Svartvinbärspaj
Ingredienser:
- ca 4 dl svarta vinbär
- ca 1 msk strösocker
- ca 1 msk potatismjöl
Knäcktäcke:
- 150 g smör
- 3 dl havregryn
- 1,5 dl mandelmjöl
- eller 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl (70 g) ljus sirap
Utrustning:
- 1 st pajform eller annan form som tål ugn ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Fördela de svarta vinbären i en pajform. Strö över strösocker och potatismjöl.
(Om bären är sura kan man ta mera strösocker och är de väldigt blöta så kan man ta mer potatismjöl.)
- ca 4 dl svarta vinbär
- ca 1 msk strösocker
- ca 1 msk potatismjöl
-
Smält smöret i en kastrull. När drygt hälften av smöret smält kan man stänga av plattan och ta bort kastrullen från värmen och röra tills allt smör smält.
- 150 g smör
-
Tillsätt havregryn, mandelmjöl (eller vetemjöl), strösocker och ljus sirap.
Rör ihop med en sked till en jämn smet.
- 3 dl havregryn
- 1,5 dl mandelmjöl
- eller 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl (70 g) ljus sirap
-
Klicka ut smeten (knäcktäcket) ovanpå de svarta vinbären.
-
Grädda svartvinbärspajen i mitten av ugnen i 175°C ca 25 minuter tills knäcktäcket blivit gyllene.
-
Låt svartvinbärspajen svalna något och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter |
⭐ webmaster
⭐ webmaster