Svartvinbärspaj

En ljuvligt god svartvinbärspaj med knäckigt täcke som verkligen är superenkel att göra. Knäcktäcket görs enkelt genom att bara smälta smöret och blanda med övriga ingredienser så det blir väldigt lite disk och går väldigt snabbt att göra. Men framförallt så blir pajen så otroligt god och den blir glutenfri med mandelmjöl, men den går även att göra med vetemjöl om man hellre vill det men då blir den inte glutenfri.
svartvinbärspaj
En bit svartvinbärspaj serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 35 minuter
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 459 kcal

Ingredienser:

Knäcktäcke:

laktosfritt Laktosfritt - Vanligt smör innehåller ytterst lite laktos annars finns laktosfritt smör. Servera med laktosfria tillbehör.
glutenfritt Glutenfritt - Med mandelmjöl blir pajen glutenfri. Vanliga havregryn kan innehålla ytterst små mängder gluten, är man väldigt känslig finns ren havre att köpa.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

  • 1 st pajform eller annan form som tål ugn ca 22 cm i diameter

Gör så här:

  1. Fördela de svarta vinbären i en pajform. Strö över strösocker och potatismjöl.

    (Om bären är sura kan man ta mera strösocker och är de väldigt blöta så kan man ta mer potatismjöl.)

    svarta vinbär i en pajform
    Svarta vinbär i en pajform.
    svarta vinbär med potatismjöl och strösocker
    Svarta vinbär med potatismjöl och strösocker.
  2. Smält smöret i en kastrull. När drygt hälften av smöret smält kan man stänga av plattan och ta bort kastrullen från värmen och röra tills allt smör smält.

    smält smör
    Smält smör.
  3. Tillsätt havregryn, mandelmjöl (eller vetemjöl), strösocker och ljus sirap.

    Rör ihop med en sked till en jämn smet.

    ingredienser till knäcktäcket
    Ingredienser till knäcktäcket.
    knäcktäcket
    Knäcktäcket.
  4. Klicka ut smeten (knäcktäcket) ovanpå de svarta vinbären.

    ogräddad svartvinbärspaj
    Ogräddad svartvinbärspaj.
  5. Grädda svartvinbärspajen i mitten av ugnen i 175°C ca 25 minuter tills knäcktäcket blivit gyllene.

    färdiggräddad svartvinbärspaj
    Färdiggräddad svartvinbärspaj.
  6. Låt svartvinbärspajen svalna något och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, glass eller vaniljsås.

    en bit svartvinbärspaj
    En bit svartvinbärspaj.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven svartvinbärspaj håller sig minst 1 vecka i kylskåp.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer till Svartvinbärspaj

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Maria Wahl ✏️ Skrivet av Susanne
Ok, vad bra! Bra att veta också att det blev gott även utan mjöl! Tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Maria Wahl
Jag körde utan mjöl, bara havregryn. Den blev jättegod!!
💬 Svar till Maria Wahl ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det är både 3 dl havregryn + 1,5 dl mandelmjöl eller vetemjöl. Det blir som en knäckig smuldeg. Möjligen skulle jag kunna tänka mig att om du tar vetemjöl istället för mandelmjöl kanske det fungerar lika bra med 1 dl.
✏️ Skrivet av Maria Wahl
Men är det 3 dl havregryn OCH vetemjöl ...det blir väldigt mycket??
✏️ Skrivet av Rebecca
Den här var både god och kändes otroligt nyttig samtidigt.
www.stund.se