I grönsaksdisken året runt.

Datum Hållbarhet och förvaring:

ca 1 vecka i kylskåp. Tillagad aubergine går bra att frysa, men ej rå.

Sedlar Pris:

ca 15-30 kr/kg

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Auberginer innehåller få kalorier men tänk på att de suger åt sig mycket fett om man steker dem.

Byt ut Ersätt med:

Zucchini

Liknande ingredienser

| Grönsaker |


auberginegratäng

Auberginegratäng

Gott och enkelt recept på auberginegratäng med zucchini och tomat. Vegetarisk gratäng med franska influenser. Passar även perfekt att servera till kött. Passar LCHF.

klocka Tid: 40 min varav 15 min i ugnen

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer